Cross

Mag 7 + Granolas = Global Titans

februari 25, 2024

Mag 7 + Granolas = Global Titans

Megacaps presteren beter dan de markt

De aandelenmarkt is gemaakt om zoveel mogelijk mensen in hun hemd te zetten. Afgelopen week lukte dit bij Nvidia. Veel beleggers waren vooraf zo enthousiast over Nvidia dat het aandeel dit jaar 50 procent kon stijgen. Een week voor de cijfers was er zelfs sprake van een recordpositie in call-opties Nvidia. Dat lijkt op een situatie waar al het goede nieuws al in de koers is verdisconteerd. Zelfs meer dan dat. Het enige wat koersen dan meestal doen, is dalen. Bezit zaak, einde vermaak. Enkele dagen voor de cijfers gingen steeds meer beleggers in zo’n koersdaling geloven, waardoor uiteindelijk de resultaten van Nvidia positief konden verrassen. Beleggers stonden alsnog op het verkeerde been. Naast de positieve verrassing van Nvidia, zijn de cijfers van het bedrijf opnieuw een bevestiging dat kunstmatige intelligentie een steeds grote invloed krijgt op de economie. Zie bijvoorbeeld het recent geïntroduceerde Sora.

Granolas

De andere zes bedrijven uit de Magnificent Seven zijn klanten van Nvidia. Die hebben diepe zakken en geen moeite om te blijven investeren in kunstmatige intelligentie, iets wat ze eerder dit jaar ook hebben aangegeven. Toch stijgen niet alle aandelen uit de Mag 7 dit jaar. Beleggers verbreden hun blik en kijken onder anderen naar het Europese continent. Op die Europese economie is genoeg op aan te merken, maar de beurs is niet de economie. Europese multinationals zijn vooral afhankelijk van de rest van de wereld. Goldman Sachs heeft hierop ingespeeld met behulp van een nieuw acroniem: Granolas. Granolas staat voor GSK, Roche, ASML, Novo Nordisk, L’Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP of Sanofi.

Acroniemen voor storytelling en financieel entertainment

De Granolas waren in de afgelopen 12 maanden goed voor de helft van het Europese aandelenrendement. Toch zijn het niet allemaal tech-bedrijven, het zijn voornamelijk farmaceutische bedrijven. Wat ze gemeen hebben met de Mag 7 is wel dat het de groot gekapitaliseerde bedrijven zijn. Samen met de Mag 7 zijn ze sterk vertegenwoordigd in de Dow Jones Global Titans index. In deze index zitten de 50 grootste bedrijven in de wereld. Het niet voor het eerst dat een thema op de beurs met behulp van een acroniem de nadruk legt op de grootste bedrijven. Eerder waren er al de FANG en de FAAMG, een acroniem werkt kennelijk goed om een narratief te laten landen.  

Europees alternatief

Net als de Mag 7 profiteren de Granolas ook van het relatief zware gewicht in de index in combinatie met de toestroom van indexbeleggers. De Granolas verslaan de Stoxx 600, net als de Mag 7 de S&P 500 verslaat. Over de afgelopen drie jaar presteerden de Granolas in lijn met de Mag 7 en dat ook nog eens met veel lagere volatiliteit. Het gewicht van de Granolas in de Stoxx 600 is 25 procent, bijna gelijk aan het gewicht van de Mag 7 in de S&P 500. Klein verschil is wel dat de Granolas bij elkaar 3 miljard dollar waard zijn en de Mag 7 maar liefst 13 miljard dollar. De Mag 7 is wel hoger gewaardeerd (30 keer), terwijl de Granolas gewaardeerd worden op 20 keer de winst.

Veilige haven

Naast de instroom van indexbeleggers profiteren deze aandelen ook van de onrust in de rest van de markt en in andere beleggingscategorieën. Nog niet zo lang geleden werden obligaties gezien als veilige haven, maar na een correctie van meer dan 50 procent in langlopende obligaties zijn de MAG 7 en Granolas voor steeds meer beleggers veilige alternatieven.  Door het zware gewicht in indices moeten ook veel actieve beleggers rekening houden met hun prestaties. Actieve beleggers hebben al snel een grote tracking error ten opzichte van de Mag7 en nu dus ook ten opzichte van de Granolas.

Small caps blijven achter

De voorkeur voor groot gekapitaliseerde bedrijven is nog altijd groot, getuige ook de achterblijvende resultaten van bijvoorbeeld small caps. Die staan dit jaar nog altijd in de min. Overigens zijn de small caps van tegenwoordig ook niet meer de small caps van het verleden. Private equity doet volop aan cherry picking. Die bedrijven komen voorlopig niet naar de beurs en als ze wel komen zijn het geen small caps meer.  Voor veel jonge bedrijven is het verstandiger om in gesprek te gaan met private equity sponsors dan om een beursnotering aan te vragen. Wat overblijft zijn bedrijven die voor private equity niet interessant zijn. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven die sterk afhankelijk zijn van liquiditeit. Dat kunnen verlieslatende techbedrijven zijn, maar ook veel biotechbedrijven.  Deze small caps profiteren vooral van een verbetering in de liquiditeit terwijl small caps voorheen vooral te koppelen waren aan de prestaties van de lokale economie.

 

 

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.