augustus 14, 2022
Voor het eerst in 18 maanden kwam het inflatiecijfer in de Verenigde Staten niet hoger uit dan verwacht en de markt reageerde enthousiast door verder te stijgen op dit nieuws. Daarmee legt de markt te veel de nadruk op de richting en te weinig op het niveau van de inflatie. Prijzen zijn in de Verenigde Staten nog altijd met 8,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Bij een inflatiedoelstelling van 2 procent is 8,5 procent hoog, veel te hoog. Dat is dus geen goed nieuws, maar slecht nieuws, vooral ook omdat duidelijk is dat inflatie op dit moment meer is dan alleen stijgende energieprijzen en stijgende voedselprijzen. Nu stijgt ook de kerninflatie en verschillende indicatoren die inflatieverwachtingen en de hardnekkige inflatie proberen te vangen, stijgen in tandem.
Voor centrale bankiers is dat vreselijk nieuws en desondanks laat Powell ruimte voor speculatie op een draai in het beleid, omdat de Fed zich alleen wil baseren op de laatste data. Als het FOMC daadwerkelijk naar die data kijkt, dan mag de volgende keer (25 september) de rente worden verhoogd met 2 procentpunt. Daar zullen financiële markten ongetwijfeld van schrikken, maar het enthousiasme waarmee financiële marktpartijen de laatste macro-economische cijfers en zelfs inflatiecijfers hebben onthaald, frustreert het beleid van de Fed. Verschillende Fed-leden proberen dat ook zo communiceren.
In de afgelopen weken zijn de spreads gedaald, is het gemakkelijker geworden om krediet te krijgen en zijn aandelenmarkten gestegen. Dat betekent dat bedrijven die zich willen financieren dat eenvoudiger kunnen doen dan 2 maanden geleden. Dat terwijl de doelstelling van de centrale bank is dat de geldkraan dichtgaat. De versoepeling van de financiële condities mag worden gezien als een renteverlaging. Verder is het tamelijk absurd dat de Fed ruimte laat dat er wordt gespeculeerd over meerdere renteverlagingen volgend jaar. De kerninflatie loopt op en gezien de aanbodproblematiek bij energie en voedsel is het goed mogelijk dat ook deze beide onderdelen verder in prijs stijgen.
Wel zijn er steeds meer signalen dat er een recessie op komst is. De 10-2 jaars curve is inmiddels duidelijk invers, maar dat betekent niet dat morgen de recessie start. Gemiddeld duurt het dan nog tien maanden. Ook de 10 jaar minus 3 maanden (nog iets betrouwbaarder dan de 10 minus 2) is inmiddels invers op basis van de 3 maands forwards.
Verder zijn in diverse sectoren de voorraden opgelopen. Dat is een gevolg van de verschuiving van de consumentenvoorkeur voor producten naar een voorkeur voor diensten post-corona.
Een recessie betekent dat winsten gemiddeld met iets meer dan 20 procent zullen dalen en aangezien aandelen uiteindelijk de onderliggende winstontwikkeling volgen, kunnen deze ook 20 procent zakken. Winstmarges staan bovendien op recordhoogte. Dat betekent dat als alles goed gaat een groot deel van de omzet meteen wordt omgezet in de winst. Maar als de marges tegenvallen terwijl de omzet ook tegenvalt, kan het hard gaan. Een recessie betekent vaak minder omzet, maar wel met hogere kosten voor personeel, rente, energie etc.
Al negen weken op rij staat de Bull-Bear indicator van Bofa op de maximaal negatieve score. In die negen weken is de aandelenmarkt (S&P 500) per saldo fors gestegen.
Nu zijn stijgende bewegingen in een bear-markt gevaarlijk omdat het mensen op het verkeerde been zet en daarmee de pijn van de bear-markt vergroot. In de komende weken zal duidelijk worden. Ondanks alle signalen die wijzen op een recessie, kan een recessie in de Verenigde Staten pas aan de orde zijn in de tweede helft van volgend jaar. Dat geldt niet voor Europa waar een recessie nu het basisscenario is. Het grote probleem in de Verenigde Staten op korte termijn is dat de inflatie te lang te hoog is geweest en dat het daardoor steeds lastiger zal worden om inflatie onder controle te krijgen.
Verder in deze nieuwsbrief de ontwikkelingen in de semiconductorsector, recordprijzen voor energie in Europa, de meme stocks revival en het herstel in Japan.
Abonneer hier op deze nieuwsbrief of onderaan deze pagina op onze tweewekelijkse nieuwsbrief
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek