Cross

Magnificente winsten

februari 4, 2024

Magnificente winsten

In de laatste twee dagen van afgelopen week kwamen maar liefst vijf grote tech-bedrijven met de resultaten over het vierde kwartaal en werd er inzage gegeven in de verwachtingen ten aanzien van de toekomst. Die vijf bedrijven bij elkaar vertegenwoordigen een marktkapitalisatie van 10 biljoen dollar, ongeveer even groot als de marktkapitalisatie van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bij elkaar. Vooral Meta en Amazon verrasten in positieve zin, waardoor de Magnificent Seven dit jaar in euro gelijk gewogen met 14 procent zijn gestegen. Zonder deze stijging zou er afgelopen week sprake zijn van een gelijkblijvende beurs. Net als vorig jaar komt het overgrote deel van de koerswinst dit jaar voor rekening van de Magnificent Seven. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de S&P 500 met 4 procent is gestegen en de gelijk gewogen S&P 500 dit jaar met 0,2 procent.

Magnificente winsten

Sterke groei van kunstmatige intelligentie

Uit de cijfers blijkt dat de vraag naar kunstmatige intelligentie toepassingen snel stijgt. Microsoft heeft een kwartaal achter de rug waarin de verwachtingen van Wall Street in elke categorie werden overtroffen. Belangrijk is dat het bedrijf 28% groei boekte in de Azure-cloudactiviteiten bij gelijkblijvende valuta, waarmee de verwachtingen werden overtroffen, met een bijdrage van zes procentpunt van AI-gerelateerde workloads, het dubbele van het septemberkwartaal. Eén ding hebben Meta, Microsoft, Alphabet en Amazon gemeen: ze verwachten dit jaar allemaal meer uit te geven aan AI-gerelateerde servers, chips, netwerkapparatuur etc. De investeringen van Microsoft stegen in het decemberkwartaal met 68% tot 11,5 miljard dollar. Meta verhoogde de bovengrens van zijn prognose voor investeringen in 2024 met 2 miljard dollar. Amazon verwacht dat de investeringen in 2024 hoger zullen zijn dan de 48,4 miljard dollar van vorig jaar, dankzij kunstmatige intelligentie. Alphabet ziet de investeringen in 2024 ook “aanzienlijk hoger” dan in 2023. Dat is allemaal goed nieuws voor AI-chipaandelen.

Meta’s koerssprong

Mark Zuckerberg zorgde vorig jaar bijna eigenhandig voor een verdrievoudiging van de aandelenkoers van Meta door op de kosten te letten. Dat succes kreeg dit jaar een vervolg. Nu plukken aandeelhouders van de kostenbesparingen de vruchten in de vorm van een kwartaaldividend van 50 cent per aandeel (0,5 procent dividendrendement). Het aandeel Meta steeg afgelopen vrijdag met zo’n 200 miljard, iets wat in de geschiedenis bij geen enkel ander bedrijf is voorgekomen. Apple kocht voor 20,5 miljard aan aandelen terug afgelopen kwartaal, maar de nettokaspositie steeg desondanks naar 65 miljard. Apple probeert uiteindelijk een nettokaspositie van nul te bereiken.

Divergentie binnen Magnificent Seven

Toch divergeren de koersen van de verschillende Magnificent Seven aandelen veel meer dan vorig jaar. Zo staat Tesla dit jaar onder druk door de prijsdruk, overigens mede veroorzaakt door Tesla zelf. Er worden wel vraagtekens gezet bij het kunstmatig intelligente potentieel van Tesla, maar dat moet komen van zelf ontwikkelde autonome besturingssysteem, waarmee Tesla ver vooruitloopt op de concurrentie. Apple heeft veel kunstmatig intelligente toepassingen, maar zet ze onvoldoende als AI-toepassingen in de markt. Wel gaf Apple aan dat er dit jaar meer nieuws zal komen over nieuwe AI-toepassingen.  Bedenk wel dat Apple niet alleen de meeste AI-overnames op haar naam heeft staan, maar ook veel AI-patenten. 

Inmiddels heeft 60 procent van de bedrijven uit de S&P 500 de cijfers gerapporteerd. In de afgelopen zes maanden is de consensusverwachting voor 2024 per saldo stabiel gebleven. De waardering voor de S&P 500 ligt op 20, de Russell 2000 op 22 en de MSCI Wereldindex op 18. China handelt op 8 keer de winst, maar de winsten groeien daar volgens de consensus verwachtingen wel sterker (+14 procent) dan in de VS dit jaar.

Meer groei, minder inflatie

Macro-economisch ontwikkelt zowel de Amerikaanse als de Europese economie zich sterker dan verwacht, terwijl per saldo de inflatiecijfers ook dit jaar waarschijnlijk lager zullen uitkomen dan verwacht. Daarmee kan de rente dalen, al gaf Powell deze week aan dat een renteverlaging in maart er niet in zat. Afgelopen vrijdag werd duidelijk waarom, het Amerikaanse banenrapport was veel beter dan verwacht. Nu is het beter om bij dit rapport niet te veel te focussen op één rapport, beter op een reeks rapporten. Het aantal banen steeg dit keer met 353.000 waar de markt rekende op 185.000. Lonen stegen iets sterker (0,6 procent ipv 0,3 procent consensus) dan verwacht, maar moeten wel in het licht worden gezien van een kortere werkweek. De Amerikaanse inkoopmanagersindex steeg (49,1 versus consensus 47,2) sterker dan verwacht. Maandag nog meer inkoopmanagerscijfers.

 

 

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's





  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.











   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek






    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.