Cross

Kansen in junk

juli 16, 2022

Kenmerk van een recessie is een sterke stijging van het aantal faillissementen. Nu is de rente zo lang zo laag (of zelfs negatief) geweest dat er waarschijnlijk veel onevenwichtigheden zijn ontstaan. Veel bedrijven die bij een normale rente hun schuld niet meer kunnen betalen. Op dit moment is er nog niet sprake van een recessie maar de verwachting ten aanzien van de groei van de wereldeconomie is dit jaar wel verlaagd van 6,2 procent naar 2,9 procent. De markt speculeert op een recessie op korte termijn, maar waarschijnlijk zal die pas in de tweede helft van volgend jaar volgen.net leverage roseEen kenmerk van de laatste drie recessies is dat de kredietopslagen sterk stegen. Op het eerste gezicht lijkt er meer discipline bij debiteuren. De leverage is beperkt, de rentedekking behoorlijk en veel bedrijven hebben voldoende liquiditeiten op de balans. Bovendien hebben veel bedrijven zichzelf langlopen gefinancierd wat de kans op problemen op korte termijn een stuk kleiner maakt.

Ongeveer de helft van de high yield (junk) markt heeft een BB-behoordeling. In de jaren 2022 tot en met 2024 hoeft bovendien maar 10 procent van de bestaande schuld te worden geherfinancied. Daardoor kan het percentage defaults beperkt blijven tot 2 tot 2,5 procent tot het tweede kwartaal van 2023. Dat is twee keer het huidige niveau, maar niet zo extreem als tijdens vorige recessies. Ook in de jaren zeventig en tachtig waren er recessies zonder dat er sprake was van een extreme piek in faillissementen.

Schermafbeelding 2022-07-16 om 20.17.07

Uit de cijfer van de banken afgelopen week bleek dat leveraged loans (na de kredietcrisis meer bekend als senior secured loans) kwetsbaar zijn. In theorie zijn leveraged loans door hun variabele rente niet gevoelig voor rentestijgingen, maar bij leveraged loans kunnen kredietopslagen ook stijgen terwijl die bij highyield obligaties vaak langere tijd vastliggen. Bovendien bestaat een groot deel van de leveraged loans markt tegenwoordig uit B3/B- leningen en bij een rentestijging van 3 procentpunt heeft de helft van die bedrijven een rentedekking beneden de 1,0 (iets wat normaal het geval is bij Caa obligaties). Zo’n lage rentedekking zorgt al snel voor downgrades, met mogelijk gedwongen verkopen door CLO’s tot gevolg.

Schermafbeelding 2022-07-16 om 20.18.49

Inmiddels zijn de CCC-spreads gestegen tot boven de 1000 basispunten (10 procent). De hele junk-markt oogt daardoor voor wat betreft waardering een stuk aantrekkelijker. Het grootste bezwaar om nu in te stappen is dat de kredietopslagen nog verder kunnen stijgen. Meestal bewegen kredietopslagen in tandem met de VIX en dat zou betekent dat een doorbraak van de 40 punten door de VIX index een aardig instapmoment zou kunnen zijn.

FXuwdPTUIAIO7MU

In en typische recessie (dus geen grote financiële crisis) stijgen de kredietopslagen op investment grade tot 200 basispunten en op high yield tot 750 basispunten. Er is dit keer geen specifieke sector om te mijden, maar over het algemeen zullen bedrijven met veel personeel of met een grote carbon footprint het lastig krijgen.

1657809745265

Een segment dat tijdens een recessie wel onder druk kn komen is de markt voor asset backed securities. Vooral wanneer de werkloosheid oploopt, blijft deze categorie achter.


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.