Cross

Marktontwikkeling: Sterke groei wereldeconomie uitzonderlijk gunstig voor aandelen

juli 16, 2021

We zien dat de wereldeconomie dit jaar sterk groeit dankzij de vaccinatieprogramma’s die wereldwijd worden uitgezet en inmiddels veelbelovende resultaten laten zien. In de Verenigde Staten is de piek van de economische groei waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2021 bereikt. De Verenigde Staten waren veel sneller met de uitvoering van hun vaccinatieprogramma’s en een groot deel van de omvangrijke steunpakketten is door de Verenigde Staten al in de eerste helft van dit jaar uitgegeven. Europa is aanzienlijk trager met vaccineren dan de Verenigde Staten. Bovendien ging Europa vorig jaar een tweede keer op slot en het geld van het Europese herstelplan wordt pas op dit moment uitgegeven. Na Europa volgen er geen nieuwe, positieve groeiverrassingen, al zien we wel dat de wereldeconomie op een hoog niveau blijft groeien. De sterke groei van de wereldeconomie betekent dat we naar het midden van de economische cyclus verschuiven, waarbij de nadruk ligt op defensieve kwaliteitsaandelen.

Op dit moment zien we vooral in de Verenigde Staten hoge inflatiecijfers. Stijgende grondstofprijzen, lage voorraden en lange levertijden zorgen voor steeds hoger wordende prijzen. Dit hangt natuurlijk samen met de coronacrisis en heeft daarom een tijdelijk karakter. Door het tekort aan gekwalificeerd personeel in allerlei beroepsgroepen ligt het in de verwachting dat de lonen stijgen en inflatie zal toenemen. Centrale bankiers leggen de nadruk op het economisch herstel en zijn liever te laat dan te vroeg met het verhogen van de rente. Deze ontwikkelingen vormen samen een uitzonderlijk gunstige combinatie voor aandelen, maar een veel negatiever scenario voor obligaties.

Auréus
Jeroen van Lom
CIO

Rendementen Financiële markten in euro’s

 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.