mei 21, 2023
Na het vertrek van Sadakazu Tanigaki werd wijlen Shinzo Abe op 26 september 2012 opnieuw verkozen tot voorzitter van de Liberaal-Democratische Partij (LDP) van Japan. De LDP is, met uitzondering van de periode 1993-1994, sinds 1955 voortdurend de regerende partij in Japan. Shinzo Abe had grootse plannen om Japan te redden na twee verloren decennia van stagnatie en deflatie. Het uiteenspatten van een dubbele zeepbel (zowel in vastgoed als op de beurs) begin jaren negentig zorgde daarvoor. Daar werd door de Bank of Japan onvoldoende op gereageerd, maar Shinzo Abe mocht in april 2013 een nieuwe gouverneur van de Bank of Japan benoemen. Het werd Haruhiko Kuroda en dankzij zijn benoeming kon het beleid van de drie pijlen een succes worden.
De eerste pijl draaide om overheidsinvesteringen, de tweede pijl betrof het monetaire beleid en de derde pijl was gericht op het hervormen van de Japanse economie om het groeipotentieel te optimaliseren. Op lange termijn is de derde pijl de enige juiste weg en dankzij liquiditeitsinjecties van de overheid en de centrale bank werd er tijd gekocht. Dit beleid werd al vrij snel bekend als Abenomics. Sinds de benoeming van de Shinzo Abe is de Japanse beurs met 237 procent gestegen. Ter vergelijking, de Amerikaanse beurs is in diezelfde periode met slechts met 187 procent gestegen. Dankzij de verzwakkende Yen – in die periode van 78 yen in een dollar naar 137 yen in een dollar – viel deze stealth bull-market buiten Japan nauwelijks op. Afgelopen week bereikte de Japanse aandelenmarkt het hoogste niveau in 33 jaar, nadat buitenlandse beleggers zes weken op rij stevig aan de aankoopzijde zaten. Maar over de afgelopen twaalf maanden steeg de Japanse beurs in dollars met 20 procent en de Amerikaanse beurs met slechts 10 procent.
De verbeterde governance in Japan is een belangrijke oorzaak van de buitenlandse belangstelling. Het management van Japanse bedrijven wil nu in gesprek met beleggers. Dat komt ook omdat de Japanse beurs bedrijven met een hoog rendement op eigen vermogen een eigen index geeft. Als ergens ‘naming en shaming’ werkt, dan is het wel in Japan. Ook wil de beurs dat de koers/boekwaarde van genoteerde bedrijven boven de 1 uitkomt. Eeuwige schande voor het management van bedrijven dat hiertoe niet in staat is. Verder zorgt de huidige hoge inflatie er voor dat eindelijk het deflatiedenken niet veel langer meer tussen de oren zit. Een hele generatie die nooit heeft meegemaakt dat prijzen stijgen, moet nu gaan omdenken. De Japanse beurs lijkt op weg om de hoogtepunten van december 1989 te doorbreken.
Japan is een alternatief voor bedrijven die niet meer in China willen produceren, vooral voor wat betreft high end-producten. Bedrijven als TSMC, Samsung, Micron en Intel kijken nu of ze in Japan aan de slag kunnen. Geopolitieke onzekerheid is goed voor Japan. Deze week ontmoet de nieuwe premier – Fumio Kishida – in het kader van de G7 de wereldleiders. Naast de leiders van de G7 zijn ook de regeringsleiders van Zuid-Korea, India, Brazilië en Vietnam present.
Na decennia van gematigde deflatie is de inflatie nu opgelopen tot 3,4 procent, al 13 maanden boven de doelstelling van de Bank of Japan van 2 procent. De Japanse economie groeide in het eerste kwartaal met 1,6 procent en begint post-Corona nu pas op gang te komen. Deze maand werden de belangrijkste beperkende maatregelen afgeschaft. Opvallend is ook de bescheiden loonstijging. Verder is er naast de G7 deze week ook conferentie van buitenlandse beleggers met maar liefst 500 deelnemers. Grote fondshuizen openen kantoren in Tokyo. Warren Buffett was in april nog in Japan, toen hij zijn belangen in de vijf handelshuizen aan het uitbreiden was. Op de laatste jaarvergadering van Berkshire Hathaway gaf Buffett aan dat hij nog lang niet klaar was met investeren in Japan. Naast Buffett maken Japanse bedrijven nu ook kennis met activistische aandeelhouders. In 2014 waren er slechts 10 activistische fondsen in Japan, nu zijn het er 70. Alleen dankzij Shinzo Abe is de governance verbeterd. Japanners hebben moeite om zich te schikken naar buitenlandse invloeden, maar nu de voorzet vanuit de Japanse politiek komt, heeft men er veel minder moeite mee.
De Japanse beurs wordt ook wel gezien als een ‘warrant op de wereldeconomie’, gezien de gevoeligheid voor de economische cyclus. Veel bedrijven hebben hoge vaste kosten, waardoor stijgende omzet snel zorgt voor stijgende winsten (en omgekeerd). Toch is de belangstelling van beleggers dit keer niet gebaseerd op de winstontwikkeling, maar ziet men ruimte voor een hogere waardering. De Japanse beurs en ook de Japanse yen is goedkoop. In plaats van een dubbele zeepbel is er nu sprake van een dubbele discount. Bovendien zijn er actief programma’s om de waardering omhoog te krijgen. Bedrijven die nog steeds sterk zijn ondergewaardeerd dreigen hun notering aan de Japanse beurs te verliezen. Dividenduitkeringen en de inkoop eigen aandelen zijn daarom sterk gestegen, maar afgezien van de financials zitten Japanse bedrijven nog altijd op 2,5 biljoen dollar overtollige liquiditeiten.
Tot slot bestaat de kans dat Japanse institutionele en retail-beleggers (de spreekwoordelijke mevrouw Watanabe) zich meer op Japan zelf gaan focussen. Het huidige YCC-beleid is op termijn onhoudbaar en dat betekent dat carry trades door in yen te lenen en uit te zetten in buitenlandse valuta minder populair zullen worden. Dat geld wordt dan geïnvesteerd in Japanse bedrijven (er zit immers weinig waarde om in JGB’s te beleggen). Ook particuliere Japanse beleggers worden met belastingvoordelen gestimuleerd om in Japan te beleggen. Ook zien buitenlandse beleggers Japan steeds vaker als veilige haven om in Azië te beleggen. Wellicht zijn niet alle doelstellingen van Abenomics bereikt, maar gezien het diepe dal tien jaar geleden, is dit toch een sterke prestatie.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.
Meer lezenDe kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.
Meer lezenFamilievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek