Cross

Meer groei, minder inflatie

april 8, 2024

 • Meer synchrone groei wereldeconomie

 • Oorzaken inflatie vallen één voor één weg

 • Inflatie kan nog verder dalen

 • Brede belangstelling vanuit beleggers keert terug

 • Hogere rente raakt vooral obligaties

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken ook Europa en Azië aan. Hogere groei gaat vaak gepaard met oplopende inflatie, maar vooralsnog is het tegendeel het geval. De afgelopen weken gepubliceerde inflatiecijfers wijzen erop dat inflatie nog altijd sneller daalt dan verwacht.  Het enige nadeel is dat centrale banken nu langer kunnen wachten met het verlagen van de rente. De kans op een recessie is immers duidelijk afgenomen. 

 

De inflatie van de afgelopen jaren had drie oorzaken. Allereerst de coronacrisis waardoor er massale liquiditeitsinjecties vanuit de overheid kwamen. Daarna volgde de oorlog in Oekraïne. Die versterkte de problemen in toeleveringsketens. Door die twee oorzaken had inflatie per definitie een tijdelijk karakter. De derde oorzaak van de inflatie was vooral het gevolg van de oplopende inflatie. Bedrijven zagen opeens ruimte om de prijzen te verhogen, ook als de onderliggende kosten nauwelijks stegen. Het lijkt op de loon/prijsspiraal uit de jaren zeventig, alleen gaan lonen niet zo snel omlaag, maar prijzen wel.

 

Bovendien profiteert de economie van de export van deflatie uit China. Producten uit China dalen als vanouds weer in prijs. De krapte op de arbeidsmarkt wordt ondervangen door kunstmatige intelligentie. Daardoor kunnen de lonen gecorrigeerd voor inflatie stijgen, terwijl door het efficiëntere werken de loonkosten per eenheid product dalen. Een ideale combinatie, meer produceren terwijl de kosten dalen. Tot slot kijkt het inflatiecijfer altijd terug en worden enkele onderdelen ook met vertraging gepubliceerd. Daardoor is nu al te voorspellen dat dit deel van het inflatiecijfer verder zal dalen. 

 

Dankzij die hogere groeicijfers is de markt zich ook aan het verbreden. Vorig jaar werd het rendement voor een belangrijk deel bepaald door de Magnificent Seven. Dit jaar zijn deze zeven aandelen per saldo ook met meer dan 20 procent gestegen, maar tegenover winnaars als Nvidia en Meta, staan ook verliezers als Apple en Tesla. Bovendien hebben beleggers inmiddels belangstelling voor veel meer aandelen. Deze duidelijke verbreding van de markt, geholpen door positieve winstbijstellingen, is ook goed nieuws. Die verbreding geldt ook voor aandelen buiten de Verenigde Staten. 

 

Nu de kans op een recessie duidelijk naar de achtergrond is verdwenen, is de kans ook klein dat de rente verder daalt. Dat komt niet zozeer door de inflatieverwachtingen die een onderdeel zijn van de rente. Die inflatieverwachtingen zijn inmiddels genormaliseerd. Het is vooral de reële rente die stijgt. Nu hoort bij een sterk groeiende economie een hogere reële rente. Dankzij die hogere groei stijgen de winsten waardoor aandelen hier niet zo veel last van hebben. Een stijgende rente zorgt vooral voor verliezen op obligaties. Die zijn daarom onderwogen in onze portefeuille. Op private markten is er gelukkig sprake van een betere verhouding tussen rendement en risico en zijn er voldoende alternatieven te vinden.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.