Cross

Markt op zoek naar evenwicht

mei 22, 2022

Ondanks de grote uitslagen is het verloop van deze correctie niet zo chaotisch als wellicht mag worden verwacht. De Amerikaanse aandelenmarkt zakt nu zeven weken op rij en dat is iets wat zelden voorkomt. Afgelopen woensdag was het weer bal met een correctie van 4 procent voor de S&P 500 (de slechtste dag sinds juni 2020 en slechts 8 van de 500 namen eindigden in de plus. Aan de ene kant is er al wekenlang geen enkele overtuiging bij beleggers waar de bodem ligt, maar aan de andere ontbreekt de zo noodzakelijke overgavefase die de markt schoon moet maken.

FStsgIHaUAA7vKl

In de afgelopen maanden was er vooral sprake van een op waardering gebaseerde correctie als gevolg van de stijgende rente. Nu inflatie en economische groei voor het jaar hebben gepiekt, verschuift de aandacht naar de resultaten. De verwachtingen voor het tweede kwartaal zijn naar beneden bijgesteld, maar de winsttaxaties voor het hele jaar zijn blijven staan. Dat betekent dus dat de winsten in het derde en vierde kwartaal, wanneer juist de economische groei gaat vertragen, omhoog zal moeten. Zeker gezien de stijgende kostendruk is dat een grote opgave.

FS9HFi-UsAE2B_G

Beleggers moet het ook zonder de hulp van de centrale bank stellen. In 2018 redde Powell de markt al bij een koersdaling van nagenoeg 20 procent, nu geeft de centrale bank juist het signaal af dat financiële markten verder moeten zakken. Ergens ligt natuurlijk ook voor de Fed een pijngrens, maar we kunnen stellen dat de strike van de putoptie in ieder geval beneden het huidige koersniveau ligt.

-1x-1.png-3

Normaal gesproken zou bij de huidige volatiliteit op de beurs de Vix-index wel gestegen zijn tot boven de 40, meestal vallen de beste instapmomenten samen met hoge uitschieters in de VIX, maar wat betreft blijkt het een zeer beheerste correctie. Het kan natuurlijk ook komen doordat beleggers het simpelweg niet weten, niet waar de markt naar toe gaat en ook niet waar een eventuele bodem ongeveer ligt.

FTON11rX0AAnSrA

Qua waardering lijkt de correctie haar werk te hebben gedaan. De koers/winstverhouding is weer terug naar een normaal niveau. Het risico zit alleen nog in de winstcomponent, gelet op de historisch hoge winstmarges en de stijgende rente, hogere lonen en opgelopen energieprijzen ogen de winsttaxatie nog altijd te hoog.

FS_FhzUWAAAI653

Het optimisme onder beleggers is na zeven weken koersdalingen wel verdwenen. Op zich is dat positief, maar het is onvoldoende om te stellen dat de bodem al is bereikt.

Schermafbeelding 2022-05-22 om 21.11.28

Voor een volledige capitulatie moeten er nog enkele indicatoren worden afgevinkt. Beleggers houden inmiddels bovengemiddeld veel kas aan, ze geloven dat de economie afzwakt en geloven ook dat de winstontwikkeling onder druk staat. Maar andere indicatoren wijzen juist nog niet op de overgavefase. Eenzelfde beeld als bij de VIX-index.

Schermafbeelding 2022-05-21 om 12.17.25

In deze nieuwsbrief aandacht voor de Chinese economie die voorzichtig opengaat, de Japanse centrale bank die haar inflatiedoelstelling heeft gehaald, het effect van monopolies op de inflatie en de uitstekende vooruitzichten voor grondstoffenaandelen. Wie geheel kosteloos wil abonneren op deze nieuwsbrief: www.aureus.eu/nieuwsbrief

FTMLKuhWYAEcPcr


Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.