oktober 16, 2022
Silicon Valley is een gebied ten zuiden van San Francisco dat deze naam kreeg in 1971. Het gebied is niet exact gedefinieerd, maar Santa Clara, San Mateo, het westelijke gedeelte van Alameda en Scotts Valley zijn onderdeel van Silicon Valley. Silicon (Silicium) is het hoofdbestanddeel van microprocessoren en die werden toen nog gebakken in dit gebied. Bij hardware hoort software en al snel was er een omgeving met de nodige kruisbestuiving. Silicon Valley heeft de beschikking over veel getalenteerde mensen, gemakkelijk toegang tot venture capital, top-universiteiten en ook nog eens het zonnige weer van California. Het succes van Silicon Valley dreigt nu ook de ondergang te worden. Het is erg duur om er te wonen, er is een gebrek aan huizen, het verkeer is hopeloos onder andere door het ontbreken van een goede infrastructuur op het gebied van openbaar vervoer. Bovendien ligt Silicon Valley in een aardbevingsgebied, al zijn het de laatste tijd vooral de grote natuurbranden die aandacht vragen. Verder wordt zo’n beetje heel Californië geconfronteerde met extreme droogte en is Californië een progressieve staat met wetgeving die er op gericht is om de tech-sector strict te reguleren.
Enkele jaren terug begonnen de eerste bedrijven te vertrekken. Palo Alto vertrok naar Denver en Oracle, HP en ook Tesla vertrokken naar Texas. Bovendien zorgde de pandemie er voor dat veel mensen thuis gingen werken. Dat kan in Californië, maar natuurlijk ook ergens anders. Er gaat ook steeds meer kapitaal van venture capital fondsen naar bedrijven buiten Silicon Valley. Toch vertrekken tech-bedrijven niet massaal en er is altijd wel plek voor nog een start-up. Er zijn op dit moment 1191 unicorns (bedrijven zonder beursnotering met een waarde van meer dan 1 miljard dollar) in de wereld en 171 daarvan hebben San Francisco als thuisbasis. Er is geen stad met meer unicorns. Van de 55 decacorns (bedrijven met een waarde van meer dan 10 miljard dollar) wereldwijd zijn er zelfs 25 gevestigd in Californië, vrijwel allemaal in of in de buurt van Silicon Valley.
Het concept van een valley (of een campus of een park) om innovatie en bedrijvigheid te versnellen is wereldwijd omarmd. In Nederland hebben we uiteraard de Cheese Valley, maar op het gebied van voedsel uiteraard ook de Food Valley en de Seed Valley. In het noorden hebben we tegenwoordig de Hydrogen Valley, in het Oosten de CleanTech Vally en in het Westen de Robo Valley. Eindhoven is tegenwoordig de Photonics Valley en alleen in Limburg – geografisch het enige gebied in Nederland waar echt gesproken kan worden van een vallei – is er geen valley, maar een Kennis-as. Verder lijkt het wel of elke gemeente niet minimaal één campus of een (kennis)park heeft. Beter een campus dan een zielloos bedrijventerrein langs de snelweg. Waar de campus vroeger het terrein was voor studie, voor reflectie en zelfs verstilling, gaat om nu om actie met start-ups en spin-offs. Uit onderzoek blijkt dat de werkgelegenheid bij bedrijven op zo’n campus sterker groeit dan daarbuiten. Dat komt ook omdat universiteiten meer ondernemender zijn geworden. Er wordt gekeken naar patenten, hoeveel geld er wordt binnengehaald en of er wordt geparticipeerd in de bedrijven die studenten starten. Dat gaat wel ten koste van het opleiden van leraren, een minder populair beroep op de campus. Vanwege de innovatie en de werkgelegenheid gaat ook het ministerie van economische zaken zich er mee bemoeien met het topsectorenbeleid, een beleid dat zich overigens nauwelijks richt op buitenlandse investeerders. Internationale bedrijven die op zoek zijn naar hotspots van kennis, onderzoek, goed opgeleide mensen en een innovatief ondernemersklimaat.
Overigens is het de innovatie zelf die leidt tot clusters. Overheden die denken dat 100 bedrijven bij elkaar zetten leidt tot innovatie kunnen zich het subsidiegeld besparen. Een innovatief bedrijf vraagt veel van haar omgeving. Het is zeer de vraag of ASML zo groot had kunnen zonder de hoogwaardige lokale technologie die wordt geleverd door veel Brabantse bedrijven. Belangrijk voor het succes van een valley is dat er ook wel de nodige synergie is met de universiteit. De activiteiten moeten wel in het verlengde liggen van de specialisaties van de universiteit. Tot slot is innovatie zelf niet het gevolg van een zak met geld. Innovatie kan een kwestie zijn van noodzaak, zo leiden oorlogen vaak tot een golf van innovaties. Soms is innovatie een kwestie van toeval. Fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is niet bepaald op zoek naar innovaties, maar veel innovaties zijn mogelijk dankzij fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Tot slot zijn innovaties meestal het gevolg van een technologische doorbraak. Zonder de komst van de eerste iPhone 15 jaar geleden, was het Silicon Valley en daarmee de Verenigde Staten nooit gelukt om zo dominant te zijn op het gebied van bijvoorbeeld sociale media en clouddiensten. In Europa is er nu de noodzaak om efficiënter om te gaan met energie en alternatieven voor het gebruik van aardgas. Die noodzaak kan betekenen dat Europa leidend kan zijn in technische oplossingen voor de energietransitie. Waar de innovatie van de iPhone de afgelopen vijftien jaar heeft gezorgd voor de outperformance van Amerikaanse aandelen, kan Europese innovatie op het gebied van alternatieve energie er voor zorgen dat – laag gewaardeerde – Europese aandelen de komende vijftien jaar beter presteren.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek