Cross

Klaar voor de tweede helft

juli 3, 2022

De eerste helft van 2022 was niet gemakkelijk voor beleggers. Zowel aandelen als obligaties stonden onder druk. Optisch lijken de resultaten voor Europese beleggers mee te vallen door de daling van de euro versus de dollar. In de praktijk moet de Europese belegger alsnog de prijs betalen in de vorm van hogere (import) inflatie. Vooral energie is tegenwoordig nergens zo duur als in Europa. De prijs van aardgas is gestegen naar een olie-equivalent van 600 dollar per vat. Het laat zien dat politici (en dat zijn tegenwoordig ook de centrale bankiers) geen prioriteit geven aan het bestrijden van inflatie. Men wil met economische sancties Rusland dwingen te stoppen met de oorlog in Oekraïne. Het resultaat is echter dat Rusland nog nooit zoveel heeft verdiend aan de verkoop van grondstoffen en dat door de hoge energielasten de steun bij de gemiddelde Europese staatsburger geleidelijk zal wegebben en zelfs dat het mogelijk een aanzet kan vormen voor een nieuwe eurocrisis. Het populisme tiert immers welig tijdens recessies, stijgende prijzen en met grote groepen vluchtelingen. De ECB wil de rente niet verhogen voor Italië (en andere zwakke lidstaten, de PIGS zijn weer terug), maar wel voor de sterke landen in de eurozone. Per saldo een weinig creatieve vorm van monetaire financiering.

Image_2_20220701_TFTF

Opvallend is het echec van een neutrale portefeuille in het eerste halfjaar. Er is nog nooit zo’n slechte eerste jaarhelft geweest voor deze gebalanceerde portefeuille. Dat zat er een keer aan te komen met obligaties met negatieve rentes. Nu zowel aandelen als obligaties dalen is het neerwaartse risico van een neutrale portefeuille veel groter dan wat vooraf was afgesproken. Typisch gaat het hier om een neerwaarts risico van zo’n 10 procent op jaarbasis, iets wat al in het eerste halfjaar eenvoudig was te realiseren. Het wordt interessant om te zien hoe aan de wederom falende Value-at-Risk-methode opnieuw de verkeerde conclusies worden verbonden. Na de Grote Financiële Crisis (mede veroorzaakt door Value-at-Risk) zou men toch beter moeten weten.

gmi.01jul2022

Er is één categorie die een dikke plus liet zien en dat zijn grondstoffen. De eerlijkheid gebiedt erbij te zeggen dat die plus voornamelijk in het eerste kwartaal werd behaald. Sinds de Fed stelt dat ze de inflatie wil bevechten, is er met enige regelmaat angst voor een recessie en dat is natuurlijk niet goed voor grondstoffen. Toch wordt die angst voor een recessie zwaar overtrokken. Per saldo stijgt de beleidsrente naar drie procent en dat is onvoldoende om de inflatie onder controle te krijgen.

FWmfgETXwAEiikG

Volgens de markt gaat de Amerikaanse centrale bank vanaf volgend jaar de rente verlagen. Bij elkaar zijn er nu drie renteverlagingen van een kwart procent ingeprijsd voor 2023. Een bijzondere recessie gaat dat worden. De meest accurate recessie indicator (10 jaar minus 3 maands) komt nog steeds niet eens in de buurt van inversie.

Schermafbeelding 2022-07-03 om 19.44.06

Een technische recessie in Europa lijkt onvermijdelijk. Wie naar de laatste cijfers van de inkoopmanagers kijkt (en dan vooral de ordercomponent minus de voorraden, het meest vooruitkijkende onderdeel van de inkoopmanagers) ziet een snelle verslechtering.

FWmjZFNWAAEvioo

In China verbeteren de inkoopmanagerscijfers juist. De Chinese aandelenmarkt sloot het tweede kwartaal positief af. De economie trekt aan, centrale banken stimuleren en in de afgelopen jaren is de waardering fors afgekomen.

CH-PMI-Delivery2207010509

Ook vormt inflatie geen probleem voor China. Verder heeft het land niet meegedaan aan de monetaire gekte zoals in West-Europa of de Verenigde Staten. Positief is ook het negatieve sentiment ten aanzien van China. Het land wordt op één hoop gegooid met Rusland, alsof China elk moment Taiwan kan binnenvallen en de rest van de wereld daar even zware sancties voor over heeft als tegen de Russen. Helaas draagt de Amerikaanse politiek bij aan deze polarisatie. Binnenkort ontmoet Biden Xi Jinping, maar reken niet op een Kissinger-moment.

article-image_one-down-three-to-go_chart01_nl

Gelukkig verwacht elke Amerikaanse investment bank dat aandelen  (S&P 500) in de tweede helft van het jaar zullen stijgen. Geeft niet echt vertrouwen.

1656653453229

Statistisch mag er wel een stijging worden verwacht na zo’n scherpe daling. Bovendien is het sentiment voor de derde week op rij extreem negatief. Alleen is er geen bijbehorende paniek. De VIX is niet boven de 40 uitgekomen in het eerste halfjaar en bij zo’n slecht sentiment in combinatie met zo’n daling zou dit wel passen. 

FWlIHLSXoAIfSNT

 

Abonneer via www.aureus.eu/nieuwsbrief. Verder in deze nieuwsbrief de laatste inflatiecijfers, semiconductors, koper en het komende cijferseizoen.


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.