Cross
Diensten

Lijfrentes

Voor wie behoefte heeft aan een stabiele vermogensopbouw voor de oude dag.

Minder belasting op vermogen door OAKK-Auréus lijfrente oplossing

De belasting op vermogen gaat omhoog, terwijl wordt verwacht dat mensen meer zelf doen aan vermogensopbouw. Sinds de introductie van de vermogensrendementsheffing in box 3 in 2001 was het simpel. Over alle bezittingen werd gerekend met een forfaitair rendement van 4 procent, waarover 30 procent belasting werd geheven. Door die 1,2 procent te betalen, was men overal vanaf. Door deze relatief lage belasting verdween de interesse bij het grote publiek in veel aftrekposten. Nu de belasting op vermogen stijgt en veel van die aftrekposten verdwijnen, neemt de behoefte aan fiscale optimalisatie toe. In de jaren tachtig en negentig waren lijfrenteverzekeringen erg populair. Met belastingvoordeel sparen voor een levenslange uitkering als mooie aanvulling op het pensioen. Vaak was zo’n polis een product met hoge kosten, waarvan bij overlijden het eventueel resterende nog uit te keren bedrag aan de verzekeringsmaatschappij toekomt en niet aan de nabestaanden. Vanwege de kosten is de lijfrenteverzekering daarna minder populair geworden, maar dankzij nieuwe wetgeving is het mogelijk om met het zogenaamde banksparen de extra premies of administratieve kosten te vermijden. Banksparen is als term enigszins verwarrend, omdat het naast sparen ook prima geschikt is mee te beleggen.

Doordat bestaande polissen kunnen worden overgezet naar banksparen, ontstaan er uitstekende mogelijkheden om veel kosten te besparen en het beleggingsbeleid te optimaliseren. Auréus biedt samen met OAKK Beheerd Beleggen dergelijke oplossingen. OAKK Capital Partners, het moederbedrijf van OAKK Beheerd Beleggen, bestaat sinds 2003 en biedt lijfrenterekeningen aan in de vorm van beleggen met banksparen. Dankzij deze nieuwe vorm van aanvullend pensioen gaat het geld bij overlijden naar uw nabestaanden en niet naar de verzekeraar. Verder zijn de kosten lager, is het doel altijd inzichtelijk en afgestemd op uw persoonlijke situatie. Auréus geeft het financiële advies, inventariseert en blijft uw vaste contact. Beleggingsoplossingen van Auréus kunnen onderdeel worden van uw bestaande polissen. Uw vaste aanspreekpunt binnen Auréus kan u er meer over vertellen. Tijdens de opbouwfase van een lijfrenterekening staat het geld waarover nog geen inkomstenbelasting is betaald op een geblokkeerde OAKK Auréus beleggingsrekening. In de uitkeringsfase volgt de uitkering waarover inkomstenbelasting moet worden betaald. Een extra voordeel van lijfrentes is dat ze niet onder de heffing van Box 3 vallen. De belasting in Box 3 zal in de komende jaren omhooggaan naar 34 procent en ook nog eens worden geheven over het daadwerkelijke rendement. Linkse partijen willen zelfs een belasting van 49,5 procent op vermogen, wat mogelijk betekent dat bij een nieuw kabinet de heffing nog sneller stijgt.

Tegelijkertijd worden de mogelijkheden om pensioen op te bouwen via een speciale lijfrenterekening verder verruimd. Dit hangt samen met de Wet Toekomst Pensioenen. Het percentage waarmee de jaarruimte wordt berekend, wordt verhoogd van 13,3 procent naar 30 procent. Dat is een forse verhoging. Het betekent ook dat mensen die nog weinig aan pensioen hebben gedaan, nu sneller en beter een inhaalslag kunnen maken om de pensioenpot met belastingvoordeel gevuld te krijgen. Vooral voor ondernemers is het nu in de praktijk gemakkelijker om pensioen op te bouwen. Ook dat kan via OAKK Auréus lijfrenterekeningen. Wellicht heeft u nog oude polissen in de kast liggen. Deze zijn de moeite waard om te bekijken of er niet een beter alternatief is met de OAKK Aureus lijfrenterekening. Bouwt u zelf weinig of geen pensioen op, dan is het ook de moeite waard om gebruik te maken van de aftrekmogelijkheden. Tegen het einde van elk jaar wordt vaak gekeken of er nog mogelijkheden zijn om te voorkomen dat er te veel belasting moet worden betaald. Daar kunnen nu de verruimde pensioenmogelijkheden in meegenomen worden. Zo is het nuttige met het aangename te verenigen.

