Cross

Indiaas kantelpunt

december 10, 2023

Bangalore

De bijdrage van de economie van India aan de wereldeconomie is inmiddels groter dan de bijdrage van de Amerikaanse economie. De Amerikanen mogen dan geprofiteerd hebben van de Barbenheimer-economie., in India is er sprake van een autonome versnelling. Het land profiteert geopolitiek als groot neutraal land in Azië. Belangrijk voor de Verenigde Staten getuige de nadruk op de Indo-Pacific wat voorheen toch echt Asia-Pacific was. Belangrijk voor China, niet als concurrent, maar wel als afzetmarkt. Belangrijk voor Rusland in het streven om via het Midden-Oosten en India minder afhankelijk te zijn van de band met China.

Indiaas kantelpunt

Meer investeringen zorgen voor hogere groei

Waar er vanuit het buitenland minder wordt geïnvesteerd in China, wordt er juist meer geïnvesteerd in India. De overheid heeft daarin een belangrijk rol gespeeld, omdat Narendra Modi veel wil investeren in infrastructuur, samen met bedrijven en buitenlandse financiers. Daarbij komt dat er productie wordt verplaatst vanuit onder andere China naar India. Bedrijven willen minder afhankelijk zijn van slechts één productielocatie en India is inmiddels ook de grootste afzetmarkt ter wereld. Ook hebben bedrijven in India veel minder last van de geopolitieke ontwikkelingen. Ze eten daardoor vaak van twee walletjes, omdat ze met iedereen zaken kunnen doen.

Hogere productiviteitswinsten

In China is er jarenlang volop geïnvesteerd. Er zijn plekken in China waar inmiddels drie hogesnelheidslijnen naast elkaar liggen. De marginale opbrengst van die derde lijn is beperkt. In India kan met relatief bescheiden stappen een veel grotere productiviteitswinst worden bereikt. Vergeleken met China is het transport op veel plekken nog archaïsch. Verder profiteert India veel meer van de outsourcing van diensten, terwijl in China toch vooral de fabrieken van de wereld staan. Wie de mogelijkheid om thuis te werken wat verder doortrekt, ziet dat het operationeel niet zo veel uitmaakt of iemand zit op het platteland in Europa of in Bangalore, met 67.000 IT-bedrijven inmiddels de IT-hoofdstad van India.  In de stad werkt 75 procent van al het IT-personeel in India en 98 procent van alle software export komt uit Bangalore.

Risico’s India

India is niet bepaald schuldenvrij, maar met een sterke onderliggende groei hoeft dit geen probleem te zijn. Op dit moment gaat 26 procent van de belastingopbrensten naar de rentebetalingen op de schulden. Het begrotingstekort van de centrale overheid ligt op 6 tot 7 procent van het BBP (ondanks de sterke economische groei). Daarnaast verstrekken commerciële banken in India volop krediet, een gevolg van het grote vertrouwen in de economie. Banken lenen ook aan consumenten, waarvan een deel terechtkomt in de financiële markten. Verder ligt de werkloosheid ondanks alle investeringen nog altijd rond de 10 procent. Als er als sprake is van een demografisch dividend, dan wordt daar onvoldoende gebruik van gemaakt.

Verkiezingen in 2024

Volgend jaar zijn er in India verkiezingen, dan mogen bij elkaar 1 miljard stemgerechtigden bepalen wie de baas is in de grootste democratie ter wereld. Modi gaat op voor een derde termijn. Zijn partij, de Bharatiya Janata partij heeft de beste kaarten in handen. India wordt in het buitenland normaal gesproken met alle egards ontvangen. Daaruit blijkt in ieder geval geen politieke strijd zoals die er wel is tussen Xi en Biden. Toch gaat het niet altijd goed. Zo verdenkt Canada India van betrokkenheid bij een moord op een prominente Sikh-leider in Canada. Modi wil van India feitelijk een Hindoe-staat maken. De Sikhs vormen zo’n 2 procent van de bevolking. Ze verwerpen het kastenstelsel en geloven in 1 God. Sinds de bestorming van de Gouden Tempel in 1984 blijft dit een onrustige relatie.

Wat dat betreft heeft ook India zijn eigen ‘Tibet’, ‘Oeigoeren’ en ‘Hongkong’, maar voorlopig lijken de meeste landen in de wereld daar geen bezwaar tegen te maken. Het is wat dat betreft enigszins vergelijkbaar met China twintig jaar geleden. Qua groeispurt staat India ook zo’n beetje nu waar China meer dan twintig jaar geleden stond. Op een gegeven moment is er een relatief grote middenklasse die richting de 10.000 dollar per jaar gaat verdienen en daarmee waarschijnlijk zorgen voor een nieuwe ‘Consumer Bull’.  Goed voor de vraag naar grondstoffen en naar tal van producten voor consumenten.

 

Han Dieperink, Chief Invesment Officer

 

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.