Cross

Nieuwe groeimarkten technologie

november 27, 2022

De Nasdaq bestaat voor een groot deel uit de zogenaamde FAAMG-aandelen (FAAMG is een acroniem voor Facebook (Meta), Amazon, Apple, Microsoft en Google (Alphabet)). Dit waren de lievelingen van de afgelopen bull-markt en daardoor nu een risico voor veel beleggers. De tijd dat FAAMG een vanzelfsprekend alternatief voor kas is, is definitief voorbij. Enige tijd terug hebben we in een bijdrage daar uitgebreid bij stilgestaan. Dit jaar blijft de naar marktkapitalisatie gewogen Nasdaq 100 index duidelijk achter bij de gelijk gewogen Nasdaq 100 index, een duidelijk signaal dat de FAAMG achterblijven bij de index.

Scherm­afbeelding 2022-11-27 om 19.49.18

De Nasdaq bestaat voornamelijk uit techbedrijven. Soms zijn ze wel ingedeeld in een andere sector dan IT, maar er is wel een sterke relatie met de techsector. Zo is Amazon als retailer ingedeeld in Consument Cyclisch en wordt Google ondergebracht in wat voorheen de sector Telecom was. Een relatief groot onderdeel (in het aantal genoteerde bedrijven) van de Nasdaq zijn de biotechbedrijven. Die zijn in historisch opzicht extreem goedkoop, terwijl er hier juist volop technische doorbraken en innovaties zijn, mogelijk gemaakt door nieuwe technieken en gebruikmakend van andere nieuwe technologie zoals big data en kunstmatige intelligentie. De lage waardering van biotech is eigenlijk alleen te verklaren door de afhankelijkheid van liquiditeit. Van tijd tot tijd moeten deze bedrijven naar de markt om extra funding op te halen.

Q3-2019-Energy-Technology-Logo-Map

Een vanzelfsprekende snelle groeier binnen de Nasdaq is het segment energytech. De hoge energieprijzen in Europa zorgen voor maximale investeringen in nieuwe vormen van energie en daar profiteert dit segment optimaal van. Bovendien zijn de vooruitzichten voor lange termijn sterkm gelet op de omvang en de complexiteit van de energietransitie.

Scherm­afbeelding 2022-11-27 om 20.06.58

Minder populair maar even kansrijk is Edtech (educational tech). Doordat de Chinese overheid enkele Chinese bedrijven op dit gebied om zeep heeft geholpen, is dit segment niet populair. Overigens deed Obama enkele jaren daarvoor hetzelfde met Amerikaanse bedrijven. Voor de Chinese overheid was vooral relevant dat ouders van kinderen niet zo veel geld zouden uitgeven voor bijles. Dat is iets wat overigens door diezelfde overheid in de hand wordt gewerkt omdat de score op het staatsexamen bepalend is voor de toekomst. Maar er is wereldwijd een acuut tekort aan leraren, iets wat ook met meer geld moeilijk is op te lossen. Bestaande leraren worden steeds duurder ook omdat die voortdurend moeten bijleren.

json2-3

Verder is de cloud volwassen geworden en is de waarderingen voor cloud-bedrijven gedaald. Toch blijken maar weinig bedrijven voor 100 procent te vertrouwen op diensten uit de cloud. Vaak is er een combinatie van fysieke infrastructuur op kantoor (de private cloud) en cloud-systemen. Juist op dit snijvlak is veel te optimaliseren, zeker als er sprake is van meerdere applicaties. In dit relatief jonge ‘Hybrid IT’ of ‘Hybrid Cloud’ segment zijn de groeipercentages hoog.

23194

Opvallend goedkoop binnen de Nasdaq zijn ook de telecombedrijven, gemiddeld zo’n 30 procent goedkoper dan de markt. Dat terwijl de investeringen in 5G juist hebben gepiekt. Minder investeringen in 5G betekent ook dat er meer kasstroom over is voor andere alternatieven.

streaming-services-copy.jpg

De advertentiemarkt is ook aan het schuiven. Waar er vroeger sprake was van een verschuiving van TV naar online media, is er nu sprake van een verschuiving van online media naar streaming diensten of zelfs de Metaverse. Relevant voor reclamemakers is dat kijkers veel langer blijven kijken bij streaming diensten en games.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Meer groei, minder inflatie

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.