Cross

Investeren en vrouwen

mei 25, 2024

Investeren en vrouwen

Door vrouwen geleide bedrijven zijn in opkomst. In 2022 werden bijna de helft (47 procent) van de nieuwe bedrijven in de VS opgericht door vrouwen, in 2019 was dit nog 29 procent. Wereldwijd is dit 45 procent, alleen Nederland blijft met 23 procent achter. Al is dit wel een cijfer uit 2018. Vrouwelijk ondernemerschap neemt toe, maar wereldwijd is slechts een op de drie bedrijven in handen van een vrouw, aldus de Wereldbank. Door vrouwen geleide bedrijven zijn in opkomst, maar er is nog steeds één sector die een inhaalslag moet maken: durfkapitaal. Uit onderzoek gepubliceerd door de Harvard Business Review in 2023 bleek dat bedrijven die uitsluitend door vrouwen zijn opgericht minder dan 3 procent van alle durfkapitaalinvesteringen ontvingen.

 

Vrouwen investeren in vrouwen

Toch investeren vrouwen in vrouwen, zelfs in de durfkapitaalwereld. Durfkapitaalbedrijven met vrouwelijke partners investeren bijna drie keer meer in startups met een vrouw in het directieteam dan durfkapitaalbedrijven met alleen mannelijke partners. Durfkapitaalbedrijven met vrouwelijke partners investeren ook vier keer zo vaak in bedrijven met een vrouwelijke CEO.

 

Stijgend marktaandeel vrouwen

Vrouwen hebben het beleggingslandschap de afgelopen decennia ingrijpend veranderd. Hoewel het stereotype van de typische belegger waarop de beleggingsindustrie zich richt misschien een man is, groeit het vermogen van vrouwen – zelfs sneller dan dat van mannen. Meer vrouwen starten met beleggen, vooral jongere generaties.  Uit een onderzoek van Fidelity in 2023 bleek dat 60 procent van de Amerikaanse vrouwen investeert in de aandelenmarkt, tegenover slechts 44 procent in 2018. Vermogensbeheerder Coutts zegt dat het inkomen van vrouwen wereldwijd is gestegen van 20 biljoen dollar in 2018 naar 24 biljoen dollar in 2020. Voor de komende tien jaar verwacht de Boston Consulting Group dat het vermogen van vrouwen wereldwijd elk jaar met 5 biljoen dollar zal toenemen.

 

Vrouwen behalen meer rendement

Een analyse uit 2021 door Fidelity van meer dan 5 miljoen klantenrekeningen toonde aan dat vrouwen in de periode 2011-2020 gemiddeld 40 basispunten per jaar, of 0,4 procent, beter presteren dan mannen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Californië-Berkeley bleek dat mannen 45 procent meer handelden dan vrouwen. Het onderzoek stelt dat mannen op gebieden zoals financiën overmoediger zijn dan vrouwen. Ook blijft 51 procent van de vrouwen die beleggen in de aandelenmarkt zitten in tijden van marktvolatiliteit, vergeleken met 43 procent van de mannen.

 

Gebrek aan kennis een belemmering

In Europa beschouwt minder dan de helft van alle vrouwen die beleggen (48 procent) zichzelf als goed geïnformeerd over beleggen, tegenover 59 procent van de mannen. Italiaanse vrouwen hebben met 55 procent het meeste vertrouwen in beleggen, terwijl slechts 30 procent van de Spaanse vrouwen zegt goed geïnformeerd te zijn over beleggen. Niet-beleggende vrouwen geven ook aan dat een gebrek aan kennis een belemmering is, en noemen dit als de op één na meest voorkomende reden waarom ze niet beleggen. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn een gebrek aan toegang tot educatieve middelen en ondervertegenwoordiging in de beleggingsgemeenschap in het algemeen.

 

Nog voldoende potentieel

Er zou een extra $3,22 biljoen aan vermogen onder beheer van particulieren zijn als vrouwen evenveel zouden investeren als mannen, zo blijkt uit een onderzoek van BNY Mellon uit 2021. Vrouwen beleggen ook vaker met een positieve impact op de samenleving en het milieu. Dit zou een extra toestroom van $1,87 biljoen in maatschappelijk verantwoorde investeringen betekenen als vrouwen evenveel zouden investeren als mannen. Ook McKinsey verwacht dat tegen 2030 vrouwen een groot deel van de 30 biljoen dollar aan financiële activa zullen beheren die de babyboomers op dit moment bezitten.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.