Cross

Meer in Chinese aandelen

juni 9, 2024

Meer in Chinese aandelen

De investeringen in kunstmatige intelligentie blijven net als vorig jaar ook dit jaar een belangrijke oorzaak achter de stijgende aandelenkoersen. In de Verenigde Staten is Nvidia inmiddels verantwoordelijk voor meer dan de helft van de koersstijging van de S&P 500. Dankzij Nvidia staat de Magnificent Seven op een plus van meer dan 30 procent dit jaar. Nog altijd is er waarderingstechnisch geen sprake van een zeepbel. Het aandeel Nvidia staat op 35 keer de getaxeerde winst 2025 en 30 keer de getaxeerde winst 2026. 

Meer in Chinese aandelenOok de taxaties voor ASML gingen afgelopen week omhoog. Waar TSMC aan het einde van het eerste kwartaal niet doorkwam, worden orders nu in snel tempo geplaatst. Nu is dat waarschijnlijk deels onderhandelingstecniek. ASML is een feitelijk monopolie en de enige manier waarop TSMC enige onderhandelingsruimte heeft is door (te dreigen) orders later te plaatsen. Alleen werkt dit niet zo goed bij een monopolist. ASML is op weg om 52 euro per aandeel te verdienen in 2030 en er is zelfs upside tot 65 euro per aandeel. Opeens lijkt ASML op 15 keer de winst eerder goedkoop dan duur. Benieuwd wat Apple komende week in het vat heeft zitten op het gebied van kunstmatige intelligente toepassingen, van maandag 10 juni tot en met 14 juni wordt het WWDC 2024 gehouden in Cupertino.

AEX 1.386

Het koersdoel voor ASML ging bij deze investment bank (Bofa) naar 1302 euro. Dat geeft vanaf de huidige koers 31 procent upside, terwijl het aandeel dit jaar 44 procent is gestegen. Het doet denken aan de tijden van de campingrally in de jaren negentig (met het verschil dat dit keer de winsten wel sterk stijgen), waarbij de AEX in een halfjaar zelfs met 50 procent steeg, dat zou een AEX indexstand van 1386 punten betekenen tijdens de Kerstdagen. Alle ingrediënten voor een zeepbel zijn aanwezig. Er is sprake van een paradigmaverschuiving, een belofte in de verre toekmost, een verbreding van het beleggingsthema en sinds kort ook meer liquiditeit van centrale bankiers. Waar in de jaren negentig (mobiel) internet het paradigma was om koersen hoger neer te zetten is dat nu kunstmatige intelligentie. 

En er zijn meer paralellen te trekken met de jaren negentig. Zo is er na de zachte landing (toen in 1995) sprake van een periode waarin de rente langer hoog blijft, in een periode met duidelijke productiviteitsverbeteringen. Dat zorgt voor meevallende groeicijfers terwijl de inflatie laag kan blijven. Het Goudhaartje scenario van de jaren negentig heeft plaatsgemaakt voor het Uber Goldilocks scenario van de nieuwe ‘roaring twenties’.

China veel goedkoper

Chinese aandelen, ook of vooral de Chinese tech-aandelen zijn veel aantrekkelijker gewaardeerd. In de afgelopen maanden zijn die ook door de markt beloond.  Begin dit jaar was China nog uit. Er werd zelfs onderzocht of er emerging market ETFs konden komen zonder China. China werd gezien als een land waar de groei had gepiekt en als een land waar de economie voortaan zou stagneren. Dat komt ook omdat het Amerikaanse BBP sinds de start van de pandemie nominaal net zo hard is gestegen, maar dat komt voor 17 procent door de prijs (inflatie) en voor 10 procent reëel. China is in dezelfde periode met 5 procent in prijs gestegen en zag het reële BBP in dezelfde periode met 23 procent stijgen. Bovendien zijn Chinese technologie-bedrijven volop bezig met kunstmatige intelligentie. Zo sloot Tesla een deal met Baidu waarmee Tesla in China sneller kan oefenen met autonoom rijdende auto’s, ook een vorm van kunstmatige intelligentie. Een actie die inherent belangstelling wekt van buitenlandse beleggers.

Meer in Chinese aandelen

Het moment is gekomen om meer in China te beleggen. In de afgelopen kwartalen leek elke actie om de economie en de aandelenmarkt te stimuleren op zichzelf te klein of te laat. Bij elkaar lijkt het er steeds meer op dat het Peking lukt om niet alleen de economie en de vastgoedmarkt te doen draaien, maar dat er ook meer belangstelling komt voor Chinese aandelen. De Chinese groei over het eerste kwartaal was 5,3 procent. 

Dat werd veroorzaakt door een reële groei van bijna 6 procent die alleen werd gedrukt door de krimpende beroepsbevolking van 0,4 tot 0,5 procent per jaar. Doordat China de afgelopen jaren veel groter is geworden is de bijdrage van China aan de wereldeconomie vergelijkbaar met de periodes dat China nog met meer dan 10 procent per jaar groeide. De scherpe daling in de kredietopslagen op schuldpapier van onder andere Chinese projectontwikkelaars laat ook zien dat de grootste problemen achter de rug zijn. Dat blijkt ook uit de vraag naar koper vanuit China. Die stijgt sterk, een goede indicatie dat het economisch beter gaat in China.

Magnificent Seven

Tot op heden zijn de Magnificent Seven in portefeuilles overwogen. Dat heeft niet alleen te maken met de fundamentele ontwikkeling (winsten stijgen veel sterker dan in de rest van de markt), maar ook met de relatief gunstige waardering. Nu zorgen stijgende koersen normaal gesproken voor hogere waarderingen, maar omzet en winst stijgen nog sneller. Wel is er sprake van een duidelijke verbreding in de markt en ook in dat kader is een grotere positie in Chinese aandelen wenselijk.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer       

Gerelateerde artikelen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

De impact van een handelsoorlog

De impact van een handelsoorlog is negatief. De economie staat onder druk en het gevolg is geen inflatie, maar deflatie.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.