Cross

Mogelijk kantelpunt oorlog Oekraïne

september 11, 2022

Voor het eerst sinds de start van de oorlog in de Oekraïne is het land er in geslaagd om een groot deel van het land met daarin strategisch belangrijke knooppunten terug te veroveren. Afgelopen week doorbraken troepen uit de Oekraïne op verschillende plekken de linies van de Russen. Daardoor dreigen nu veel Russische troepen geïsoleerd te raken. Logistiek is een kwetsbaar onderdeel van de Russen, zo bleek wel uit de eerdere mislukte opmars van Rusland richting Kiev. Kupyansk is een belangrijk knooppunt van sporen en wegen. De Russen zijn gewend om militair zwaar materieel per spoor te vervoeren.

Schermafbeelding 2022-09-11 om 14.00.29

In totaal zijn meer dan 30 steden en dorpen terugveroverd rondom Kharkiv. De beelden van Oekraïners met vlaggen op gebouwen in de veroverde gebieden verspreiden zich over het internet. Eerder startte Oekraïne al een offensief in de zuidelijke Cherson-regio, maar daar is minder voortgang te melden dan in het Noorden. Het land wordt geholpen door westerse lange afstands artillerie die met grote precisie Russische doelen ver achter de linie kan raken. Al eerder is de tactiek van Oekraïne om vooral de aanvoerlijnen en de logistiek van de Russen aan te vallen.

Schermafbeelding 2022-09-11 om 14.22.09

Veel Russen slaan op de vlucht. De aanvallen zullen het moreel van de Russen geen goed doen. Afgelopen week verscheen ook het bericht dat de Russen een beroep moeten doen op nota bene Noord-Korea vanwege een tekort aan munitie. Ook kocht het land drones van Iran. Blijkbaar is de slagkracht van het Russische leger veel minder groot dan wordt gedacht. In het verleden zou de Sovjet-Unie de wapens hebben geleverd aan deze landen, nu zijn de rollen omgekeerd.

FcBYCttaQAEj5vU

Poetin dreigde afgelopen week alle gastoevoer naar Europa af te sluiten en ook een streep te zetten door de deal waardoor Oekraïne graan en andere zaken kan exporteren over zee. De inkopen in Iran en Noord-Korea, het dreigen de gaskraan dicht te draaien en het voornemen om eerdere deals ongedaan te maken, is overduidelijk gedrag van een Kremlin dat onder druk staat. Volgens Zelensky is niet uit te sluiten dat er sprake zal zijn van een nucleaire escalatie door de Russen.

28210

Volgens Oekraïne zijn er sinds begin september 3.000 vierkante kilometer terugveroverd op de Russen. Volgens een Russische generaal is dit het gevolg van niet meer dan een hergroepering om daarmee de strijd in de Donetsk regio te hervatten. Verder lijken de Russen geen antwoord de hebben op het Russische offensief. Dat kan overigens wel komen met enige vertraging. Russische officieren zijn bang om fouten te maken en dat zorgt er voor dat besluiten centraal moeten worden genomen. Tot die tijd schuift iedere Russische officier een besluit zo ver mogelijk voor zich uit. Mogelijk dat deze recente ontwikkelingen een kantelpunt zijn in de oorlog tussen de Russen en de Oekraïners. Eén militair analist bestempelde het al als de grootste Russische nederlaag sinds 1943.


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.