Cross

Inflatie in Japan

mei 22, 2022

De inflatie in Japan is gestegen met 2,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, een maand geleden was dat nog 1,2 procent. Voedselprijzen stegen met 4 procent in een jaar tijd, vooral vers voedsel (12 procent). Brandstof, licht en water stegen met 15,7 procent. Gelukkig is er een prijzenoorlog gaande tussen mobiele aanbieders, dat zorgde er voor dat deel van het inflatiemandje daalde met 10,9 procent, maar dergelijke prijzenoorlogen duren nooit lang.

Schermafbeelding 2022-05-22 om 17.35.10

Ook in Japan wordt de consument gecompenseerd voor de sterk gestegen prijzen. Lagere inkomens krijgen een eenmalige vergoeding van 50.000 yen per kind (iets minder dan 400 euro). De overheid betaalt eigenaren van pompstations om de prijs te verlagen.Schermafbeelding 2022-05-22 om 17.28.03

Ook de Bank of Japan (BoJ) kijkt naar de kerninflatie (in Japan gedefinieerd als alles behalve de voedselprijzen). De doelstelling van de BoJ is 2 procent en is dus gehaald. Maar ook in Japan geeft de centrale bank aan dat inflatie een tijdelijk fenomeen is, waarmee dus veel bestaande beleid niet aangepast hoeft te worden. Door het scherpe contrast van het monetaire beleid van de BoJ met dat van de Fed is de yen verzwakt versus de dollar. Door die zwakke yen stijgen de importprijzen extra hard. Toch is de BoJ al eerder dan de Fed en de ECB gestopt met het opkoopbeleid, namelijk eind 2020. In februari 2021 is de positie in Japanse staatsobligaties op de balans van de BoJ gepiekt. Toch zal de BoJ niet snel gaan verkrappen. Door de bijna drie decennia durende flirt met deflatie zullen Japanse werknemers niet snel hogere lonen eisen. Veel Japanse bedrijven reageren traditioneel op hogere importprijzen juist door de lonen te verlagen, mogelijk gemaakt door de rigide arbeidsmarkt. Op deze manier zorgt meer (import)inflatie juist voor deflatie. In het afgelopen jaar zijn Japanse lonen juist met 1 procent minder gestegen dan de jaren daarvoor. Toch zijn er wel steeds meer bedrijven die wel de prijzen verhogen, omdat ook in Japan de arbeidsmarkt krap is.

Japan-inflation-2022-05-20-all-items-less-food_

De zwakke yen helpt het Japanse bedrijfsleven, ze zijn opeens 10 tot 15 procent goedkoper. Afgelopen week stelde Eisuke Sakakibara (mr Yen) dat de Japanse yen wel zou kunnen zakken tot 150 yen in een dollar. 

-1x-1-1.png-2

Verder zijn de toeleveringslijnen in Azië relatief kort. Japanners zijn de uitvinders van het just-in-time-principe en beheersen dat als geen ander. Ze kunnen daarmee marktaandeel afsnoepen van de Duitsers aangezien veel Japanse bedrijven juist concurreren dat Duitse bedrijven. Wel hebben in de afgelopen jaren veel exporterende bedrijven hun productie verplaatst naar andere delen van Azië, bijvoorbeeld in Vietnam en Thailand. Verder is Japan nog altijd herstellende van de coronacrisis. Japan is nog altijd gesloten voor toeristen, hoewel alle ouderen zijn gevaccineerd. Japan is ook meer afhankelijk van de Chinese economie dan van de Amerikaanse economie en dat raakt de Japanse economie ook.


Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.