Cross

Japanse interventie

mei 26, 2024

Japanse interventie

Inflatie is terug in Japan en zorgt structureel voor een hogere nominale groei van gemiddeld 2,5 procent van het BBP. Bij een tienjaarsrente van 1 procent zorgt dat er ook voor dat staatsschuld als percentage van het BBP kan krimpen. Inflatie zorgt ook voor meer efficiency op de kapitaalmarkten en terugkeer van de dynamiek in het Japanse bedrijfsleven. Beleggers worden geconfronteerd met een stijgende winstgevendheid en nog altijd lage waarderingen.

Japanse interventie

Structureel hogere winst en nog altijd goedkoop

Japanse aandelen zullen volgend jaar een return on equity behalen van 12 procent, dat is drie keer hoger dan bij de start van Abenomics in 2012. Die hogere winstgevendheid zal ervoor zorgen dat Japanse aandelen ook hoger zullen worden gewaardeerd. Japanse aandelen zijn nog altijd goedkoop op basis van verschillende maatstaven. Bovendien is Abenomics er in geslaagd om de decennialange flirt met deflatie te beëindigen. Er is weer sprake van een positieve loon/prijs spiraal in Japan. De inflatie is hoog genoeg om consumenten aan te moedigen om meer te besteden, maar niet zo hoog dat de centrale bank de rente fors gaat verhogen. Belangrijk voor beleggers is ook de verbeterde governance in de afgelopen jaren. Het management van bedrijven heeft meer oog voor de aandeelhouder.

Zwakke yen

Een belangrijk deel van de positieve ontwikkeling op de Japanse aandelenmarkt is verloren gegaan als gevolg van de zwakke yen. Dat zou voorkomen kunnen worden door de Japanse yen af te dekken naar euro, maar dit is op lange termijn niet verstandig. In de eerste plaats is de Japanse yen sterk ondergewaardeerd. Daarnaast wordt de Japanse yen normaal gesproken sterker in tijden van stress. Het vervult daarmee een vergelijkbare safe haven rol als de Amerikaanse dollar. Dat komt omdat in tijden van marktstress Japanse beleggers hun buitenlandse uitzettingen repatriëren. Dat effect is minder sterk dan voorheen, maar nog wel altijd aanwezig. Bovendien zitten aan de valutaire ontwikkeling altijd twee kanten en in dat kader is het verstandig om zo min mogelijk in euro aan te houden.

Ingrijpen in valutamarkten

De Japanse munt werd afgelopen weken gesteund door de Japanse overheid. Nu heeft de Japanse overheid sinds 1990 maar liefst 13 keer ingegrepen in de valutamarkt, maar meestal met alleen resultaat op korte termijn. Toch lijkt het ingrijpen dit keer wat langer te beklijven. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. Japan heeft de afgelopen tijd circa 60 miljard dollar ingezet om de yen te steunen. Het land heeft nog altijd 1,3 biljoen dollar aan deviezenreserves. Wat Japan met dit ingrijpen bereikt is een hogere volatiliteit en dit kan ervoor zorgen dat er minder carry-trades (gefinancierd in yen) worden opgezet. Beter dan ingrijpen op de valutamarkten is om ervoor te zorgen dat de renteverschillen met bijvoorbeeld de Verenigde Staten afnemen. Waarschijnlijk zal de Bank of Japan dit jaar nog weel een keer de rente verhogen en er wordt nog altijd gerekend op een renteverlaging door de Federal Reserve.

Instituten meer in Japan laten beleggen

Een relatief eenvoudige manier om te zorgen voor een sterkere yen is door aan instituten regels op te leggen hoeveel ze buiten Japan mogen beleggen. Nu hebben deze instituten een bedrag buiten Japan uitstaan dat gelijk is aan 80 procent van het Japanse BBP. Door de zwakke yen zijn er grote winsten behaald op deze uitzettingen, een goed moment om en deel van dat geld te repatriëren. Dat zou kunnen gaan gebeuren als het GPIF (het grootste fonds in Japan) de 25 procent allocatie naar Japan (60 procent 10 jaar geleden) gaat aanpassen. Dit wordt vrijwel direct gevolgd door veel andere instituten. Met 1,5 biljoen dollar in activa heeft het GPIF veel impact. Het GPIF heeft een lange termijn rendementsprognose staan van 0,7 procent op Japanse obligaties, maar recent is de rente in Japan gestegen naar 1,0 procent, het hoogste punt in 11 jaar.

Export, concurrentie met China en Duitsland

Het Japanse bedrijfsleven profiteert ook van een zwakke yen (via de export), maar er is in de afgelopen decennia veel aan gedaan om deze gevoeligheid te verkleinen. Zo worden ook veel onderdelen voor Japanse producten in andere delen van Azië geproduceerd. Verder is de yen vooral zwak om te kunnen concurreren met de andere ondergewaardeerde Aziatische munt en dat is de renminbi. Voor de export is China tegenwoordig belangrijker dan de Verenigde Staten. Een zwakke yen zorgt ook voor een uitstekende concurrentiepositie ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland. Beide landen hebben veel overlap in de export, bijvoorbeeld op het gebied van auto’s en kapitaalgoederen.

 

Yen maakt alles goedkoop

Door de zwakke Japanse yen is alles in Japan nog altijd extreem goedkoop. Voor wie op zoek is naar een vakantie waar alles value-for-money is, is Japan steeds vaker een alternatief. De Japanse overheid moet met de yen een evenwicht zien te vinden tussen economisch en monetair beleid. De economische voordelen van een zwakke yen zijn evident en monetair zorgt een zwakke yen voor meer inflatie. Die inflatie is nog steeds niet het probleem (maar in het geval van Japan eerder een oplossing), maar er komt natuurlijk een moment dat de renteverschillen met de rest van de wereld gaan afnemen. Nu de Japanse overheid naast ingrijpen op de valutamarkten meer opties heeft, kan dit zorgen voor een geloofwaardiger beleid ten aanzien van de yen.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.