Cross

Nog altijd het beste moment om in te stappen

maart 24, 2024

instappen

De vorig jaar gepubliceerde Visie 2024 begint met een artikel met de titel ‘Beste instapmoment van de eeuw’. Om die visie te onderbouwen worden er in totaal tien argumenten gegeven. Voor wat betreft instapmoment focust dit artikel op een normale beleggingshorizon. Dat gaat dus om een horizon van vele jaren. Toch zijn de eerste vijf maanden na het verschijnen van het artikel met een plus van 20 procent zo goed begonnen, dat er sprake is van twijfel. Nu is het Auréus Blue Chips Equities fund is sinds de publicatie zelfs met 30 procent gestegen, waardoor het gevoel van een erg snelle stijging nog wordt versterkt. Waar startende beleggers in het verleden niet durfden in te stappen omdat de beurs ‘te laag stond’ zijn er beleggers die nu denken dat de beurs ‘te hoog’ staat. Daarmee lijken ze juist te bevestigen dat er nog meer in het vat zit. Op lange termijn is de beurs wel een rechte lijn omhoog, maar structurele bull-markten worden afgewisseld met structurele bear-markten. We zijn net begonnen aan een structurele bull-markt.beste moment om in te stappen

Timen van de markt versus tijd in de markt

Met het timen van de markt is meer geld verloren gegaan, dan met welke correctie dan ook. Uiteindelijk gaat het om de tijd in de markt. Correcties voorspellen is niet eenvoudig. Er zijn ruwweg twee soorten correcties: bull-market correcties en bear-market-correcties. In een bull-market correctie zijn de fundamenten ongewijzigd. De beurs is alleen wat te ver vooruitgelopen op de fundamenten. Bull-market correcties komen met enige regelmaat voor en zijn typisch beperkt tot een procent of tien. Nu is die tien procent moeilijk exact aan te geven. Wie 7 procent meepikt van die correctie doet het al goed. Daarvoor moet dan wel meerdere keren kosten worden gemaakt, eruit en er ook weer in. Het risico bij een bull-market correctie is vooral dat men een groot deel van de verdere stijging mist. De fundamenten zijn immers ongewijzigd.

Bear-market achter de rug

Bij een bearmarketcorrectie is er fundamenteel wel wat aan de hand.  Blijkbaar is er wat gewijzigd ten aanzien van de fundamenten. Achteraf is dat uiteraard eenvoudiger verklaarbaar, dan vooraf. De laatste bear-market was het gevolg van een snelle rentestijging. Daardoor stonden aandelen circa twee jaar onder druk, van november 2021 tot en met oktober 2022 daalden de koersen. Het duurde tot eind vorig jaar om weer te herstellen tot het oorspronkelijke niveau. Overigens werden in deze bear-market obligaties harder geraakt dan aandelen. Langlopende Amerikaanse treasuries – vele decennia de ultieme veilige haven – corrigeerden door de rentestijging met meer dan 50 procent. Dat hebben we zelfs met aandelen deze eeuw nog niet meegemaakt.

Omgekeerde bear-market

Wat we nu zien is feitelijk het omgekeerde van een bear-market. De fundamenten zijn namelijk sinds oktober vorig jaar duidelijk verbeterd. Aanvankelijk werd de stijging gedragen door een rentedaling, maar inmiddels is het vooral de veel beter dan verwachte positieve winstontwikkeling die zorgt voor hogere koersen. Het gevolg van deze positieve winstontwikkeling is dat veel aandelen veel goedkoper zijn dan ze in de afgelopen vijf jaar zijn geweest. De belangrijkste reden voor deze spectaculaire winstontwikkeling is de omarming van kunstmatige intelligentie. Het heeft er voor gezorgd dat er volop wordt geïnvesteerd om met deze toepassing kosten te besparen of sterker te groeien. Die groei komt al terug in de productiviteitscijfers, waardoor ook de economie met zo’n 2 procentpunt per jaar extra kan groeien. Voor de S&P 500 betekent het dat de winstmarges met 30 basispunten kunnen stijgen. De investeringen op het gebied van kunstmatige intelligentie komen naast andere noodzakelijk investeringen zoals voor de energietransitie, voor deglobalisering, voor infrastructuur.

Productiviteitsgedreven hausse

Het voordeel van zo’n sterke productiviteitsontwikkeling is dus dat de economie harder kan groeien, maar dat de inflatie steeds minder een probleem is. Mensen worden vervangen door machines en nu al zien we dat lonen minder sterk stijgen dan de productie. Lonen stijgen echter wel sneller dan de inflatie en dat is ook goed nieuws voor de consumptie.

Inflatie onder controle, zonder recessie

Er is nog wat veranderd ten opzichte van de eerdere publicatie van de Visie 2024. De Fed heeft de inflatie onder controle kunnen krijgen zonder dat er sprake was van een recessie, maar door middel van een zachte landing. Er mag dan veel kritiek zijn geweest op centrale bankiers. Ze waren te laat, of dat ze inflatie te lang als tijdelijk fenomeen hebben gezien, of dat ze nu de rente te lang te hoog houden. Feit is echter dat deze overwinning door centrale bankiers op de inflatie tot gevolg heeft dat risicopremies kunnen dalen. En lagere risicopremies zorgen voor hogere waarderingen. Tot slot nemen de beleggingsmogelijkheden op het gebied van private markten nog dagelijks toe. Er dreigt zelfs een nieuwe beleggingscategorie te ontstaan als alternatief voor staatsobligaties als gevolg van het geleidelijk verdwijnen van banken als intermediairs in de kredietverlening. Gelet op de omvang van het balanstotaal van alle banken is deze categorie van vergelijkbare omvang als aandelen en obligaties nu. De mogelijkheden voor diversificatie en daarmee een betere rendement/risico verhouding zijn dus in vijf maanden tijd verbeterd.

Lessen uit het verleden

Gelet op al deze verbeteringen is een stijging van 20 procent een peulenschil. De huidige omgeving is goed te vergelijken met de tweede helft van de jaren negentig, toen eveneens na een zachte landing en een langer hoog blijvende rente de aandelenmarkt vijf jaar op rij sterk steeg. Op dit moment is de aandelenmarkt nog niet op de helft gewaardeerd van de waarderingen die toen werden bereikt. Ook in die tijd steeg de productiviteit sterker dan verwacht, dat was achteraf althans de conclusie van Alan Greenspan, de voorzitter van de Federal Reserve. De vergelijking mag ook worden gemaakt met de jaren twintig van de vorige eeuw. Waar toen de vruchten van de tweede industriële revolutie werden geplukt, zijn dat nu de vruchten van de vierde industriële revolutie. Toen ging het over de automatisering van menselijke spierkracht, nu om de automatisering van menselijke denkkracht. Na een pandemie en een recessie werd de rest van de jaren twintig al snel bestempeld als de ‘roaring twenties’, ook vanwege de sterke productiviteitssprong.

Slechtste moment om uit te stappen

Waar eind oktober vorig jaar de conclusie was dat dit het beste moment is om in te stappen, is er nu eerder sprake van een tegenovergestelde conclusie. Dit is het slechtste moment om uit te stappen.

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer


Disclaimer

 

 

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Meer groei, minder inflatie

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.