Cross

Marktontwikkelingen: Piek in de rente bereikt

januari 25, 2024

In het vierde kwartaal werd de piek in de rente bereikt. Even klom de Amerikaanse tienjaarsrente tot boven de 5 procent, maar dit was meteen het startschot voor een snelle daling van de rente. Mogelijk gemaakt door meevallende inflatiecijfers en een geleidelijk oplopende werkloosheid waren centralen banken veel milder over toekomstige renteverhogingen. Aan het eind van het kwartaal verraste de Amerikaanse Federal Reserve met een draai in het monetaire beleid waardoor er in 2024 ruimte lijkt voor drie renteverlagingen. Omdat de inflatie waarschijnlijk zal dalen tot beneden de 2 procent, is er zelfs ruimte voor meer renteverlagingen. De reactie was zowel op de aandelenmarkt als de obligatiemarkt uiterst positief. Het vormde het startschot voor de eindejaarsrally. Voor aandelen was de maand november de beste maand van het jaar, voor obligaties was het zelfs de beste maand in meer dan 40 jaar. 

Aan het einde van het kwartaal was de Amerikaanse rente gedaald tot beneden de 4 procent en dit was voor ons het moment om voor wat betreft obligaties om wat gas terug te nemen. We verlaagden het advies voor obligaties en adviseerden om de overwogen positie in duration (rentegevoeligheid) te verlagen tot een neutrale positie. Daarmee is er weer ruimte om aandelen in de portefeuille te overwegen. Wij verwachten dat 2024 een positief beleggingsjaar zal worden. Dalende inflatie en rente in combinatie met een gestaag groeiende economie is historisch gezien een ideaal scenario. Dat terwijl er nog veel onzekerheid is over een te warm (inflatie) of een te koud (recessie) scenario. De grootste kans is nog altijd op een zachte landing, een omgeving die voor veel beleggers precies goed is. 

Het jaar 2024 is een verkiezingsjaar. In meer dan 40 landen, waaronder de Verenigde Staten, worden verkiezingen gehouden. Gezien de sterke polarisering zullen die verkiezingen voor meer volatiliteit kunnen zorgen. Meestal is het niet verstandig om al te grote consequenties te verbinden aan de uitkomst van de verkiezingen. Bezit van de zaak is ook hier het einde van het vermaak. De Amerikaanse verkiezingen zijn nog ver weg, maar Trump lijkt aan de leiding te gaan. Zijn tweede termijn zou een nieuwe ronde van belastingverlaging, deregulering en handelspolitiek kunnen betekenen. Voor wat betreft die handelspolitiek is een deal tussen de VS en China niet uit te sluiten. 

Een zachte landing is een ideale omgeving voor aandelen en obligaties, maar ook voor private markten.  Private equity heeft deze cyclus laten zien dat focus op de ontwikkeling van de resultaten kan zorgen voor een goed rendement. Private debt profiteert van de terughoudende opstelling van banken ten aanzien van de kredietverlening, terwijl de kredietopslagen door het krappe beleid van de afgelopen jaren hoog is, zeker in vergelijking tot de zekerheden die daartegenover staan. Verder zitten we door de rentedaling ook aan het einde van de langjarige vastgoedcyclus. Vooral in commercieel vastgoed verliepen de afgelopen jaren dramatisch, maar dat biedt nu weer nieuwe kansen. 

 

Han Dieperink, CIO

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.