Cross

Marktontwikkelingen

april 16, 2020

Coronacrisis: onderschatten of overdrijven?

Rond eind februari, nu anderhalve maand geleden was het coronavirus nog redelijk ver van ons bed, een probleem uit een ander deel van de wereld. Nu is het een wereldwijd probleem geworden, met draconische maatregelen als een lockdown in sommige landen. Een economische voorspelling geven van de gevolgen is geen sinecure, alles hangt af van het moment dat de wereldeconomie weer normaal kan draaien.

In China zien we twee maanden na de lockdown de economie weer opstarten. Het waren dure maanden. Ervan uitgaande dat het eerste kwartaal als verloren kan worden beschouwd, valt voor een belegger in een Chinese aandelenindex de schade relatief mee, een verlies van tussen de 5% en 10%. In de Westerse wereld zijn de aandelenindexen tot zo’n 25% gedaald, dat geeft te denken…

Italië heeft volgens de WHO op het moment van schrijven van dit artikel 12.428 doden te betreuren door het coronavirus. Tussen 2013 en 2017 zijn er in Italië 67.000 mensen overleden in de griepepidemieën. In Nederland overlijden wekelijks gemiddeld genomen zo’n 3.000 mensen. In week 13 waren er 503 sterfgevallen door corona. We kunnen en mogen het coronavirus niet onderschatten, maar we mogen het ook niet overdrijven. In de VS is er laat gereageerd waardoor taferelen als in Italië ook daar niet uit te sluiten zijn. De beelden hiervan kunnen wederom een schokgolf op de financiële markten teweegbrengen.

Zijn de huidige lage of mogelijk nog lagere koersen dan een moment om aandelen te kopen? Moet de aandelenallocatie in een portefeuille op peil blijven? Een rekenvoorbeeld geeft daar wel enig inzicht in. Als we uitgaan van een daling van de bedrijfswinsten van circa 50% over 2020 en eenzelfde procentuele stijging van de winstcijfers in 2021 en circa 10% over 2022, betalen we in Europa op de huidige niveaus van de aandelen ongeveer 12 x de winst voor 2022. Het gemiddelde over de afgelopen 5 jaar was 17 x de winst, een verschil van 40%.

De onzekerheid maakt de mens voorzichtig. Waar we drie maanden geleden na een goed beursjaar vol overtuiging 2020 in zijn gegaan, denken we nu aan de risico’s. Wat als het niet meer goed komt met de economie? China heeft ons laten zien dat met de juiste maatregelen het dagelijks leven weer opgepakt kan worden. Dit zou ons houvast en vertrouwen moeten geven dat over enkele maanden ook hier de winkelstraten weer vollopen en de normale economie weer kan gaan draaien.

We leven nu in een fase van angst over de gezondheid van onze naasten en we reageren alsof de komende jaren ons probleem niet wordt opgelost. De dagelijks gerapporteerde absolute getallen zijn vaak schokkend maar tegelijkertijd zeggen ze niet heel veel, er is geen referentiekader. Een grafiek van deze cijfers kan echter wel de afvlakking van het aantal besmettingen duidelijk illustreren. Het moment dat een kentering in deze moeilijke periode is waar te nemen, verwachten we een normalisatie van de aandelenmarkten.

Wij wensen u sterkte de komende weken en blijf gezond!

CIO
Jeroen van Lom
Auréus

Gerelateerde artikelen

Meer tegenwind

Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.

Meer lezen

Impact UAW-staking

Impact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.

Meer lezen

Koersreacties analistenadviezen

Koersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op
   de beurs, investeren in vastgoe

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.