Cross

Lula is terug

januari 8, 2023

Luiz Inacio Lula da Silva (Lula) is voor de derde keer president van Brazilië. Eerder was hij al voor twee termijnen tussen 2003 en 2011 president. Sindsdien is ook Brazilië meer gepolariseerd en heeft het vertrouwen in zijn partij te lijden onder corruptieschandalen. Macro-economisch heeft Lula het minder makkelijk dan de vorige keren dat hij president was. Toen werd zijn komst gevreesd door de financiële markten, maar viel het uiteindelijk mee. Lula zou gaan uitdelen en het bedrijfsleven aan banden leggen of zelfs privatiseren. Dat gebeurde niet. Verder kreeg juist op dat moment de centrale bank de inflatie onder controle, doordat die van 14 procent naar 3,7 procent zakte. In een land van hyperinflatie is een lage inflatie belangrijker voor de economie dan hoge economische groeicijfers. Nu zijn er twee tegengestelde krachten. Lulu moet nu wel met uitgebreide sociale programma’s komen en de loonsverhogingen zullen leiden tot hogere consumentenbestedingen. Daardoor is de kans groot dat de centrale bank de rente moet verhogen. Gecombineerd met een vertragende wereldwijde economische groei is dat geen goed vooruitzicht voor Braziliaanse aandelen. De enige manier om dit probleem op te lossen is om de economie harder te laten groeien dan de financieringskosten van de overheid en met de sinds zijn vorige optreden sterk gestegen schuld als percentage van het BBP valt dat niet mee. Zelfs als het lukt kan het voor beleggers niet goed uitpakken. Het BBP moet worden gestimuleerd door een expansief fiscaal beleid. Tegelijkertijd moet de reële rente omlaag om de cirkel rond te krijgen. Zo’n beleid is wellicht positief voor de aandelenmarkt, maar dit zet tegelijkertijd de Braziliaanse munt onder druk. In de tussentijd dreigt de Braziliaanse schuld onder Lula te stijgen tot boven de 100 procent van het BBP.

2020-08-10-BRAZIL-debt_1000

Vorig jaar was er sprake van de grootste instroom ooit van buitenlandse investeerders. De centrale bank was op tijd begonnen met het verhogen van de rente om inflatie onder controle te brengen en de Braziliaanse economie verraste ook nog eens positief. Daardoor was het land al snel één van de betere alternatieven binnen opkomende markten, waar andere markten zoals China door het zero-covid-beleid en Rusland in korte tijd minder aantrekkelijk waren geworden. Grote opkomende landen als Zuid-Korea en Taiwan hadden vooral last van Japanse concurrentie door de zwakkere yen. Bedenk dat de opkomende marktenindex voor driekwart bestaat uit deze Aziatische landen en Brazilië profiteerde sterk van deze exit van beleggers in opkomende markten uit Azië. Bovendien was 2022 een goed jaar voor grondstoffen. De Braziliaanse beurs steeg mede daardoor met bijna 5 procent, terwijl de S&P 500 19,4 procent verloor en de opkomende marktenindex zelfs 22,4 procent. Bovendien oogde de Braziliaanse aandelenmarkt goedkoop, wat goed zichtbaar werd in de rotatie van groei-aandelen naar waarde-aandelen. Toch was het vooral de redelijk unieke en hoge reële rentevergoeding die zorgde voor de instroom van buitenlands geld. Lokale institutionele beleggers hevelden om dezelfde reden hun beleggingen juist over van aandelen naar vastrentende activa. Tot slot werd de komst van Lula als alternatief voor de Trumpiaanse Bolsonaro positief ingeschat. Sinds de eerste twee termijnen van Lula is de Braziliaanse politiek echter sterk gepolariseerd, een extra reden om terughoudend te zijn met Braziliaanse activa.

1003x-1-1

Door deze ontwikkeling in 2022 is Brazilië nu een ‘crowded trade’ geworden. Bovendien begint de Braziliaanse regering nu al te morrelen aan de beloofde fiscale discipline tijdens de verkiezingstournee. Zo is Haddad, de oud-burgemeester van Sao Paulo, tot minister van financiën benoemd. Een vriendje van Lula die wordt gezien als een niet-marktvriendelijke, linkse econoom. Verder heeft Lula geen meerderheid in het Braziliaanse congres. Daar is wel mee te onderhandelen, maar waarschijnlijk alleen in ruil voor veel geld (lees: meer schuld) voor de lokale districten van de partijen die overgehaald moeten worden. Verder heeft Brazilië in 2016 een uitgavenplafond ingesteld, maar sindsdien heeft het congres elk jaar meer uitgegeven en werd het plafond ook nog eens verhoogd. Lula wil nog meer uitgeven dan het reeds verhoogde plafond. Dat zou de centrale bank toch opnieuw moeten aanzetten tot het verhogen van de rente.

_107091621_br-debt-nc.png

Het grote verschil met 2022 is dat er in 2023 alternatieven zijn voor de Braziliaanse aandelenmarkt en dat zijn de opkomende markten van Azië. Door de grote verschillen in rendement in 2022 zijn die relatief veel aantrekkelijker geworden. Daar staan bovendien alle seinen op groen. Brazilië is niet langer vereist als vluchthaven binnen opkomende markten. Opkomende marktenbeleggers kunnen nu zonder Latijns-Amerika. Brazilië is met een gewicht van meer dan 60 procent veruit de belangrijkste opkomende markt in Latijns-Amerika. Het tweede land is Mexico, een land dat in theorie profiteert van de deglobalisering (doordat Amerikaanse bedrijven de productie verplaatsen van Azië naar Mexico), maar dat land blijft onder president Lopez Obrador instabiel door drugs gerelateerde problemen. Het daaraan gerelateerde geweld zal na de arrestatie van de zoon van Joaquin Guzman (El Chapo) verder oplaaien. Leden van het kartel hebben bussen in brand gestoken, wegen geblokkeerd en zelfs passagiersvliegtuigen beschoten. Niet goed voor de ranking van Mexico op de ‘ease of doing business index‘. Verder wil Biden nu ook het toenemende vluchtelingenprobleem in de Verenigde Staten voor een groot deel bij de Mexicanen leggen.

Mexico4

Nu zijn het niet langer de Mexicanen die naar de VS vluchten, maar andere nationaliteiten uit Latijns-Amerika. In 1960 kreeg een Mexicaanse vrouw gemiddeld 6,8 kinderen. Toen die kinderen in 1973 22 jaar waren, vertrokken deze Mexicanen massaal naar de VS. In 1973 kreeg de gemiddelde Mexicaanse vrouw nog altijd 6,2 kinderen en in de jaren negentig vertrokken ook die naar de VS. Nu krijgt een Mexicaanse vrouw slechts 2,1 kinderen. Dat is amper genoeg om de Mexicaanse bevolking in stand te houden. Verder is ook Mexico voor 80 procent afhankelijk van de afzwakkende Amerikaanse economie.

Scherm­afbeelding 2023-01-08 om 09.50.45

Natuurlijk zijn zowel de Braziliaanse markt als de Mexicaanse aandelenmarkt in absolute zin goedkoop, alleen is waardering een factor die nu eenmaal weinig invloed heeft op het rendement op korte termijn. Latijns-Amerika heeft bovendien goede redenen om goedkoop te zijn en dat komt door de hoge schulden en de politieke risico’s. Dat centrale banken ondanks de te hoge uitgaven van de overheid blijven proberen de inflatie onder controle te krijgen is bewonderenswaardig, maar hogere rentes zorgen er dan wel voor dat waarderingen op de aandelenmarkt laag blijven.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.