Veelgestelde vragen

Expand Ik heb een lijfrente polis, is het verstandig deze naar OAKK - Aureus rekening onver te zetten

Ja, dat kan zeker interessant zijn. De OAKK Aureus lijfrente kent geen verzekering maar is een beleggingslijfrente oplossing. Dat kent een aantal voordelen, zoals dat u kunt beleggen in de bekroonde Aureus fondsen. Andere voordelen zijn dat bij overlijden de lijfrente niet vervalt aan de verzekeraar, maar aan uw nabestaande en zijn de kosten aantrekkelijk. De OAKK Aureus oplossing is daarnaast een volledig beheerde oplossing. U kunt kiezen uit 5 risicoprofielen en ook tussentijds kosteloos switchen tussen profielen. Kortom, meer rendement, meer keuze, en fiscaal aantrekkelijk! U kunt bij uw Auréus adviseur informeren wat de mogelijkheden voor u zijn.

Expand Ik heb nog geen lijfrente polis, wat zijn voor mij als ondernemer de mogelijkheden?

Voor u als ondernemer is een lijfrentepolis een aantrekkelijke oplossing. Allereerst zodat u pensioen kunt opbouwen. Dit gebeurt fiscaalvriendelijk. Oftewel, het vermogen dat u opbouwt wordt pas belast als u het gaat laten uitkeren. U creëert hiermee een aftrekpost voor nu en een (aanvullend) pensioenpot voor later. U kunt tevens gebruikmaken van deze voorziening over de afgelopen 7 jaar als u dit nog niet eerder heeft gedaan. U kunt bij uw Auréus adviseur informeren wat de mogelijkheden voor u zijn.

Expand Ik heb een lijfrente polis en heb mijn AOW-leeftijd (bijna) bereikt, wat zijn de mogelijkheden?

Als u uw AOW-leeftijd heeft bereikt, kunt u uw lijfrentekapitaal laten uitkeren. U kunt ervoor kiezen om dit rentevast uit te laten keren via bijvoorbeeld een verzekeraar. U kunt er ook voor kiezen om uw vermogen in de uitkerende fase door te beleggen in de voor u bekende Auréus strategieën. Dit kunt u doen in een tijdelijke- of levenslange uitkerende lijfrente.

 

Tijdelijke oudedagslijfrente: De tijdelijke oudedagslijfrente loopt tussen de 5 en 20 jaar en heeft een maximale uitkering van €22.735,- op jaarbasis. De tijdelijke oudedagslijfrente is ook goed te combineren met de levenslange oudedagslijfrente.

 

Levenslange oudedagslijfrente: De levenslange oudedagslijfrente heeft een looptijd van minimaal 20 jaar. Er geldt hierbij geen maximale uitkering op jaarbasis. Door het combineren van een tijdelijke- en levenslange oudedagslijfrente kunt u uw inkomen na AOW-datum goed managen.

De uitkering voor één jaar staat bij beide mogelijkheden altijd vast. Vervolgens wordt de resterende waarde voor u belegt. Het resultaat van deze beleggingen bepalen het bedrag wat u het daaropvolgende jaar aan uitkering kunt verwachten. Informeer bij uw Auréus adviseur wat de mogelijkheden voor u zijn.

Expand Oudedagsverplichting; omzetten naar een lijfrente of in de BV houden?

Het omzetten van uw oudedagsverplichting in de BV naar een OAKK-Auréus lijfrente-oplossing biedt behoorlijke voordelen. Zo brengt het u flexibiliteit, levert het kostenvoordeel voor u op, minder administratie en loopt u geen risico met het kapitaal in uw BV. Neem contact op voor meer informatie over de voordelen van een lijfrente. 

Expand Ik wil als DGA-er, ZZP-er of MKB-er graag beginnen met het opbouwen van pensioen, wat zijn de mogelijkheden?

Voor u als ondernemer is het mogelijk om, voor uw (aanvullend) pensioen cq lijfrente, gebruik te maken van uw jaarruimte. De maximale jaarruimte loopt op tot zo’n €13.500,- op jaarbasis, u kunt uw eigen maximum hier bekijken. Dit bedrag stort u op een OAKK Auréus lijfrenterekening en is fiscaal aftrekbaar van uw inkomsten over dat jaar en uw lijfrentevermogen groeit met uw mee tot aan uw AOW-leeftijd, waarna u het kunt gaan laten uitkeren. Het aanvullen van dit aanvullend pensioen is mogelijk met de eventueel voor u al bestaande lijfrentepolissen. Daarnaast kunt u in een box 3 rekening periodiek beleggen ter aanvulling op uw oudedagsvoorziening.

Volgend jaar zal, als de pensioenwet wordt aangenomen, dit fiscale jaarruimte stijgen naar €24.000,- met daarbij de mogelijkheid om gemiste jaarruimtes tot 10 jaar terug te halen, met een maximum van €38.000,- per jaar. Genoeg mogelijkheden voor een mooie aftrekpost dus. Vraag uw Aureus adviseur naar de mogelijkheden!

Koffie?

Onze adviseurs kijken ernaar uit om met u aan tafel te zitten. Een kennismaking is vanzelfsprekend compleet vrijblijvend.

Plan een kennismaking

Documentatie Auréus Investments


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.