Cross

Marktontwikkeling | Terugblik 2022

januari 24, 2023

Het beleggingsjaar 2022 begon voorspoedig doordat al snel duidelijk werd dat de laatste variant van het coronavirus veel milder was, waardoor de beperkende maatregelen snel zouden verdwijnen. Er werd vooruitgelopen op de impuls op de economische groei die de opening zou bieden. Die economische groei hebben we daadwerkelijk ook gezien. Zo groeide de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met maar liefst 2,6 procent. Dat is meer dan 10 procent op jaarbasis en zal er ook voor zorgen dat over geheel 2022 de Nederlandse economie krachtig groeit. Internationaal was Europa in dit opzicht zelfs een positieve uitschieter. Toch konden financiële markten niet profiteren van die sterke groei. Directe aanleiding was de Russische inval eind februari. Dit was de lont in het kruitvat van de inflatie en een maand later reageerde de Amerikaanse centrale bank als door een wesp gestoken. Inflatie was niet langer een tijdelijk fenomeen, maar moest met vuur en zwaard worden bestreden. Wat volgde was een lange reeks van renteverhogingen, zelfs meerdere renteverhogingen van 0,75 procent achter elkaar. Pas aan het einde van het jaar, werd de Amerikaanse centrale bank wat milder door de rente in december met 0,50 procent te verhogen. Per saldo is de beleidsrente in de Verenigde Staten gestegen van 0,25 procent eind 2021 tot 4,5 procent eind 2022. De beleidsrente van de ECB staat op 2 procent.

cijfers-Jan-24-2023-08-15-05-9816-AM

Financiële markten volgden in 2022 de ontwikkeling van de rente. Omdat daardoor zowel obligaties als aandelen onder druk stonden, hadden veel beleggers in beide categorieën gecombineerd zelfs een slechter jaar dan in 2008. Het goede nieuws voor Europese beleggers die de dollar niet hadden afgedekt, is dat de stijgende dollar een groot deel van de verliezen compenseerde. Verder wisten we binnen Auréus de verliezen op obligaties te beperken, omdat we zowel wat betreft renterisico’s als kredietrisico’s de portefeuille daarop hadden ingericht. Binnen aandelen hadden vooral groei-aandelen het zwaar. Vaak wordt daarbij gewezen op gestegen rente, maar heeft meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de toekomst door een combinatie van geopolitieke conflicten en hoge inflatie. Voor waarde-aandelen verliep het jaar veel beter, met opvallende positieve uitschieter de sector energie. In duurzame portefeuilles ontbreekt deze sector en deze beleggers bleven dit jaar achter bij de bredere markt. Voor volgend jaar zijn er meerdere scenario’s. De Amerikaanse centrale bank ziet het liefst het scenario van een zachte landing: geen recessie, maar minder inflatie. Veel marktpartijen maken zich echter zorgen over een stagflatie-scenario: recessie met oplopende inflatie. Voor zover nu valt te beoordelen zal in eerste instantie de inflatie volgend jaar relatief snel afnemen en is een recessie al deels verdisconteerd. Doordat een draai in het monetaire beleid waarschijnlijk ook betekent dat de dollar draait, biedt dit kansen voor de financiële markten buiten de Verenigde Staten. Maar ongetwijfeld zullen er net als in 2022 ook verrassingen zijn, zowel positief als negatief. Wel volgt na een slecht beursjaar meestal een goed beursjaar.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.