Cross

Vastgoed

juli 12, 2024

Vastgoed is een bijzondere beleggingscategorie. Aan de ene kant zijn er panden met een bepaalde bestemming die aard- en nagelvast verbonden zijn met een bepaalde locatie. Een typische lange termijnbelegging. Aan de andere kant wordt vastgoed vaak gefinancierd met vreemd vermogen, waardoor vastgoed ook gevoelig wordt voor korte termijn ontwikkelingen.

 

Vastgoed heeft een eigen cyclus, die door de financiering sterk afhankelijk is van de ontwikkeling van de rente. Dat kan van de investeerders meer flexibiliteit eisen dan bij andere beleggingscategorieën. Een belangrijke reden voor het stijgen van de rente is dat de inflatie oploopt. Een oplopende inflatie is gunstig voor de ontwikkeling van de waarde van het vastgoed, maar het betekent vaak ook dat de bouwkosten en de kosten van het onderhoud stijgen. Wel drukt een stijgende rente de waarde van bestaand vastgoed.

 

In de afgelopen jaren is de rente ongekend sterk gestegen, waardoor financiers van vastgoed terughoudend zijn geworden. Typisch een ontwikkeling die hoort bij het einde van een vastgoedcyclus. Het grote verschil van deze cyclus met andere cycli is dat er dit keer niet te veel is gebouwd. Dat geldt met name voor huizen. In zowel de VS als in Europa is er een tekort aan miljoenen huizen. Wel worden kantoren geconfronteerd met de meer structurele ontwikkeling van thuiswerken en krijgen in snel tempo een andere functie. Het nieuwe kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, energieneutraal, en heeft veel meer functies dan alleen werken.Het einde van elke vastgoedcyclus is meteen de start van een nieuwe cyclus. Dat biedt kansen voor nieuwe beleggers. Bestaande beleggers zullen begrijpen dat dit niet altijd het beste moment is om vastgoed te verkopen, zeker niet nu de rentes op het punt staan om te dalen. Wel is het van belang dat ze eigenaar blijven van de panden, omdat ze daarmee in ieder geval het opwaarts potentieel voor de toekomst behouden. 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.