Cross

Nog meer kunstmatige intelligentie

juni 25, 2023

De dispersie in de aandelenmarkt als gevolg van de outperformance van een handjevol aandelen door de hype in kunstmatige intelligentie is dit jaar zo groot dat veel beleggers naarstig op zoek zijn naar alternatieven op het gebied van kunstmatige intelligentie zonder 30 keer de omzet te betalen, want dat is waarop tegenwoordig het aandeel Nvidia wordt gewaardeerd. Dit is eerder een moment om afscheid te nemen van het aandeel Nvidia, al is de nieuwsstroom voorlopig zo sterk dat verder stijgende koersen ook hier niet zijn uit te sluiten. Nu werkt het in financiële markten zo dat als er maar voldoende vraag is, het aanbod volgt. Reken maar dat veel private equity partijen druk bezig zijn om hun AI-bedrijven verkoopklaar te maken. Ook is kunstmatige intelligentie allesbehalve voorbehouden aan de eerdere genoemde kleine groep bedrijven. Feitelijk zijn dit de enablers die dankzij de chips van Nvidia hun clouds zullen openstellen voor gebruikers die verder willen op het gebied van kunstmatige intelligentie. En er zijn veel bedrijven die hiermee zijn begonnen, mede door de angst om de boot te missen.

e46c5f95-d7d4-4a17-804c-75a9eb022f81_3600x3600

Het chipsbedrijf AMD heeft inmiddels al een chip (de Instinct MI300) ontwikkeld die kan concurreren met de chip van Nvidia waar het gaat om kunstmatige intelligentie. Dat chips de kern uitmaken van kunstmatige intelligentie ligt voor de hand. Het goede nieuws voor de chipsmakers is dat je voor kunstmatige intelligentie nooit genoeg chips kan hebben, meer is altijd beter. Ook Broadcom verwacht dat de AI-gerelateerde verkopen dit jaar zullen verdubbelen.

Branches-of-AI-tools-and-research

Een terrein waar AI wordt toegepast is op het gebied van CRM- en ERP-software. Zo is het aandeel Salesforce dit jaar al met meer dan 50 procent gestegen en deze maand is er ook veel belangstelling voor Oracle en SAP. Ook Adobe staat opeens in de belangstelling. Tot half mei stond het aandeel dit jaar nog gewoon lager, maar in middels staat het meer dan 40 procent in de plus. Met kunstmatige intelligentie worden beelden en tekst bewerkt, waardoor opnieuw de mogelijkheden eindeloos lijken. Ook populair is het gebruik van kunstmatige intelligentie bij verschillende vertaalprogramma’s. Die zijn tegenwoordig van voldoende niveau om ook lange en technische teksten te laten vertalen zonder vertaler.

gif(10) (1)

Ook het tekort aan software engineers wordt opgevangen met behulp van kunstmatige intelligentie. Apps worden ontwikkeld met low-code of zelfs no-code software. Het enige wat nodig is, is een web browser. Ook mensen die niet technisch zijn (zoals sales of accountants) zijn dan in staat om applicaties te bouwen. De interface is vooral visueel en maakt gebruik van drag-and-drop techniek. Een kind kan de was doen.

website visual(14)

Cybersecurity is een segment waar kunstmatige intelligentie vanzelfsprekend is. Bedrijven als Palo alto, Crowdstrike en Zscaler denken dat de industrie in 12 tot 24 maanden totaal veranderd zal zijn. Hackers gebruiken ChatGPT al om betere phishing-mails te schrijven, maar volgens de cybersecurity bedrijven zorgt kunstmatige intelligentie voor een veel snellere opsporing en kan het systeem zichzelf na een aanval repareren met kunstmatige intelligentie. Vooral saai en geestdodend werk kan met kunstmatige intelligentie worden gedaan. Neem in Nederland de vele mensen bij de banken die controleren op witwassen en de financiering van terroristen, iets wat beter, sneller en veel goedkoper kan worden gedaan met kunstmatige intelligentie. Denk bijvoorbeeld aan Fectfinder of Freeday.ai.

softbank-vision-fund-ai.png

Onderschat verder Azië niet als het gaat om kunstmatige intelligentie. Hier zijn overheden druk bezig om AI aan banden te leggen, maar in China wordt AI geen strobreed in de weg gelegd. Ook in Japan is er veel kennis op het gebied van onder andere robots, daar kan men met AI grote stappen maken om de robots daadwerkelijk tot leven te wekken. Bovendien zijn Japanners wellicht niet zo goed in het creëren van nieuwe dingen, ze zijn wel de beste op het gebied van het vervolmaken van bestaande technologie. Alles wat ‘in-the-box’ zit zal door Japanse bedrijven in snel tempo worden geperfectioneerd. In Japan krijgt het aandeel Softbank door haar vele participaties en door het belang in chipsproducent ARM ook het AI-label opgeplakt.

279838

Tot slot zijn er op het gebied van kunstmatige intelligentie ook veel startups die zijn gefinancierd door venture capitalists. In de jaren negentig verdienden veel venture capital bedrijven een vermogen aan de vele dotcom startups. Die situatie dreigt zich nu te herhalen in de AI-aandelen. Bedrijven als IBM en Accenture kopen nu al veel AI-startups. Het lijkt een kwestie van tijd of de IPO-markt wordt klaargezet voor een nieuwe ronde van beursintroducties.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.