Cross

Inflatie, Midden-Oosten en bedrijfsresultaten

april 14, 2024

Inflatie

Voor de derde keer op rij kwamen de Amerikaanse inflatiecijfers een tiende hoger uit dan verwacht. Het opmerkelijke gevolg is dat er nu niet eens meer drie renteverlagingen zijn ingeprijsd en dat volgens de markt een Amerikaanse renteverlaging in juni van tafel is, maar dat een Europese renteverlaging in juni wordt gezien als nagenoeg zeker. Daarmee lijken financiële markten te geloven dat inflatie in Europa (2,4 procent) een minder groot probleem is als in de Verenigde Staten (3,5 procent). Het verschil zit echter in de manier van meten en ondertussen is er weinig meer over van ‘sticky’ inflatie.

Desinflatie

Inflatie 2,4 procent, voorlopig meer desinflatie

Zowel in de Verenigde Staten als in Europa was de inflatie over maart 2,4 procent, althans op basis van het geharmoniseerde inflatiecijfer zoals dat in Europa wordt toegepast. In het Amerikaanse geharmoniseerde inflatiecijfer zitten enkele prijskortingen, maar wat dat betreft is het verschil met Europa klein. Het verschil – waar financiële markten dus hun prognose ten aanzien van het monetaire beleid op baseren – heeft dus als oorzaak de manier van het bereken van inflatie. In de Verenigde Staten wordt het cijfer bepaald door de Owners Equivalent Rent (OER), een inflatiecomponent waar geen enkele Amerikaanse consument mee wordt geconfronteerd. De OER is geen onderdeel van het Europese en het Amerikaanse geharmoniseerde cijfer. Verder zaten er in het Amerikaanse cijfer opnieuw nihil bewijzen dat er sprake zou zijn van sticky inflatie. In het licht van de krachtige economie valt inflatie nog altijd mee en op basis van inflatieindicatoren is er nog steeds sprake van desinflatie.

 

Oorlog Midden-Oosten

De directe aanval van Iran op Israël werkt zowel escalerend als de-escalerend. Israël heeft het beleid dat het elke aanval met gelijke munt zal betalen. Alleen bereikten alle 300 gelanceerde projectielen (drones, kruisraketten etc.) afgelopen weekend niet Israël. Dat is natuurlijk te danken aan de beschermingsmaatregelen van Israël dat in dit kader hulp kreeg van onder andere de Amerikanen, de Britten, de Fransen en van Jordanië (samen met andere niet nader genoemde Arabische staten).

De aanval was volgens Iran een reactie op de aanval op de Iraanse ambassade in Syrië, waar 16 doden vielen waaronder Mohammed Reza Zahedi, een brigadegeneraal van de Revolutionaire garde. Zahedi was de opvolger van Qassem Soleimani die in 2020 door een drone werd uitgeschakeld. Beide waren ze de baas van de Quds-eenheid, een onderdeel van de Revolutionaire garde vergelijkbaar met de CIA. Quds is het onderdeel dat vanuit Iran Hezbollah, Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad, de Houthis in Jemen en de sjiitische milities in Irak, Syrië en Afghanistan aanstuurt, het klassieke voorbeeld van door de staat gesponsord terrorisme. Deze eenheid was ook verantwoordelijk voor de aanslagen van 7 oktober 2023, waarmee Zahedi een legitiem doel is geworden. De Quds worden verder rechtstreeks aangestuurd door Ayatollah Khamenei.

Alleen in tienjarig Bedoeïenen meisje in Zuid-Israël raakte gewond door brokstukken van een drone. Zowel Iran als de Verenigde Staten willen de-escaleren en een diplomatieke oplossing. Israël heeft nu het excuus op doelen in Iran aan te vallen en de Iraanse luchtverdediging verbleekt bij die van Israël. Vergeleken met de operatie in Gaza is de confrontatie met Iran afgelopen weekend een doorslaand succes voor Israël. Het land kan het zich nu veroorloven om alleen symbolisch te reageren en doet er goed aan om de focus te verschuiven naar Iran en Hamas, weg van Gaza. De grote verliezer afgelopen weekend was Iran.

Cijferseizoen

Afgelopen week is het cijferseizoen in de Verenigde Staten begonnen met enkele Amerikaanse financials. Deze week komen er veel meer bedrijven. Het lijkt er op dat het tijd is voor een inhaalslag van de overige 493 bedrijven uit de S&P 500, terwijl in de afgelopen kwartalen de verschillen tussen de resultaten van de Magnificent Seven en de overige 493 aandelen in de S&P 500 enorm waren. Na een sterk vierde kwartaal met een winstgroei van circa 9 procent wordt er voor dit kwartaal gerekend op een winstgroei van 3 procent. De komende kwartalen zal die winstgroei versnellen en dat moet ook tot uiting komen in de vooruitzichten die de bedrijven afgeven. Belangrijk is verder dat na de sterke winstgroei dit jaar, de resultaten ook in de komende jaren met dubbele cijfers zal groeien. Verder is bij 73 procent van de bedrijven in de S&P 500 de taxaties in het afgelopen kwartaal naar boven bijgesteld. Dat is wel eens anders geweest.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.