Cross

Nieuwe records in ideale omgeving

januari 29, 2024

 • Nieuwe records door snellere groei en lagere inflatie

 • Winsten profiteren van herstel producerende bedrijfsleven

 • Stijgende productiviteit biedt ruimte voor hogere marges

 • Beleidsrente kan al op korte termijn omlaag

 • Een ideale omgeving voor beleggers

In de afgelopen weken bereikten verschillende aandelenindices nieuwe hoogtepunten. Dat is niet zo vreemd, want de economie groeit sneller dan verwacht en de inflatie daalt sneller dan verwacht. Bovendien rekent nog altijd meer dan de helft van de marktparticipanten op een recessie, een recessie die er ook dit jaar niet zal komen. Dankzij de snelle daling van de inflatie is het mogelijk dat zowel de ECB als de Federal Reserve nog in de eerste helft van dit jaar de rente gaan verlagen.

 

We zitten midden in de rapportage van de bedrijfscijfers over het afgelopen kwartaal. De verwachtingen zijn voldoende verlaagd zodat de resultaten meevallen. Aan de beurs zijn vooral bedrijven genoteerd die producten maken, terwijl het aandeel van de dienstensector in de economie veel groter is. Post-Corona kreeg die dienstensector een impuls en stonden de winsten van beursgenoteerde bedrijven onder druk. Inmiddels stijgen inkoopmanagersindices wereldwijd al meer dan zeven maanden op rij, wat duidt op verder stijgende winsten. 

 

De bedrijfsresultaten kunnen de komende jaren een extra impuls krijgen van een stijgende productiviteit. Hogere lonen en een krapte op de arbeidsmarkt in combinatie met de ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie, zorgen voor investeringen die tot wel 2 procent per jaar extra bijdragen aan de economische groei. Door die extra productiviteit kunnen lonen ook verder stijgen, zonder dat de loonkosten per eenheid product stijgen. Het zal er ook voor zorgen dat de winstmarges langer hoog kunnen blijven. 

 

Door de snelle daling van de inflatie is in de Verenigde Staten de doelstelling van 2 procent bereikt. In Europa is inflatie hardnekkiger. Dat komt onder andere door energieprijzen en fiscale maatregelen. Een tijdelijk fenomeen, al zullen sommigen daar bij de fiscale maatregelen aan twijfelen. Toch kan daar de ECB niet zo veel aan doen, terwijl de economische ontwikkeling in Europa wel een renteverlaging zou rechtvaardigen. Door de snelle daling van de inflatie is de reële beleidsrente sterk gestegen. Normaal gesproken lopen centrale bankiers vooruit op de inflatieontwikkeling door de rente te verlagen. Als ze pas in de tweede helft van dit jaar de rente zouden verlagen, zijn ze historisch gezien laat.

 

Lagere rente en hogere winsten zorgen voor een ideale omgeving voor beleggers, vooral omdat die verwachtingen nog niet verdisconteerd zijn in de koersen. Dat komt onder andere door geopolitieke zorgen en de vrees voor een recessie of voor hardnekkige inflatie. Ook wordt het spectaculaire herstel in technologie-aandelen vorig jaar door velen bestempeld als een hype, maar voor wie de daling van het jaar daarvoor meeneemt, valt dat nog wel mee. Dan is er nog voldoende opwaarts potentieel.

 

Han Dieperink, CIO

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.