Cross

Meer fusies en overnames

maart 17, 2024

Meer fusies en overnames

Vorig jaar was het voor wat betreft de activiteit op het gebied van fusies en overnames sprake van de ‘dead zone’.  Door de gestegen rente gingen veel deals niet door en het duurt even voordat ook de verkopers zich hebben aangepast aan de nieuwe realiteit. Dit jaar is de rente gestabiliseerd en worden de winstverwachtingen voortdurend naar boven bijgesteld. Eén van de oorzaken is het gebruik van kunstmatige intelligentie, een technologie die vrijwel elke sector raakt. Om bij te blijven, zullen bedrijven moeten investeren. Het kan ook zijn dat deze verandering meer schaalgrootte vereist of dat er strategische overnames moeten worden gedaan om in de toekomst te kunnen concurreren. Ook helpt het dat door het vooruitzicht van renteverlagingen de financiële condities duidelijk zijn verbeterd. Voldoende ruimte voor herstel op het gebied van fusies en overnames.

Meer fusies en overnames

Grotere dispersie

In de afgelopen jaren is de dispersie in de aandelenmarkt toegenomen. Er zijn slechts enkele winnaars, maar om de aankoop van die winnaars te financieren zijn andere aandelen verkocht. Het gevolg is dat die aandelen in sommige gevallen wel erg goedkoop zijn geworden. Bovendien maken bedrijven goede marges, waardoor de kasstroom ook gebruikt kan worden om andere bedrijven over te nemen. Vooralsnog zal de markt vooral focussen op de kleinere bedrijven, aangezien commerciële banken nog terughoudend zullen zijn met krediet als gevolg van de Amerikaanse bankencrisis en de hogere kapitaalseisen. In verschillende delen van de markt is er nu al meer activiteit: in biotechnologie, in Japan, in de energiesector, in fintech en in defensieve sectoren.

Biotechnologie en Japan

De exit voor de meeste biotechnologiebedrijven is via een overname door een grote farmaceut. Een belangrijke indicator voor overnames is de afgelopen de patenten bij de bestaande farmaceuten. Op het moment dat een patent vervalt en het medicijn generiek wordt, zakken de marges. De laatste tijd stijgt daarom het aantal overnames. Ook in Japan stijgt het aantal fusies en overnames. Dat komt door een versoepeling van de corporate governance regels, maar ook door de relatief zwakke yen. Bovendien worden Japanse bedrijven door de overheid onder druk gezet om een hogere waardering te realiseren en een hogere winstgevendheid te bewerkstelligen. Mede daardoor komen de omvangrijke kasposities van het Japanse bedrijfsleven in beweging.

Energie, fintech en defensieve sectoren

In de energiesector is er vooral sprake van verdere concentratie upstream, nadat verschillende oliemaatschappijen velden hebben verkocht in de afgelopen jaren, onder meer om de eigen carbon footprint te verlagen. In de financiële sector heeft kunstmatige intelligentie een grote invloed en is het normaal gesproken geen onderdeel van de bedrijfsactiviteiten. Dat kan een argument zijn om nu toch dat ene fintech-bedrijf over te nemen. Verder zijn bedrijven uit defensieve sectoren in trek. De waardering van die sectoren heeft onder druk gestaan en omdat groei in deze sectoren vaak schaars is, is groei door middel van acquisities één van de weinige mogelijkheden. Meer in het algemeen is het feit dat de kans op een recessie nu voor het tweede jaar op rij sterk is afgenomen, een reden om weer eens vooruit te kijken.

Rol private equity

Bovendien is er in de afgelopen jaren veel gecommitteerd aan private equity en veel ‘dry powder’ stond in de afgelopen jaren aan de zijlijn. Nu de vooruitzichten voor wat betreft de winstgevendheid verbeteren en als er ook weer consensus kan worden gevonden over de waardering van een bedrijf, neemt het aantal overnames al snel toe. Bovendien is private equity uitermate geschikt om transities te begeleiden, of het nu is op het gebied van de digitale transformatie, in het kader van de energietransitie, maar dus ook op het gebied van kunstmatige intelligentie. Die fusies en overname zorgen voor koersfantasie bij beursgenoteerde bedrijven en een verdere verbreding van de markt.

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Nog steeds geen recessie

Nog steeds geen recessie, ondanks alle zogenaamd betrouwbare indicatoren die wijzen op een recessie. De cyclus is nog jong.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.