Cross

Kiezen tussen angst, schrik en vrees

april 22, 2024

 • De aandelenmarkt werd afgelopen week geraakt door geopolitieke en monetaire onrust en twijfel over de bedrijfsresultaten.

 • Geopolitiek is er juist sprake van verbetering in zowel Israël als Oekraïne.

 • Er zullen meer renteverlagingen dit jaar volgen dan waar de markt nu op rekent. 

 • Bedrijfsresultaten verrassen opnieuw positief, komende week komt 40 procent van de bedrijven uit de S&P 500 met cijfers.

 • Uiteindelijk zal de beurs ook deze correctie te boven komen.

Afgelopen week daalde de aandelenmarkt door de angst voor geopolitieke escalaties, de schrik als gevolg van de stijgende rentes en de vrees voor tegenvallende bedrijfsresultaten. Dat terwijl Fed-voorzitter Powell een maand geleden – op 20 maart 2024 – een ideale wereld schetste met volledige werkgelegenheid, sterke economische groei, verdere desinflatie en renteverlagingen. Kortom, de ideale omgeving voor aandelen. In de afgelopen maand bleek die wereld toch wat minder fraai. De situatie in het Midden-Oosten is behoorlijk uit de hand gelopen en in Europa dreigen we elk moment overlopen te worden door de Russen. Door een nieuw tegenvallend inflatiecijfer neemt de kans toe dat de rente dit jaar niet meer wordt verlaagd en ondertussen komen verschillende bedrijven met teleurstellende berichten. 

 

Toch zit het in alle drie de gevallen meer tussen de oren dan dat er werkelijk iets is veranderd. Voor wat betreft de geopolitieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten lijkt na afgelopen week iedere partij aan te sturen op verdere de-escalatie. Er is zelfs sprake van een mogelijk vredesverdrag tussen Israël en Saoedi-Arabië, nadat verschillende Arabische landen Israël geholpen helpen bij het afslaan van de Iraanse aanval. Verder was er dit weekend goedkeuring vanuit de VS voor een omvangrijk steunpakket voor zowel Oekraïne als Israël. 

 

Eind vorig jaar rekende de markt op zeven renteverlagingen in de VS en inmiddels zijn dat er nog maar twee en zelfs daar wordt openlijk aan getwijfeld. Redenen zijn de tegenvallende inflatiecijfers en een terugkerend langer-hoog-beleid van de Fed. Toch is er onderliggend nog altijd sprake van desinflatie. Woonkosten en autoverzekeringen zorgen nu voor tegenvallende inflatiecijfers, maar dat zal in de komende kwartalen verbeteren. De Fed zal wellicht niet in juni de rente verlagen, maar waarschijnlijk wel in juli, september en december. De ECB zal vier keer de rente verlagen, beginnend in juni. 

 

De bedrijfsresultaten zijn ook dit kwartaal weer beter dan de prognoses, maar er zijn natuurlijk negatieve uitschieters. Komende week komt 40 procent van de bedrijven uit de S&P 500 met cijfers. Dit kwartaal is waarschijnlijk het kwartaal met de laagste winstgroei dit jaar. Elk volgend kwartaal zal de winstgroei verder toenemen. Bovendien verrassen de resultaten van Europese bedrijven dit kwartaal opvallend positief. Reken ook voor de komende jaren op een stevige ontwikkeling van de resultaten. Economisch trekt de wereldeconomie juist aan.

 

Alles wijst erop dat de correctie van afgelopen week een reactie is geweest op het positieve sentiment dat werd gevoed door het feit dat de beurs sinds eind oktober 2023 onafgebroken is gestegen. Dergelijke correcties zijn meestal een kort leven beschoren, iets waar ‘buy-the-dip’-beleggers voor worden beloond. Zo’n sentimentscorrectie is meestal niet meer dan een pas op de plaats, een moment om even adem te halen. De onderliggende fundamenten zijn sinds oktober 2023 juist veel meer verbeterd dan de beurs is gestegen. Uiteindelijk is de aandelenmarkt elke correctie nog te boven gekomen en dat zal ook dit keer weer het geval zijn.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.