augustus 28, 2022
Sinds 2008 zijn er niet zoveel partijen short Italiaanse staatsobligaties gegaan als op dit moment. Op 25 september zijn er verkiezingen en de opiniepeilingen wijzen op een overwinning van de rechtse alliantie van drie partijen. Volgens de laatste opiniepeilingen krijgen die bijna 50 procent van de stemmen. De Democratische partij heeft 30 procent en de vijfsterrenbeweging 10 procent. Twee van de drie rechtse partijen hebben zich in het verleden tegen Europa en de Europese Unie uitgesproken, maar zijn dankzij de zak met geld uit Brussel uit het corona herstelplan zijn ze nu opvallend mild over Europa. Alleen willen ze die honderden miljarden wel gebruiken om de energierekening van de Italianen te verlagen. Dat zal niet goed vallen in Brussel en een afwijzende reactie zou euro-sceptische reacties in Italië aan kunnen wakkeren. Giorgia Meloni, de leider van de alliantie, wil echter niets doen om de honderden miljarden van de EU in gevaar te brengen.
Naast deze verkiezingen is het ook een probleem dat Italië grootafnemer is van Russisch gas. Volgens het IMF zal door een boycot van het Russische gas de Italiaanse economie met 5 procent krimpen. Daardoor zal de schuld als percentage van het BBP stijgen van 151 naar 158 procent. Daar komt nog bij dat Italië bovengemiddeld is getroffen door de droogte. Dat zorgt voor minder waterkracht en de Po-vlakte lijkt nu wel een Savanne. Dit jaar is het renteverschil met Duitsland met een vol procent opgelopen, ondanks de nieuwe TPI (To Protect Italy of Transmission Protection Instrument) regel van de ECB.
Naast de grote afhankelijkheid van Russisch aardgas, de bovengemiddelde gevoeligheid voor de droogte, hebben de twee grootste Italiaanse banken relatief grote exposure naar de oorlog in Oekraïne. Beide banken hebben grote belangen in de regio. Sinds februari is er meer dan 40 procent af van de koersen van Intesa en UniCredit.
De totale staatsschuld van Italië is nu meer dan 2,3 biljoen euro. Dat is zelfs te groot voor de Europese Unie om te redden. Een derde van de Italiaanse staatsschuld moet in de komende vier jaar worden geherfinancierd. Komend jaar alleen al gaat het om 290 miljard euro. De gemiddelde rente die Italië nu moet betalen op haar schuld ligt op ongeveer 2,5 procent. Dat lijkt niet veel, maar met een staatsschuld van bijna 160 procent betekent dat de Italiaanse economie met 4 procent moet groeien om alleen de rente op staatsschuld te betalen en de schuld/bbp ratio gelijk te houden. Nu is die 4 procent wel inclusief inflatie dus een alternatieve oplossing is ook een wat langere periode van hyperinflatie. Italië remt de beweegruimte van de ECB en daarmee ook de geloofwaardigheid van de centrale bank. Verder kan Italië stellen dat het sinds de toetreding tot de eurozone er niets mee is opgeschoten, een goed excuus om uit te stappen. Dankzij de vele recessies is de Italiaanse economie deze eeuw per saldo niet gegroeid. Ondertussen behoren Italianen zelf wel tot de rijkste inwoners, waarmee het dus een oplosbaar probleem lijkt, alleen in de praktijk is het dat niet.
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek