juli 14, 2020
Herstel na corona: wanneer en in welke mate?
Toen we ons vorige kwartaalnieuws uitbrachten, bevond de wereldeconomie zich in een volledige lock-down. Economische vooruitzichten waren somber en onzeker. Nu, een aantal maanden verder, komt de wereldeconomie geleidelijk weer op gang. Op basis van de macro-economische cijfers zien we een krimp voor 2020 van meer dan 5%, gevolgd door een verwacht economisch herstel in 2021 en de jaren daarna. Die economische ontwikkeling staat in contrast met de koersbeweging van de afgelopen maanden. Het grootste deel van de daling van 35% eerder dit jaar, is tenietgedaan. De markt kijkt alvast verder dan het dal en laat zien dat over een maand of tien, de winsten weer terug zijn op het niveau van het laatste kwartaal 2019. Het koersherstel op de aandelenmarkt wordt niet in de volle breedte gedragen. De verschillen in rendement tussen aandelen in de S&P 500 zijn dit jaar enorm en lopen uiteen van -50% tot +60%, terwijl dit allemaal bedrijven zijn die in dezelfde economie actief zijn.
Banken, oliemaatschappijen, luchtvaartmaatschappijen, de reisindustrie en winkelketens behoren tot de zware verliezers. IT-bedrijven, betaaldiensten, online shoppingdiensten, streamingdiensten en farmaceutische bedrijven profiteren juist van de coronacrisis. De groei van de ‘economie 2.0’ waarin iedereen online werkt, leert en winkelt, is een logisch gevolg van het feit dat iedereen zoveel mogelijk binnen bleef. De tweedeling tussen de verliezende en profiterende bedrijven is groot en het is nog maar de vraag of en wanneer de verliezers kunnen herstellen. De wereld gaat ongetwijfeld weer vliegen, hotels boeken en winkelen, maar de vraag is wanneer en in welke mate. De digitale wereld heeft de afgelopen jaren al veel marge en omzet weggehaald in verschillende sectoren. Dit is een trend die vanwege de coronacrisis nu versnelt. Het virus maakt pijnlijk duidelijk dat het hebben van een gezonde balans, met lage schulden en activiteiten met een hoge marge, essentieel is om te overleven.
Het aandelenselectieteam van Auréus selecteert bedrijven daarom op deze kwaliteiten. Veel van de bedrijven uit de sectoren die in de afgelopen maanden zware verliezen hebben geleden, kwamen ook vóór de coronacrisis al niet door onze selectie en zijn daarom geen onderdeel van onze portefeuilles. Naast aandelen zitten er mogelijk ook risicomijdende beleggingen in onze portefeuilles. Deze zijn de afgelopen maanden veel bewegelijker geweest dan voorheen.
Als we de balans na zes maanden opmaken zien we grote verschillen: Dow Jones index -9%, S&P 500 -4%, Nasdaq +12%, Eurostoxx 600 –13% en de MSCI Emerging Markets Equities –11%. In de obligatiemarkt hebben staatsobligaties en investment grade obligaties een positief resultaat laten zien van +3% voor de benchmark, high yield obligaties –5% en Emerging Market obligaties –4%.
Met een verdeeld beeld van een beperkt aantal winnaars en heel veel verliezers, gaan we de tweede helft van dit jaar in. In het komende kwartaal gaan we zien of het herstel doorzet.
CIO
Jeroen van Lom
Auréus
Meer uitdagingen. Stijgende olieprijzen, stijgende rentes, een discussie over het kredietplafond, stakingen, stagflatie etc. etc.
Meer lezenCombineer dividend met kwaliteit. Op lange termijn verslaan kwaliteitsbedrijven die dividend uitkeren bedrijven met alleen een hoog dividend.
Meer lezenGroene krimp. Biodiversiteit is het nieuwe CO2. Dit leert meteen dat er veel zwaardere maatregelen moeten worden genomen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek