Cross

Klaar voor nieuwe records

november 20, 2023

 • Na twee jaar, tijd voor nieuwe records
 • Piek rente ligt achter ons, positieve verrassingen volgend jaar
 • Hoge investeringen zorgen voor meer productiviteit en hogere winsten
 • Dalende rente biedt ruimte voor hogere waarderingen
 • In historisch perspectief prima moment om te beleggen

Twee jaar geleden zette de aandelenmarkt voor het laatst een recordstand neer. Gemiddeld genomen wordt er 16 keer per jaar een nieuw recordniveau gehaald. Dat is heel normaal in lange termijn stijgende markten. Alleen door de opgelopen rente bleef de markt steken in een lange zijwaartse beweging. Die stijgende rente heeft er ook voor gezorgd dat beleggers in obligaties over diezelfde periode worden geconfronteerd met een in historisch opzicht ongekend negatief totaalrendement. Nu de piek in de rente achter ons ligt, wordt het tijd voor nieuwe records op de aandelenmarkt. Daarnaast zorgt de gestegen rente nu voor extra rendement.

 

Dalende inflatie en oplopende werkloosheid zorgen er in 2024 voor dat centrale banken hun beleid zullen versoepelen. Opvallend genoeg zijn er voor het eerst sinds de afgelopen twee jaar nauwelijks renteverlagingen ingeprijsd. De markt hecht kennelijk veel geloof aan het ‘langer hoog’-scenario van de Federal Reserve. Dat is dus een opmaat voor positieve verrassingen. Alle signalen wijzen erop dat de economie volgend jaar gaat afzwakken. Dan pas hebben de renteverhogingen hun volledige effect, is de rugwind van de dalende werkloosheid verdwenen en is de bodem van de coronabesparingen bereikt.

 

Overheden en bedrijven moeten blijven investeren. De krappe arbeidsmarkt en de stijgende lonen zorgen ervoor dat investeringen die de productiviteit verbeteren snel rendabel zijn. Verder vereisen de energietransitie, deglobalisering en de implementatie van kunstmatige intelligentie de nodige investeringen. Bij elkaar is dat goed nieuws voor de groeivoet van de economie op lange termijn, en natuurlijk voor de bedrijven die daarvan profiteren. Het betekent ook dat record winstmarges langer kunnen worden vastgehouden.

 

Voordeel van een lagere rente is dat dit ervoor zorgt dat waarderingen kunnen stijgen. In de afgelopen jaren stonden in veel categorieën de waarderingen onder druk, maar een dalende rente geeft direct meer lucht. Gecombineerd met de investeringen die de economische groei kunnen versnellen, is er in historisch opzicht zelfs sprake van een gunstig moment om te beginnen met beleggen.

 

Een particuliere belegger heeft tegenwoordig meer opties om te beleggen dan voorheen. Naast de aandelenmarkt zijn obligaties weer terug als beleggingscategorie, na een lange periode van extreem lage of zelfs negatieve rente. Private markten zijn in diezelfde tijd volwassen geworden en bieden – geholpen door de moeilijke omstandigheden van de afgelopen twee jaar – ook een aantrekkelijk moment om in te stappen. Er is dus alle reden om, ondanks alle geopolitieke zorgen, de financiële toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Als nu ook de politiek tot inzicht komt dat beleggen en investeren een positieve bijdrage leveren aan welvaart en welzijn, kan iedereen profiteren van die nieuwe records.

 

Han Dieperink, CIO

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.