Cross

Mijnbouw 2024

december 17, 2023

Mijnbouw 2024

De energietransitie is een metalen transitie, maar voor veel mijnbouwbedrijven zijn de ontwikkelingen in de bouw vooralsnog belangrijker dan de vraag vanuit de energietransitie. In grote bouwmarkten als China en de Verenigde Staten wordt er veel minder gebouwd dan voorheen, een direct gevolg van de vastgoedcyclus en de gestegen rente. Mijnbouw 2024

Hogere rente, lagere opbrengst

Rente heeft ook grote invloed gehad in 2023 op de alternatieve energiesector. Veel projecten op het gebied van alternatieve energie zijn erg kapitaalintensief (gemiddeld 80 procent vreemd vermogen), terwijl daar vaak geen krachtige kapitaalstromen tegenover staan. Uitbreiding van windmolenparken en zonnecellen zorgen er alleen maar voor dat als het veel waait of als de zon volop schijnt de opbrengst omlaaggaat, omdat juist op zo’n moment elektriciteitsprijzen onder druk komen. Door de gestegen rente zijn veel projecten stilgelegd en de betrokken bedrijven worden vaak met staatssteun overeind gehouden.

Piek in de rente bereikt

Indirect is de mijnbouwsector daardoor veel sterker dan voorheen gevoelig voor de ontwikkeling van de rente en het goede nieuws is dan ook dat de piek in de rente inmiddels achter ons ligt. Bovendien zal er in 2024 voorzichtig sprake zijn van herstel op de huizenmarkten wereldwijd, er is immers in de afgelopen jaren niet te veel gebouwd. Door de daling van de lithiumprijzen ontstaat er ook meer vraag naar elektrische auto’s, vooral vanuit China, het belangrijkste exportland in de wereld op het gebied van elektrische auto’s. Verder is de dip in de energietransitie waarschijnlijk ook tijdelijk, gezien het belang dat diverse overheden, instituties en zelfs centrale banken eraan hechten.

 

Voorraden zijn in veel gevallen laag.  Bedrijven als BHP en Rio Tinto laten zich de laatste tijd positief uit over de groeivooruitzichten voor volgend jaar. In de tweede helft van het jaar bewegen mijnbouwbedrijven in lijn met de bredere aandelenmarkt, veel beter dan de bedrijven op het gebied van alternatieve energie. Naast alternatieve energie is er de komende jaren ook veel vraag naar metalen in verband met de toegenomen investeringen op het gebied van infrastructuur. Veel infrastructuur Europa en de Verenigde Staten is verouderd, terwijl in landen als India en Indonesië juist veel nieuwe infrastructuur moet worden aangelegd.

Lage waardering, opwaarts potentieel

De waardering voor de mijnbouwsector is laag. Door de concentratie van relatief grote bedrijven als BHP, Rio Tinto en Glencore is de onderlinge concurrentie minder groot dan voorheen. Er is vooral meer sprake van meer kapitaaldiscipline met hogere winstmarges tot gevolg. Ik combinatie met de structureel groeiende vraag zou dit moeten beteken dat de waardering meer in lijn moet komen te liggen met die van de markt. Dat biedt voldoende opwaarts potentieel.


Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.