Cross

Meer groei, minder inflatie

oktober 23, 2023

 • Rente stijgt verder

 • Amerikaanse economie blijft positief verrassen

 • Europese stagflatie

 • Hogere rente biedt meer mogelijkheden

 • Private markten profiteren

De Amerikaanse rente tikte de afgelopen week bijna de 5 procent aan. Dat werd veroorzaakt door een nieuwe ronde van macro-economische cijfers die wijzen op een krachtige economie. Tegelijkertijd komen de meeste inflatiecijfers juist lager uit dan verwacht. Het monetaire beleid van de Verenigde Staten is sinds 20 september gericht op een rente die langer hoog blijft. Inflatiemeevallers worden genegeerd, maar sterkere groeicijfers zorgen mogelijk voor nog een renteverhoging. Toch is de kans groot dat de Amerikaanse beleidsrente niet verder stijgt. 

 

De reden dat de Amerikaanse economie positief blijft verrassen komt door fiscale impulsen. Het tekort op de Amerikaanse begroting is dit jaar verdubbeld. Dat is te danken aan grote investeringsprogramma’s in combinatie met omvangrijke belastingkortingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er sprake is van een zachte landing, een scenario waarin de rente langer hoog kan blijven.

 

In Europa stagneert de economische groei, maar blijft de inflatie wel hardnekkig hoog. Deels komt dat door energieprijzen die nergens in de wereld zo hoog zijn als in Europa. Verder wordt hoge inflatie in Europa veel meer gedragen door beleid van de overheid. De Amerikaanse economie is in meerdere opzichten flexibeler. De ECB kan feitelijk niet veel anders dan de Fed volgen.

 

In korte tijd is de rente fors gestegen, ook in Europa. In combinatie met de dalende inflatie betekent dit dat er sprake is van een positief reëel rendement op obligaties, iets wat we lange tijd niet hebben gezien. Bovendien bieden obligaties op de huidige hoge rente compensatie op het moment dat er sprake is van een uitgesproken negatief scenario zoals een recessie of een financiële systeemcrisis. 

 

Private markten profiteren extra van de recente ontwikkelingen. Vooral private debt oplossingen profiteren naast de hogere kapitaalmarktrente ook van de krimpende geldhoeveelheid en terughoudende kredietverlening door commerciële banken. Per saldo hanteren wij een neutrale weging voor aandelen en obligaties in portefeuille, maar zien volop mogelijkheden voor investeringen in private markten.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer 

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.