Cross

India, het alternatief naast China

september 30, 2023

India het alternatief naast China

Door de moeizame ontwikkeling van de Chinese beurs dit jaar gaan beleggers op zoek naar alternatieven om indirect toch nog te profiteren van de toekomstige Chinese groei. Dat kan via andere opkomende markten, via Japan of bijvoorbeeld ook via Franse producenten van luxegoederen, al staan die bedrijven de laatste tijd ook onder druk omdat China de belangrijkste afzetmarkt is. India is juist nauwelijks afhankelijk van de Chinese economie.

India het alternatief naast China

India biedt diversificatie

Een land dat de laatste tijd opvallend vaak wordt genoemd is India. Wellicht komt dat door het bericht eerder dit jaar dat de bevolking van India nu groter is dan dat van China en daarmee de grootste in de wereld. Mogelijk dat ook de Indiase maanlanding heeft geholpen. India is in veel opzichten een tegenpool van China. Andere opkomende markten zijn veel afhankelijker van de ontwikkelingen in China, maar India is wat dat betreft veel meer geïsoleerd.

India profiteert van sterk verbeterde technische mogelijkheden om diensten uit te besteden. Daar waar China de hardware maakt is India er meer voor de software en de services en dan helpt het natuurlijk dat software (al dan niet geschreven met kunstmatige intelligentie) ‘ is eating the world’. Ook in deze nieuwsbrief is er diverse keren aandacht besteed aan India. Zo kan India in al het geopolitieke geweld worden gezien als het nieuwe Zwitserland, maar kwam het land eerder dit jaar in opspraak door het Hindenburg-rapport over Adani. Het land is echter vooral vanuit portefeuilleperspectief interessant naast de directe en indirecte posities in China.

India het alternatief naast China

Verkiezingen volgend jaar

Volgend jaar in de eerste jaarhelft zijn er verkiezingen in de grootste democratie ter wereld. India is geen land van coalitiepartijen, dan wordt het land al snel onbestuurbaar. Onder Modi is het land begonnen met tal van economische hervormingen. Dit soort hervormingen zorgen vaak voor de outperformance in opkomende markten. Het is dus niet de groei die wordt beloond, maar de maatregelen (die de groei mogelijk maken) waardoor opkomende markten meer op ontwikkelde markten gaan lijken. Als Modi volgend jaar opnieuw de meerderheid krijgt, dan kan hij zijn beleid met verve voortzetten. Wel zou de beschuldiging van Justin Trudeau dat Modi opdracht heeft gegeven door de moord op een Sikh-leider in Canada roet in het eten kunnen gooien. Niet zozeer doordat Modi dan minder stemmen zou krijgen, want dit nieuws heeft opnieuw gezorgd voor een golf van nationalisme. Een vergelijkbare actie kwam Indira Ghandi duur te staan toen ze om het leven werd gebracht door twee Sikh lijfwachten.

India het alternatief naast China

Volop investeringen

Er wordt in China volop geïnvesteerd in infrastructuur. De snelheid waarmee een en ander wordt uitgerold doet aan China van 20 jaar geleden denken. Wel heeft het land momenteel meer tegenwind. Zo moet nog altijd 90 procent van de olie worden geïmporteerd. India koopt wel goedkopere Russische olie, maar ook die stijgt nu in prijs. Verder viel de schade van de tegenvallende Moesson mee. De vrees was dat door El Nino de regenval sterker zou achterblijven, maar het percentage is te overzien. Bovendien heeft India veel gedaan om voedsel beter op te slaan en de oogsten in de afgelopen jaren waren goed. Wel is het mogelijk dat India op bepaalde landbouwproducten een tijdelijk exportverbod zal instellen. Seizoensmatig begint de voedselinflatie al op te lopen.

India het alternatief voor China

Kwetsbaar voor tegenwind

De beurs van India staat op een recordstand en met de nieuwe tegenwind (olie, voedsel) oogt de markt dan wat kwetsbaar.  De centrale bank kan niet veel doen door de hoge inflatie. Bovendien is ook de rupee relatief krachtig en ook die zou kunnen verzwakken. Het tekort op de lopende rekening is dan wel slechts 2 procent van het BBP, maar het land is voor investeringen deels afhankelijk van buitenlands vermogen. Daarmee is de financiering van veel projecten afhankelijk van schommelingen in het sentiment op financiële markten en dat maakt het land onnodig kwetsbaar. Tegelijkertijd is het wel goed nieuws dat Indiase obligaties opgenomen worden in de emerging debt indices van JP Morgan. Dat zorgt voor stabiliteit en waarschijnlijk ook voor lagere rentes.  Volgend jaar juni worden Indiase obligaties in de index opgenomen.Han Dieperink, Chief Investment OfficerDisclaimer

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.