Cross

Nieuwe ronde voor Bitcoin

december 29, 2023

Nieuwe ronde voor Bitcoin

De Bitcoin is dit jaar sterk gestegen, voor een belangrijk deel vooruitlopend op het nieuws dat mogelijk tussen 8 en 10 januari de cryptomunt via een ETF van Blackrock (iShares) of een van de andere grote aanbieders is te verkrijgen. Op dit moment zijn er wel beleggingsproducten op Bitcoin, maar meestal zijn het niche-producten in de vorm van een ETNs (Exchanged traded Notes). Feitelijk wordt er dan niet in Bitcoin gehandeld, maar garandeert de tegenpartij dat de ETN de performance van de Bitcoin volgt. ETNs lijken wat dat betreft op obligaties. Daar is de belofte dat de obligatiehouder de inleg terugkrijgt, nu is de belofte dat de tegenpartij de waarde in Bitcoin terugkrijgt. Nieuwe ronde voor Bitcoin

ETN versus ETF

Op het moment dat er sprake is van ETNs is de Bitcoin geen onderdeel van het financiële systeem. Als de tegenpartij de belofte niet nakomt, bestaat het onderpand niet uit Bitcoin. Voor toezichthouders is het voordeel dat zij feitelijk  bij een ETN op Bitcoin geen goedkeuring geven dat Bitcoin via een achterdeur het financiële systeem binnendringt. Bij een ETF is dat wel het geval. Uit alles blijkt dat er een soort impliciete afspraak tussen toezichthouders bestaat dat cryptovaluta geen onderdeel mogen zijn van het financiële systeem. Centrale banken zijn zelf ijverig aan het testen of ze met zelf uitgegeven digitale valuta (CBDC’s: Central Bank Digital Currencies) een alternatief kunnen bieden voor Bitcoin. Inmiddels ligt er een uitspraak van de rechter waardoor toezichthouders geen argumenten meer hebben om de Bitcoin uit het financiële systeem te weren.

bitcoin

Alternatief monetair systeem

Het huidige monetaire systeem is gebaseerd op de dollar als reservemunt. Net als het besturingssysteem van Microsoft (Windows) is het niet eenvoudig om met een alternatief systeem te gaan concurreren. Mensen kunnen nog zoveel (terechte) kritiek hebben op Microsoft, er is feitelijk geen alternatief omdat iedereen het gebruikt. Toch is Apple er wel in geslaagd om met een alternatief besturingssysteem te komen, maar IOS is feitelijk uitsluitend voor een mobiel platform. Op die manier zou het dollarsysteem ook kunnen veranderen. Niet door rechtstreeks te concurreren, maar wel via een digitaal platform, bijvoorbeeld cryptovaluta.

CDBC’s als alternatief

Nu zijn er al steeds meer landen die zich onttrekken aan het dollar-systeem (SWIFT), ook omdat de VS de munt ingezet heeft als wapen. Eerst tegen Iran, daarna tegen Soedan en Venezuela en uiteindelijk ook tegen de Russen. Opeens kan je met een Russische achternaam geen rekening meer openen in Europa en de VS, een lot dat in de toekomst mogelijk ook de Arabieren en de Chinezen is beschoren.

 

China stelt zich op als de mogelijk nieuwe ‘lender of last resort’  met een netwerk van swap-overeenkomsten en niet-Westerse centrale banken. Via het Belt & Road Initiative heeft zij ook veel langlopende schulden uitstaan in verschillende landen en neemt ook wat dat betreft de rol over van de Verenigde Staten. Er zijn ook oliefutures in renminbi die in dit geval ook aan de goudprijs is gekoppeld. Het enige wat de Chinezen niet hebben om een alternatief monetair systeem te kunnen bieden, is een efficiënt systeem om betalingen af te handelen tussen landen. CBDC zou dit kunnen bieden.  

beperkte liquiditeit

Aan een CBDC zitten nog meer voordelen. Landen zouden real-time inzicht kunnen krijgen in geldstromen en handelstransacties. Als alle transacties bekend zijn, wordt het lastiger om te frauderen of om daarmee terroristische activiteiten te financieren. De controlemogelijkheden zijn eindeloos, iets wat met name de machthebbers in Peking zal aanspreken. Dat is ook het essentiële verschil met cryptovaluta die juist decentraal worden berekend. In dat opzicht is ook de bepaling van de waarde. Gewone munten en CBDC’s worden uitgegeven onder het machtsmonopolie van de staat en zijn daarmee afdwingbare rechten. Dat geldt niet voor cryptovaluta. Als cryptovaluta binnen kunnen dringen in het financiële systeem, dan komen daar ook de juridische rechten bij.

correlatie Nasdaq

Liquiditeit Bitcoin

Bitcoin is voor een groot deel in vaste handen, een ander relatief groot deel van de houders is de codes kwijt. De liquiditeit van Bitcoin moet niet overschat worden. Als Bitcoin in korte tijd onderdeel wordt van een veel groter financieel systeem, zou tegenover een grote vraag naar Bitcoin relatief weinig aanbod staan.

 

Voor beleggers is de Bitcoin op dit moment een soort alternatief voor de Nasdaq. De Nasdaq is dit jaar met 44 procent gestegen, de Bitcoin met 158 procent, dat is dus ruim drie keer zo hard als de Nasdaq. Als een belegger op zoek is naar een product met een hoge bèta dan hoeft ie niet verder te zoeken. De vraag is wel hoe de markt op de komst van de eerste grote Bitcoin-ETF zal reageren. Aan de ene kant lijkt het bezit zaak, einde vermaak, maar het zou ook kunnen dat veel nieuwe beleggers in de FOMO (Fear Of Missing Out)-modus staan, waardoor de prijs voor een Bitcoin sterk zou kunnen stijgen. Dan komt zelfs de door velen voorspelde 100.000 voor Bitcoin in beeld.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.