augustus 14, 2022
In de financiële wereld wordt de invloed van marketing en communicatie ernstig onderschat. Terwijl iedereen denkt dat de wereld uit harde cijfers bestaat, zijn veel financiële beslissingen gebaseerd op verhalen. Feitelijk verkopen we elkaar verhalen. Een verhaal wordt 22 keer beter onthouden dan alleen feiten en cijfers. De hersenactiviteit vervijfvoudigd indien er geluisterd wordt naar een verhaal. En ze luisteren niet alleen, ze kunnen het verhaal zelfs voelen, proeven en ruiken. Een goede financiële analyse zou meer aandacht moeten hebben voor de invloed van het verhaal.
Het is terug te zien in het ontstaan van Bitcoin, de opkomst van Tesla en in de ‘whatever it takes’-aanpak van de financiële crisis. De Verenigde Naties maken er dankbaar gebruik van bij de verantwoorde ontwikkelingsdoelen, een gigantisch marketingsucces. De invloed van het verhaal op de economie is niet nieuw. Keynes had het al over animal spirits die verklaarden waarom een economie weer uit een recessie kwam, maar pas dankzij de start van het vakgebied van de narrative economics exploderen toepassingen in de praktijk. Een narratief is meer dan een verhaal. Een verhaal heeft een begin, midden en eind. Narratieven hebben een open einde, de lezer heeft nog invloed op de uitkomst. Het nodigt uit om zelf deel te nemen, om te delen. Bijvoorbeeld door middel van een meme: een komisch filmpje of een grappige afbeelding dat massaal gedeeld op het internet zich snel verspreidt.
Een narratief is een samenhang van verhalen met een onzekere uitkomst die in de verre toekomst ligt. Elon Musk dacht dat de kans op succes voor Tesla zo klein was dat hij eerst alleen zijn eigen geld er in durfde te stoppen. Alleen dankzij het juiste narratief kon Tesla zo groot worden. Dus zelfs als de oprichter er niet in gelooft, kan fictie toch realiteit worden. Dan is het nog maar een kleine stap naar Mars. Het vermogen om verhalen te vertellen is waarin mensen zich echt kunnen onderscheiden van alle andere dieren. Het is zelfs iets waar kunstmatige intelligentie voorlopig niet aan kan tippen.
Meme-aandelen zijn aandelen die online viraal gaan door een hype op social media of andere online platforms. Door speculatie op platforms als Reddit en Twitter, wordt de koers en de populariteit van het aandeel bepaald door actieve gebruikers van dit soort platforms. Vaak is het zo dat dit een stijging in de koers van het aandeel veroorzaakt die niets te maken heeft met de waarde of de prestaties van het bedrijf. Sterker nog, vaak zijn het juist bedrijven die er slecht voor staan en toch in de koersen omhoog schieten, het gaat om het verhaal.
Wellicht het bekendste meme stock is Gamestop. In januari 2021 steeg dat aandeel met 1625 procent. Hedgefondsen zaten de zieltogende retailer short (tot meer dan 100 procent) en het publiek dat dankzij corona thuis zat en in de VS geld had gekregen van de Amerikaanse overheid deed volop mee. Nu is een short-squeeze niet nieuw, maar het bewijst wel de kracht van sociale media en de kracht van het verhaal. Zo’n voorbeeld doet volgen, waarna onder andere AMC Entertainment, Palantir, Wendy’s, Blackberry en Nokia veel aandacht kregen.
Meme-stocks zijn het meest speculatieve deel van de markt. Het zijn vaak bedrijven die geen winst maken en desondanks hoog zijn gewaardeerd. Nu zijn veel van de meme stocks van vorig jaar door de correctie weer terug op aarde. In de rally van afgelopen weken was er weel belangstelling voor aandelen als Bed Bath & Beyond en AMC entertainment. Aan de ene kant is dat een signaal dat er weer meer gespeculeerd wordt. Het is ook goed nieuws voor small-caps, aangezien de samenhang tussen smallcaps en meme stocks vrij hoog is. Tegelijkertijd zijn er voldoende signalen dat het recente koersherstel het gevolg is van een bear-market rally en dan zijn de vooruitzichten toch duidelijk minder zonnig.
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek