april 22, 2022
De oplopende inflatie dwingt centrale banken om de rente te verhogen, wat vooral aan het begin van het jaar zorgde voor verkoopdruk bij Amerikaanse groeiaandelen. In februari verlegden beleggers hun aandacht naar de geopolitieke situatie rondom Oekraïne, waar Rusland op 24 februari een oorlog op het Europese continent ontketende. Die oorlog zorgt voor nog meer inflatie, vooral door verder stijgende energie- en voedselprijzen. De Amerikaanse centrale bank gaat daarom nog sneller de rente verhogen, waarschijnlijk zowel in mei als in juni met een half procent. Daarna op elke vergadering in de rest van dit jaar met een kwart procent, zodat de Amerikaanse beleidsrente eind dit jaar op
2,25% staat. Vanwege de oorlog in Oekraïne is de kans groot dat de ECB tegen die tijd nog niets heeft gedaan. Dit drukt de waarde van de euro en zorgt in Europa voor meer inflatie.
Door de sterk oplopende inflatie waren grondstoffen de best presterende beleggingscategorie in het eerste kwartaal van 2022. Vooral de olieprijs steeg hard. Ook de goudprijs lijkt zich te ontkoppelen van de beweging van langlopende staatsobligaties,
wat wijst op meer hardnekkige inflatie in de komende jaren. Economisch bevinden we ons aan het eind van de economische cyclus die in alle opzichten sneller, maar ook intensiever lijkt te verlopen dan vorige cycli. We zitten nu in de fase waarin de economische groei afzwakt, de inflatie oploopt en centrale banken de rente gaan verhogen. Het einde van de cyclus betekent overigens niet meteen dat er sprake is van een recessie. De huidige ontwikkeling lijkt nog het meest op de rentehobbel van 1994, waarna in 1995 een zachte landing volgde.
Voor obligatiebeleggers was het eerste kwartaal van 2022 het slechtste kwartaal sinds de Tweede Wereldoorlog. Het totaalrendement op obligaties in euro kwam uit op bijna 6% negatief. Gemeten in koopkracht zijn de verliezen nog groter door de sterk opgelopen inflatie. Toch zit er nog altijd een groot gat tussen de historisch lage rente en de extreem hoge inflatie. In de rest van dit jaar zal de inflatie waarschijnlijk geleidelijk dalen, al blijven energie- en voedselprijzen afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne. De rente kan verder stijgen zolang centrale bankiers het signaal blijven afgeven dat inflatie koste
wat kost moet worden bestreden. Het risico is echter dat er andere prioriteiten zijn voor centrale bankiers, zoals het streven naar financiële stabiliteit, het opvangen van de economische terugval en de energietransitie.
Aandelen presteerden het afgelopen kwartaal beter dan obligaties. Er is sprake van een grote rotatie uit obligaties naar aandelen, om daarmee in portefeuille toch nog enige bescherming te hebben tegen de hoge inflatie. Dat verklaart waarom, ondanks de uitdagingen in het eerste kwartaal, de verliezen op aandelen zeer bescheiden zijn. Per saldo staat de wereldindex nu minder dan 5% onder de top van november vorig jaar. Ook het tweede kwartaal van 2022 kan beweeglijk zijn, maar is waarschijnlijk minder uitdagend dan het eerste kwartaal.
Altijd op de hoogte blijven? Abonneer dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer uitdagingen. Stijgende olieprijzen, stijgende rentes, een discussie over het kredietplafond, stakingen, stagflatie etc. etc.
Meer lezenCombineer dividend met kwaliteit. Op lange termijn verslaan kwaliteitsbedrijven die dividend uitkeren bedrijven met alleen een hoog dividend.
Meer lezenGroene krimp. Biodiversiteit is het nieuwe CO2. Dit leert meteen dat er veel zwaardere maatregelen moeten worden genomen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek