Cross

Kwaliteit boven kwantiteit

december 24, 2023

Kwaliteit boven kwantiteit

De best presterende beleggingsfactor in 2023 is de factor Quality. Het bijzondere is dat deze factor eigenlijk pas een jaar of tien door de wetenschap wordt onderkend. Pas in 2014 spraken Fama/French over het Five-factor asset pricing model (de opvolger van het drie-factor model uit 1993) en voegden ze winstgevendheid en investeringen toe aan hun asset pricing model. Vrijwel tegelijkertijd met Fama/French kwam Robert Novy-Marx in 2013 met een alternatieve verklaring voor de value-factor. Quality is volgens Novy-Marx simpelweg een andere dimensie van value. Beide strategieën zorgen voor extra rendement. Bij value koop je bedrijven voor minder dan de waarde van de onderliggende assets. Bij quality koop je bedrijven waar de productiviteit van de onderliggende assets hoger is dan het geïnvesteerde bedrag. Quality blijkt een goede voorspeller te zijn voor toekomstige winst. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Kwaliteit boven kwantiteit

Kwaliteit in de praktijk

De dit jaar overleden Charlie Munger, de rechterhand van Warren Buffett, laat al veel langer zien dat de combinatie van quality (Munger) en value (Buffett) heeft geleid tot goede resultaten. Munger werkt sinds 1978 voor Berkshire Hathaway en meer dan 99 procent van het vermogen van Berkshire Hathaway is met behulp van zijn input behaald. Zonder Munger zou Buffett nog altijd een value-belegger à la Benjamin Graham zijn geweest. Niets mis mee, maar de superrendementen waren niet mogelijk geweest zonder de input van Munger.

 

In plaats van diep ondergewaardeerde aandelen van gemiddelde bedrijven te kopen, wilde Munger eigenlijk alleen de beste bedrijven kopen die volgens hem al snel te laag waren gewaardeerd, al hield hij wel een veiligheidsmarge aan. Het gaf de voorkeur aan een geconcentreerde portefeuille van bedrijven die hij begreep. Hij had liever een groot belang in een sterk bedrijf dan kleine belangen in ondergewaardeerde, maar gemiddelde bedrijven. Ook hier: kwaliteit boven kwantiteit. Verder legde Munger de nadruk op het het achtste wereldwonder, de kracht van samengesteld rendement.

Kwaliteit in Auréus Blue Chips Equity

Deze quality-filosofie is ook terug te vinden in het Aureus Investment Blue Chip Equity fund. Dit fonds staat na kosten dit jaar met 28 procent in de plus, is nu 135 miljoen euro groot, is Paris-aligned en heeft volgens MSCI een carbon footprint van 36,8 ton (tCO2e/$m sales). Ook daar is de turnover bijzonder laag, ook om optimaal gebruik te maken van het compounding-effect. Ook hier gaat het om kwaliteit boven kwantiteit, het betreft een zeer geconcentreerde portefeuille van circa 60 bedrijven. Komend jaar april bestaat het fonds 3 jaar.

Kwaliteit in portefeuille

Alternatief voor value & groei

Bedrijven met een hoge kwaliteit behoren meestal niet tot een value-universum. Quality-bedrijven worden hoger gewaardeerd dan de markt. Value-beleggers moeten daarom een correctie doorvoeren voor bedrijven die een hoge winstgevendheid combineren met meer stabiliteit en een bescheiden gebruik van vreemd vermogen. In het eindeloze debat over value vs growth, biedt quality de oplossing. Bij growth lopen beleggers het risico dat ze te veel betalen voor die groei. Dit was vooral het geval na de Grote Financiële Crisis, toen groei schaars was. Value beleggers lopen het risico dat ze aandelen kopen die goedkoop lijken, maar dat niet zijn. De beruchte value-trap. Quality kan ervoor zorgen dat beleggers niet te veel betalen voor groei, maar voorkomt ook dat er aandelen worden gekocht die goedkoop lijken. Bedrijven met marktleiderschap in structureel groeiende markten die hun marktpositie versterken door netwerkeffecten om combinatie met de voortdurend stijgende kosten om te switchen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Quality is waardebewust

Het voordeel van een portefeuille met kwaliteitsaandelen is dat de quality factor wel waardebewust is. Op lange termijn is waardering een belangrijk verklarende factor voor rendement. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de factoren low-vol en momentum die geen enkele moeite hebben met een hoge waardering. Deze laatste twee factoren kunnen dan ook sterk geconcentreerd zijn in één of enkele sectoren, een direct gevolg van het feit dat ze uitsluitend terugkijken niet vooruit. Bovendien wordt er in deze factoren daardoor veel meer gehandeld. Quality is een beter alternatief. Niet alleen voor groei en value, maar quality  biedt ook stabiliteit en een betere bescherming tegen neerwaartse risico’s.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Nog steeds geen recessie

Nog steeds geen recessie, ondanks alle zogenaamd betrouwbare indicatoren die wijzen op een recessie. De cyclus is nog jong.

Meer lezen

De toegenomen vraag naar private financiering

De toegenomen vraag naar private financiering is een direct gevolg van de problemen met bancaire financiering.

Meer lezen

De komst van de humanoïden

De komst van de humanoïden. De combinatie van kunstmatige intelligentie en robottechnologie heeft een grote impact op de arbeidsmarkt.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.