Cross

Meevallende groei, onrustige beurs

april 21, 2024

Meevallende groei, onrustige beurs

De Chinese economische groei over het eerste kwartaal kwam uit op 5,3 procent. Dat is boven de doelstelling  van 5 procent, dankzij meevallende exportcijfers, productie en toerisme. Nominaal valt de groei wat tegen door de afwezigheid van inflatie. De meevallende groei geeft Peking een excuus om niet extra te gaan stimuleren. De algemene opvatting is juist dat wat Peking aan economische impulsen geeft, te laat en te weinig is. Om die reden stoppen Chinese burgers hun geld niet in de aandelenmarkt, maar in goud.

Meevallende groei

Inmiddels profiteert China meer van Europa dan omgekeerd. Er worden steeds meer elektrische auto’s, windmolens en zonnecellen geëxporteerd, maar Duitse auto’s verdwijnen geleidelijk uit het straatbeeld in China. Overigens komt dit ook door de Japanners die profiteren van de goedkope yen in hun concurrentie met Duitsland. Ook Tesla zit helemaal aan de onderkant van de markt in elektrische auto’s. Chinezen hebben een voorkeur voor auto’s met veel gadgets zoals power doors en dat zit er bij Tesla niet in. In Europa gaat het economisch wel wat beter, maar waar vroeger de problemen zich beperkten tot de periferie zit de zwakte van Europa nu in de as Berlijn-Parijs. Frankrijk is één recessie verwijderd van Italië.

Meevallende groei, onrustige beurs

Synchrone groei wereldeconomie

Samen met de groei in China, het voorzichtige herstel in Europa en de onverkort sterke groei van de Amerikaanse economie draait in de VS het scenario van de zachte landing nu naar een stevige doorstart. Dat roept de vraag op waar we zitten in de economische cyclus. Al twee jaar op rij voorspelt de meerderheid van de economen een recessie, maar die lijkt er ook dit jaar niet te komen. Bij de zachte landing hoort het Uber-Goldilocks scnenario, een ideaal scenario waarbij zowel de economische groei als de inflatie mee zou vallen.

 

Daarmee kan de rente dalen en tegelijkertijd de winsten stijgen. Die Amerikaanse winsten stijgen naar verwachting in het eerste kwartaal met 2,7 procent op een omzetgroei van 3 procent. Bij een doorstart horen hogere winsten, maar mogelijk ook een rente die langer hoog kan blijven. Deze week komen ook de cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal in de VS. Belangrijker is dat in het tweede kwartaal sprake zal zijn van een hogere groei en dat de volledige expansie zal plaatsvinden in de tweede helft van dit jaar. 

deflator china omlaag ondanks meevallende groei

Onrustige beurs

In de afgelopen week liep de volatiliteit op doordat financiële markten in de ban waren van geopolitieke ontwikkelingen, de kans op een hernieuwd monetair langer hoog-beleid en mogelijk tegenvallende bedrijfsresultaten. Bij elkaar waren dit vooral excuses om die hogere volatiliteit te verklaren. Financiële markten zijn sinds eind oktober 2023 sterk gestegen zonder dat er sprake was van een tussentijdse correctie van enige betekenis. Fundamenteel is er niets veranderd, al heeft de markt moeite met het rijmen van meevallende groei in combinatie met desinflatie.

De Pavlov-reactie is dat die hogere groei zal leiden tot hogere inflatie. Alleen wie de inflatiecijfers afpelt ziet dat (geharmoniseerd) de inflatie in Europa en de Verenigde Staten op hetzelfde niveau is aangekomen, namelijk 2,4 procent. Het officiële cijfer in de VS is dan wel 3,5 procent, maar dat komt grotendeels door de Owners Equivalent Rent en voor een kleiner deel via duurdere autoverzekeringen. Niet bepaald zaken waar monetair beleid via een hogere rente vat op heeft. 

Onrustige beurs

Desinflatie zet uiteindelijk door

Die Owners Equivalent Rent is een huurprijs die geen enkele huiseigenaar hoeft te betalen. Het is een afgeleide van de huurprijsontwikkeling en de huizenprijs. Probleem op de Amerikaanse huizenmarkt (en ook in veel andere markten) is dat er te weinig huizen zijn gebouwd sinds de Grote Financiële Crisis en dat veel Amerikaanse huiseigenaren de rente op hun hypotheek hebben vastgezet op 3 procent of lager. De Amerikanen zitten vast aan hun eigen huis. In de Verenide Staten kun je je hypotheek niet meenemen. Om nu meer dan 7 procent te gaan betalen is dan een grote stap. Dit zorgt ervoor dat de huizenmarkt op slot zit. Het aanbod gaat omlaag en daarmee de prijs omhoog. Ook stijgen de gewone huren nog altijd.

Toch zijn er voldoende indicatoren dat zowel de huizenprijs als de huurprijzen in de loop van het jaar zullen dalen. Met enige vertraging volgt de Owners Equivalent Rent. Dat wordt zichtbaar in de inflatiecijfers. Daarmee kan de data-dependent-Fed eindelijk de rente verlagen. Juni gaat waarschijnlijk niet lukken, maar juli, september en december staan nog op de agenda. De ECB gaat dan vier keer dit jaar de rente verlagen, startend vanaf juni, hoewel het wel bijzonder is dat de ECB gaat voor de Fed.Inflatie blijft dalen, ondanks meevallende groei

Geopolitiek goed einde volatiele week

Voor de financiële markten had de week geopolitiek niet veel beter kunnen eindigen. Dat zag er begin van de week wel anders uit. De directe aanval van Iran op Israël is wellicht de lang gevreesde escalatie.  Zolang de straat van Hormuz openblijft vinden financiële markten dat niet zo’n probleem. Inmiddels wil elk land in het Midden-Oosten de-escaleren. Iran het niet leuk vinden dat Israël geholpen is door verschillende Arabische landen in het afslaan van de Iraanse aanval. Het zorgt er zelfs voor dat de vrede tussen Israël en Saoedi-Arabië (als onderdeel van de Abraham-akkoorden) dichterbij is gekomen, terwijl die aanstaande vrede juist een belangrijke reden was voor Hamas om te starten met het conflict.

Als bonus zorgde het Amerikaanse congres dit weekend er voor dat er veel geld voor wapens en munitie wordt vrijgemaakt voor zowel Oekraïne als Israël. Daarmee hoeven we minder bang te zijn dat hier de Russen komen.Geopolitieke ontwikkelingen krijgen vooralsnog geen vat op financiële markten.

Focus op de bedrijfsresultaten

Komende week komt 40 procent van de S&P 500 met resultaten. Hoewel er zorgen zijn over die bedrijfsresultaten, zijn de resultaten van de bedrijven die al hebben gerapporteerd gemiddeld genomen beter dan verwacht. Deze week komen echter veel grote tech-bedrijven en gezien de correctie in de Nasdaq wordt daar reikhalzend naar uitgekeken. Overigens is het niet zo dat de aandelenmarkt over een breed front daalde. Er is ook sprake van een rotatie uit tech-aandelen richting meer cyclische waarden. Die laatste zijn natuurlijk erg goedkoop en hebben geen last van een hogere rente (vooral niet als dat komt door aantrekkende economische groei). Toch is het moment in de zon voor cyclische aandelen meestal kort. Gezien de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zit er nog veel potentie in tech.Meevallende groei zorgt ook voor meevallende bedrijfsresultaten

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.