Cross

Kunstmatige Intelligentie 2.0

maart 10, 2024

Kunstmatige intelligentie 2.0

Na de investeringen volgen de toepassingen

Dankzij het uitkomen van het programma Chat GPT is (generatieve) kunstmatige intelligentie in een stroomversnelling geraakt. Kunstmatige intelligentie bestaat al vele jaren, maar slechts nadat iedereen de mogelijkheden in levenden lijve kon aanschouwen is er een ware investeringsgolf gestart. Niemand wil achterblijven, het staat bovenaan de agenda in bestuurskamers. Om gebruik te maken van kunstmatige intelligentie is er rekenkracht nodig, veel rekenkracht. De belangrijkste leverancier van die rekenkracht is Nvidia, met een uitzonderlijk goede marktpositie. De kopers zijn voor een belangrijk deel de andere leden van de Magnificent Seven. De chips van Nvidia worden gebruikt in de cloud, zodat zij of hun klanten er gebruik van kunnen maken. De markt verschuift nu naar de vele toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Van enablers naar adopters

Waar 2023 het jaar was van de ‘enablers’ is 2024 het jaar van de ‘adopters’. De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn eindeloos. Vooral voor saai en geestdodend werk is kunstmatige intelligentie een uitermate goed alternatief. Maar ook voor kennisintensieve functies kan kunstmatige intelligentie oplossingen bieden. Zo is de productiviteit van programmeurs in korte tijd met 50 procent gestegen dankzij kunstmatig intelligente assistenten die helpen bij het programmeren. Verder ontwikkelt generatieve kunstmatige intelligentie zich van het genereren van tekst nu ook van het omzetten van die tekst naar geluid en beeld. Nog even en de films op Netflix worden volledig met behulp van kunstmatige intelligentie samengesteld. Zie de introductiefilmpjes die gemaakt zijn met het programma Sora, niet langer van echt te onderscheiden.

  

https://www.youtube.com/watch?v=HK6y8DAPN_0

Beter gebruik van databases

In eigen land zijn de eigenaren van databases zoals Wolters Kluwer en Elsevier al enige tijd bezig met kunstmatige intelligentie. Het geeft deze bedrijven de mogelijkheid om een groter deel van de toegevoegde waarde op te eisen. Nu gaat slechts 2 procent van de omzet van een gemiddeld advocatenkantoor naar deze bedrijven, maar gezien het besparingspotentieel kan dat fors toenemen. Een markt die ook (opnieuw) geraakt wordt is de reisindustrie. Kunstmatige intelligentie kan daar gaan bepalen hoe mensen hun vakantie plannen en boeken. Vooral in de minder bekende reislanden als India en China waar er sprake is van gefragmenteerde reisinformatie kan kunstmatige intelligentie veel toevoegen. De voordelen van technologie heb ik zelf al mogen ervaren via Google Maps  dat zelfs ondergronds in de Japanse metro exact weergeeft waar je moet zijn en je zelfs op de hoogte houdt van de drukte in de treinstellen.

Kunstmatige intelligentie op reis

Het voordeel van kunstmatige intelligentie bij het uitzoeken van een reis is dat  de techniek goed is in het verwerken en selecteren van de vele data. Inmiddels zijn er namelijk zoveel reviews dat het ondoenlijk is om de beste locatie eruit te halen. Ook kunnen kosten worden bespaard door het boeken voortaan uit te besteden met behulp van kunstmatige intelligentie.  Het gebruik van kunstmatige intelligentie zorgt meteen al voor meer concurrentie tussen vliegtuigmaatschappijen, hotels en reisbureaus. In China (dat sinds kort voor Nederlanders visumvrij is) groeit de reisindustrie harder dan de economie. Inmiddels is die markt 1 biljoen dollar groot en een groeivoet van 8 procent per jaar tot aan 2030 lijkt mogelijk. India loopt achter met het ontwikkelen van de binnenlandse reismarkt en daar lijkt een nog hogere groei mogelijk.

Kunstmatige intelligentie 2.0

AI at the Edge

Kunstmatige intelligentie is steeds vaker ook een onderdeel van bestaand apps. Daarmee is het ook beschikbaar via smartphones en andere draagbare apparaten, inclusief drones. In de oorlog in Oekraïne worden drones ingezet, maar inmiddels weet de tegenpartij dat de radiosignalen naar de drones verstoord kunnen worden. De oplossing is om die drones kunstmatig intelligent te maken. Het zal wel betekenen dat kunstmatige intelligentie op lokale computers moet draaien, iets wat bekend staat als ‘AI at the Edge’. Volgend jaar zal Edge AI al verantwoordelijk zijn voor de helft van alle gegenereerde data. In totaal gaat het om 30 miljard apparaten die met behulp van kunstmatige intelligentie meer persoonlijk zullen worden en tegelijkertijd de veiligheid en de privacy beter kunnen garanderen.  Ook kan AI at the edge sneller werken doordat er minder tijd zit in de overdracht van signalen.

Nieuwe smartphonecyclus

Waarschijnlijk dat er op korte termijn nieuwe smartphones worden geïntroduceerd met meer AI-rekenkracht, al was het alleen maar omdat deze apparaten met de nieuwe mogelijkheden veel beter stemgestuurd zullen werken. Het is wel een uitdaging voor de batterij, want met kunstmatige intelligente gaat het verbruik wel omhoog. Dat geldt zeker wanneer het gebruik van kunstmatige intelligentie ervoor zal zorgen dat de camera’s op de telefoon altijd vanzelf starten, simpelweg door ernaar te kijken. Of dat het apparaat reageert op bewegingen, vooral handig bij het koken of het sporten. Natuurlijk kan de rekenkracht lokaal ook gebruikt worden voor nog betere games, de basis van Nvidia. Ook de gebruikte foto-filters in de verschillende apps krijgen met AI een nieuwe dimensie.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.