Cross

Marktkontwikkeling: Ook in 2022 aandelen boven obligaties

januari 15, 2022

Marktontwikkeling: Ook in 2022 aandelen boven obligaties

Het beleggingsjaar 2021 gaat de geschiedenis in als een goed jaar voor aandelen en een slecht jaar voor obligaties. Alles wijst erop dat dit patroon zich in 2022 voortzet. De wereldeconomie groeit in 2022 nog steeds boven trend, maar minder hard dan in 2021. Ook bedrijfswinsten stijgen in 2022, maar in een gematigder tempo vergeleken met het jaar 2021. In 2021 liep de inflatie op, maar bleef de rente laag. In dit nieuwe jaar zal blijken dat inflatie langere tijd hoger zal blijven dan verwacht, maar niet meer verder zal versnellen. Gedwongen door de oplopende inflatie moeten centrale banken acteren. Kleinere centrale banken hebben de rente al meerdere keren verhoogd. De Amerikaanse centrale bank wil in 2022 drie keer de rente verhogen, en dat is gelet op de hoge inflatie een bescheiden stap. De ECB wil ondanks de oplopende inflatie de rente niet verhogen, maar de markt rekent er op dat de ECB door de inflatie wel gedwongen zal worden om de rente te verhogen. Eerst moeten centrale banken echter nog stoppen met het opkoopbeleid.

Schermafbeelding 2022-01-15 om 14.28.28

De rente reageert nauwelijks op inflatiecijfers en zelfs niet op een draai in het monetaire beleid. Dat komt omdat de kopers op de obligatiemarkt vooral centrale banken, pensioenfondsen, verzekeraars en commerciële banken zijn. Die baseren zich meer op beleidsoverwegingen en wet- en regelgeving dan op de absolute hoogte van de rente. De rente kan dit jaar geleidelijk stijgen, maar veel minder snel dan de markt vreest. Bovendien blijft de rente daarmee waarschijnlijk beneden de inflatie, waardoor er nog altijd sprake is van een negatieve reële rente. Op zo’n moment hebben risicovolle activa de neiging om sterk in waarde op te lopen. Op dit moment is de aandelenmarkt, zelfs in historisch perspectief, vriendelijk gewaardeerd. Afgelopen jaar is de waardering voor aandelen zelfs gedaald, omdat de winsten nog sterker stegen dan de koersen.

De lage of zelfs negatieve rente in combinatie met de hoge inflatie zorgt ervoor dat sparen en beleggen in obligaties hard wordt afgestraft. Daardoor kiezen steeds meer mensen voor beleggen in aandelen. Ook institutionele beleggers gezien de opvallende instroom richting de aandelenmarkt. Er is in het afgelopen jaar meer geld naar de aandelenmarkt gestroomd dan in de vorige negentien jaar. Aandelen blijken in historisch perspectief dan ook veel beter in staat om de inflatie bij te houden. Een van de redenen waarom inflatie relatief hoog zal blijven zijn de vooruitzichten voor grondstoffen. Zo is er mede door de energietransitie de afgelopen jaren nauwelijk geinvesteerd in fossiele brandstoffen. Dat zorgt mogelijk in 2022 voor tekorten en verder stijgende prijzen. Voor de energietransitie zijn ook veel metalen nodig zoals koper en lithium. Tot slot zijn ook de voedselvoorraden laag, na de problemen met de oogst. Deels zijn die veroorzaakt door klimaatverandering, waardoor oogsten ook in 2022 kunnen tegenvallen. Voor obligaties blijft inflatie de grote vijand. In portefeuilles prefereren wij bij Auréus daarom aandelen boven obligaties.

Jeroen van Lom

CIO

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.