Cross

Marktontwikkelingen: een goede start

april 19, 2024

Het eerste kwartaal zit er op en het beursjaar 2024 is goed begonnen. Per saldo staat de wereldindex, inclusief opkomende markten en smallcaps, dit jaar 10 procent hoger. Bovendien volgt deze stijging op een net zo’n grote stijging in de laatste maanden van 2023. Bij zo’n snelle stijging is het gebruikelijk dat beleggers zich afvragen of de koersen niet te sterk vooruit zijn gelopen op de fundamenten. Het tegendeel is waar. De fundamenten hebben zich in korte tijd juist veel sterker ontwikkeld dan verwacht. Eigenlijk zijn veel aandelen nog altijd achtergebleven bij de verbeterde fundamenten. Het wordt juist tijd voor een inhaalslag, waardoor 2024 een nog veel beter beursjaar kan worden. 

 

Dit jaar stijgen de koersen niet omdat de rente daalt, immers per saldo is de rente juist wat gestegen. De koersen stijgen omdat de winsten stijgen en dat is wellicht de beste reden voor stijgende koersen. Winsten stijgen omdat het beter gaat met de wereldeconomie. Dat is nog altijd onder aanvoering van de Amerikaanse economie, maar geleidelijk gaat het ook beter in Europa en Azië. Al twee jaar op rij voorspellen economen in overgrote meerderheid een recessie, maar net als in 2023 zal die er ook in 2024 niet komen. Daarvoor is het economische groeimomentum simpelweg te sterk. Naast een krachtige consument wordt er namelijk volop geïnvesteerd. Deels mogelijk gemaakt door overheden door grote investeringsprogramma’s post-Corona, maar ook bedrijven zelf moeten investeren. Onder andere vanwege de deglobalisering, vanwege de energietransitie, maar bovenal vanwege de krappe arbeidsmarkt waarin kunstmatige intelligentie op het juiste moment een oplossing lijkt te bieden. 

 

Kunstmatige intelligentie is de grote doorbraak die zorgt voor een sterker groeiende productiviteit en daarmee een sterke groeiende economie. Kunstmatige intelligentie zorgt er ook voor dat er meer geproduceerd kan worden met minder mensen. Het neemt de druk van de ketel op de arbeidsmarkt. In de afgelopen jaren zijn vooral de minimumlonen sterk gestegen. Dit is goed voor een evenwichtige welvaartsverdeling en daarmee voor de consumptie, maar het betekent wel dat ondernemers nog meer inzetten op automatisering van die functies. In California is het minimumloon in de fastfood industrie inmiddels 20 dollar per uur. In 2016 was dit nog 10 dollar per uur. Dat alleen al zorgt voor hogere investeringen in robots en automatisering. Iets waar beursgenoteerde bedrijven beter in zijn dan restaurants in particuliere handen.

 

Waarschijnlijk zal de groei van de arbeidsproductiviteit over langere periode hoog zijn. Daarmee is de komende periode vergelijkbaar met de tweede helft van de jaren negentig en zelfs met de roaring twenties. Dit is het moment waarop de vruchten worden geplukt van de vierde industriële revolutie. Hogere productiviteit is ook goed voor de winstmarges van bedrijven. Waar de focus nu nog ligt op de bedrijven die kunstmatige intelligentie mogelijk maken, zal die in de komende jaren veel meer liggen op bedrijven die kunstmatige intelligentie optimaal weten te gebruiken. We staan nog maar aan het begin.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer
Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.