Cross

Inflatie toch tijdelijk fenomeen

augustus 14, 2023

 • Lagere inflatiecijfers zorgt voor meer beleidsruimte centrale bankiers
 • Stijgende waardering voor aandelen, ondanks gelijkblijvende winsten
 • Rente kan dalen wanneer centrale banken klaar zijn
 • Volop kansen in private markten

Inflatiecijfers blijven meevallen

Eind vorig jaar is het jaar 2023 door ons bestempeld als het jaar van de desinflatie. Desinflatie is voortdurend dalende inflatie en dat hebben we ook afgelopen week opnieuw gezien in de Verenigde Staten. Ook in Europa neemt de inflatie af, alleen minder snel. Dat komt door de flexibiliteit van de Amerikaanse economie, terwijl in Europa de overheid een veel grotere rol speelt. De meeste indicatoren wijzen op een verdere daling van de inflatie. Energieprijzen staan 40 procent lager dan een jaar geleden. Huizenprijzen maken een pas op de plaats. Tweedehandsauto’s zijn 10 procent goedkoper, katoenprijzen staan 20 procent lager. Door het weer staan alleen de voedselprijzen 9 procent hoger. Zodra de inflatie in de buurt van de doelstelling van 2 procent komt, valt er meer te kiezen voor centrale bankiers.

Hogere waardering voor aandelen

De aandelenmarkt is dit jaar gestegen, maar de winsten zijn nauwelijks gestegen. Dat betekent dat de waardering is opgelopen en samen met de eveneens gestegen rente lijkt dit geen gelukkige combinatie. Toch is een gelijkblijvende winst dit jaar veel beter dan verwacht. Iedereen rekende immers op een recessie en daar hoort meestal een forse winstdaling bij. Ook het feit dat de inflatie onder controle lijkt te komen, zonder dat de winsten van bedrijven onder druk komen, is redelijk uniek. Dat op zich pleit al voor een structureel hogere waardering. Verder kijken markten altijd vooruit en die richten zich alweer op de winstontwikkeling volgend jaar. Stijgende koersen blijken dan vaak een goede voorspeller van stijgende winsten. 

Relatief hoge rentevergoeding

De rente beweegt dit jaar zijwaarts, maar bevindt zich wederom aan de bovenkant van de bandbreedte.  Dit ondanks de afgenomen inflatie. Op het moment dat de inflatie verder daalt, is er in historisch opzicht sprake van een relatief stevige rentevergoeding op obligaties. Gecorrigeerd voor de inflatie eist de belegger immers een reëel positief rendement. Lange tijd is die vergoeding op obligaties in reële zin negatief geweest, maar dat begint nu in snel tempo te verbeteren.

De kansen liggen in private markten

Nu in de aandelenmarkt veel van het goede nieuws verdisconteerd lijkt te zijn en het rendement op obligaties lijkt te verbeteren, kunnen beide categorieën niet tippen aan het rendement dat is te behalen op private markten. Diezelfde private markten profiteren ook van het uitblijven van een recessie dit jaar. De afnemende inflatie zal uiteindelijk zorgen voor een lagere rente. Ook dat is gunstig voor de waardering op private markten. 

 

Jeroen van Lom, CFO/CIO

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.