Cross

Investeringssupercyclus

juni 2, 2024

Investeringssupercyclus

Investeringen zorgen voor innovatie, voor een hogere arbeidsproductiviteit en daarmee voor een hogere economische groei. Die productiviteit drukt tegelijkertijd de inflatie. Het is niet voor het eerst in de geschiedenis dat er sprake is van een langere periode van hogere productiviteitsgroei. Dergelijke periodes zorgen voor bovengemiddelde rendementen op de aandelenmarkt. Meer productiviteit zorgt voor hogere winstmarges, minder inflatie en daardoor lagere rentes. Over de komende tien jaar zal een combinatie van energietransitie, deglobalisering, geopolitieke onrust, demografie, technologie en overheidsuitgaven ervoor zorgen dat de wereldeconomie sneller zal groeien. Bovendien wordt het gewicht van de sneller groeiende delen van de wereldeconomie (Azië) ook steeds groter. Bovendien blijkt dat de groei die daaruit voortkomt meestal wordt onderschat en dat effect lijkt dit keer nog sterker dan normaal.

Komende uit het nieuwe normaal

Na de Grote Financiële Crisis daalde de economische groei tot het nulpunt. Het feit dat ook de rente tot het nulpunt daalde zorgde niet voor meer investeringen. Als er al werd geïnvesteerd, deed men dit vooral in bestaande activa. De eigen aandelen werden door bedrijven ingekocht, bestaande activa (huizen, aandelen) stegen sterk in prijs evenals zaken als Japanse whisky en oude auto’s. De productiviteit steeg nauwelijks, al kwam dit deels doordat het zo moeilijk was te meten. Om je heen zag je overal de productiviteit verbeteren, maar wellicht dat apps wat te veel werden gebruikt voor het bekijken van Gangnamstyle filmpjes of tegenwoordig Tiktok. In dat ‘nieuwe normaal’ met ‘structurele stagnatie’ zouden onze kinderen in de toekomst slechter af zijn dan wij nu. Dat beeld is nu wel verlaten. In de komende tien jaar zullen investeringen met 2,5 tot 5 biljoen dollar per jaar toenemen. 

Investeringen als katalysator voor groei

Sinds de tweede wereldoorlog zijn er ten minste zes investeringscycli geweest, maar altijd was er maar één belangrijke oorzaak. Of het nu de wederopbouw was, de technologische ontwikkelingen in de jaren vijftig en zestig, de komst van de PC en het internet, ze kwamen niet tegelijk, maar volgtijdelijk. Een groot deel van die productiviteit werd gedeeld met de rest van de wereld in de vorm van globalisering, mogelijk gemaakt door containervervoer, telecommunicatie en het wegvallen van handelsbarrières. Daardoor is de welvaart in de wereld veel evenwichtiger gedeeld, maar concurreert een groeiend deel van de werknemers in het westen nu wel met de opkomende middenklasse in met name Azië. Dat was goed voor de bedrijfswinsten, maar uiteraard niet voor de banengroei in de ontwikkelde wereld. Het thuis werken, leren en winkelen post-Corona en met behulp van kunstmatige intelligentie is in de volgende globaliseringsgolf de dienstensector aan de beurt.

Gesynchroniseerde investeringscyclus

In de huidige investeringscyclus komen verschillende zaken samen. Een belangrijke en kostbare component is de energietransitie als gevolg van de klimaatcrisis. Deze energietransitie is feitelijk een metalen transitie, een onderdeel waar tot op heden volstrekt onvoldoende in is geïnvesteerd. Verder is er na de Tweede Wereldoorlog veel geïnvesteerd in wegen, bruggen, tunnels, riolering, elektrische netwerken. Veel van die investeringen hadden en levensduur van 50 jaar en dat is nu al enkele malen met tien jaar verlengd en dat vergt de komende tien jaar hogere investeringen. In de Verenigde Staten begint er elke twee minuten een hoofdwaterleiding te lekken. Meer dan 45.000 bruggen zijn verouderd en de helft van het wegennetwerk is dringend aan vervanging toe. 

Maar ook buiten de VS moet er veel worden geïnvesteerd. India staat nu waar China twintig jaar geleden stond. Daar ligt nu een Nationaal Infrastructuur Plan dat op korte termijn 1,4 biljoen dollar gaat investeren in energie, wegen, spoor en stedelijke ontwikkeling. In China en Nigeria gaat het om vergelijkbare bedragen. Denk ook aan investeringen om het effect van natuurrampen tegen te gaan. Maar liefst 40 procent van de wereldeconomie ligt beneden de zeespiegel als die gaat stijgen wanneer het klimaat de twee gradengrens gaat overschrijden. Nu al zien we dat de schade als gevolg van extreem weer is toegenomen.

Deglobalisering en geopolitieke onrust

De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne heeft laten zien dat veel just-in-time toeleveringsketens het principe van just-in-case gingen hanteren. Er is een behoefte aan meer robuuste ketens en een hogere mate van zelfvoorziening. Er wordt veel geld gestoken in het verplaatsen van productie dichterbij of het verdelen van productie over meerdere gebieden. Dit fenomeen wordt deels gevoed door geopolitiek ontwikkelingen. Die ontwikkelingen zorgen ook voor hogere investeringen in defensie. Na de val van de muur werd het vredesdividend geïncasseerd via een halvering van de uitgaven aan defensie. Die gaan nu in snel tempo weer omhoog, ook omdat de oorlog in Oekraïne heeft aangetoond dat wapens in snel temp technisch verouderen. De volgende oorlog wordt niet gewonnen met vliegtuigen en tanks, maar met kunstmatig intelligente munitie en zwermen drones.

Krimpende beroepsbevolking en kunstmatige intelligentie

Er wordt ook meer geïnvesteerd omdat het minder eenvoudig is om goed gekwalificeerd personeel te krijgen. De stijgende loonkosten stimuleren investeringen om menselijke arbeid te vervangen door robots of andere vormen van automatisering. De doorbraak van kunstmatige intelligentie gaat daarbij helpen. Om dat mogelijk te maken moeten er grote bedragen worden geïnvesteerd in datacentra en die verbruiken tegenwoordig veel energie. Belangrijk bij kunstmatige intelligentie is verder de snelheid van de groei. Elektriciteit deed er wel 45 jaar over om een grote invloed te krijgen op de maatschappij. Ook bij de komst van computers heeft het vele jaren geduurd. Pas in 1995 – 27 jaar na de introductie van de eerste computers voor de massamarkt – stegen productiviteit en economische groei.

Conclusie

De huidige investeringscyclus is de grootste die we hebben gezien sinds de Tweede Wereldoorlog. Het overtreft in potentie zelfs de ‘roaring twenties’, die het resultaat waren van de Tweede Industriële Revolutie. Toen ging het met massaproductie, auto’s en radio’s vooral om de automatisering van de menselijke spierkracht, nu gaat het om de automatisering van de menselijke denkkracht. In de kern van deze investeringsgolf zit de productie van semiconductors, de automatisering van bedrijfsprocessen, bouwbedrijven, alternatieve energie en de bedrijven die elektriciteitsnetwerken aanleggen, producten van elektronische componenten en apparatuur, mijnbouwbedrijven en de defensie-industrie.


Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.