Cross

Nieuwe kansen voor private equity

mei 29, 2022

Ook voor private equity is er veel veranderd in de eerste maanden van dit jaar. Voorbij is de tijd van de extreem lage rentes en een stijgende aandelenmarkt. Met daarbovenop een oorlog in de Oekraïne lijkt het onvermijdelijk dat het aantal deals gaat afnemen. Toch valt dat nog wel mee, zeker als de recente records van de afgelopen jaren in ogenschouw worden genomen.  Zo ligt het aantal deals nu in het tweede kwartaal tot op heden hoger dan in 2020 en 2021 op hetzelfde meetmoment. De markt maakt wat meer onderscheid tussen goede en slechte bedrijven, maar een goed bedrijf wordt nog altijd goed gewaardeerd, terwijl de waarderingen bij slechte bedrijven afkomen. Ook ontwikkelt de secundaire markt zich. 

AM-AAA-PE-transaction-value2205270439

De stijgende rente biedt ook kansen voor private equity. Sinds de Grote Financiële Crisis zijn er steeds meer bedrijven bijgekomen die dankzij die lage rente konden overleven op de beurs. Volgens schattingen gaat het om wel 20 procent van alle bedrijven, bedrijven die onvoldoende kasstroom genereren om bij een genormaliseerde rente de rentelasten te kunnen betalen. Dit worden ook wel zombiebedrijven genoemd, eigenlijk zouden ze al dood moet en zijn, maar door de kunstmatig lage rente werden ze in leven gehouden. Nu de rente stijgt, kan private equity toeslaan. Het mag duidelijk zijn dat juist hier de waarderingen zijn gedaald. Overigens kunnen ook andere bedrijven door de stijgende rente, de recessie of om andere redenen in de problemen komen en moeten besluiten om slecht renderende onderdelen af te stoten. 

FTdpGTXXEAMnVtZ

In sommige marktsegmenten lijkt het er bovendien al op dat de aandelenmarkt overdrijft in het negatieve. Het voordeel van een goede recessie voor private equity is dat bedrijven voor een appel en een ei van de beurs zijn te halen. Daarnaast kan private equity steeds vaker een essentiële rol spelen in een veranderingsproces, of het nu gaan om digitale transformatie of de verduurzaming. Ook die laatste trend is populair binnen private equity, al heeft men daar ook geen moeite met oliebedrijven. Juist bij oliebedrijven zijn kasstromen, ook gerelateerd aan de rente, nog altijd zeer aantrekkelijk. 

FT2H9NkVUAASSRD

Verder profiteren Amerikaanse private equity-huizen van een sterke dollar, waardoor ze op jacht kunnen gaan naar relatief goedkope overnames in Europa, maar bijvoorbeeld ook in Japan waar de regels op het gebied van corporate governance eindelijk ruimte bieden voor meer bemoeienis van private equity.

Schermafbeelding 2022-05-28 om 16.28.35

Institutionele beleggers alloceren een relatief groot deel van hun portefeuille richting private equity, maar dat valt nog wel mee bij particuliere beleggers. Dat terwijl ook particuliere beleggers gebaat zijn bij de relatieve rust die private equity kan toevoegen aan een portefeuille. Nu spreekt het voor zich dat de dagelijkse beursschommelingen geen invloed hebben op de rendementsontwikkeling bij private equity. Sommigen durven zelfs zo ver te gaan dat private equity dus een vorm is van het witwassen van volatiliteit. Dat geldt echter vooral voor mensen die volatiliteit zien als risico, terwijl volatiliteit wellicht juist voor private equity kansen biedt, namelijk om bedrijven laag te kopen en hoog te verkopen. De toegevoegde waarde van private equity zit uiteindelijk in het rendement. In tegenstelling tot een belegger in beursgenoteerde aandelen, stapt een private equity belegger alleen in als het rekensommetje klopt. Een private equity-belegger streeft naar een bepaald doelrendement en laat tegelijkertijd zo min mogelijk aan het toeval over. Voorafgaand wordt al nagedacht over de verkoop en mocht de timing door bijvoorbeeld een recessie tegenzitten, dan is het ook geen probleem om even te wachten. Recessies zijn historisch gezien goede instapmomenten, juist omdat de prijzen op de beurs lager liggen.

Schermafbeelding 2022-05-28 om 14.12.13

In dat kader is de ontwikkeling van de ARK innovation etf intrigerend. De totale koerswinst van de afgelopen vijf jaar is verdwenen, alsof de bedrijven in deze etf nooit hebben bestaan. Nu zitten daar bedrijven tussen die nooit winst hebben gemaakt en het mogelijk ook nooit zullen redden, maar in dergelijke correcties hebben beleggers de onhebbelijke neiging om rijp en groen te verkopen en voor gespecialiseerde kopers zoals private equity biedt dat kansen. Never waste a crisis.


Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.