Cross

India als het nieuwe Zwitserland

april 16, 2023

Afgelopen week werd bekend dat India op dit moment het land is met de meeste inwoners ter wereld. Volgens schattingen woonden er halverwege vorige week 1.424.775.850 mensen in India. Het laatst bekende getal uit China was 1,426 miljard, maar China krimpt. Dat geldt niet voor de Chinese economie. Dertig jaar geleden lag het BBP van India min of meer in lijn met het BBP van China, inmiddels is het BBP van China zes keer zo groot als dat van India. Gedurende de pandemie is dat gat groter geworden, maar het herstel van de Indiase economie mag er ook zijn. In het huidige tempo zal India de derde economie ter wereld worden in 2035.

india-gdp

Nu is het gewicht van zowel China als India niet zo groot in de wereldindex. China (exclusief Hongkong en Taiwan) weegt 3 procent, India 1,6 procent. Ter vergelijking, het gewicht van Amerikaanse aandelen is 60,3 procent, dat van Japan (nu de derde economie ter wereld) 5,8 procent. Naar verhouding heeft de beurs van India een veel zwaarder gewicht in diverse indices dan China. Daar komt nog bij dat nergens de free float-correctie zo groot is als in de MSCI India, aangezien het merendeel van de grote Indiase bedrijven in handen is van rijke families. Die families willen graag de controle behouden over hun beursgenoteerde bedrijven. Normaal gesproken gaat dit ten koste van de waardering, maar niet in India. De beurs van India oogt hoog gewaardeerd, ook omdat er relatief veel snelgroeiende en goed renderende bedrijven genoteerd zijn.

w_m2m_free-floats

Die waardering staat wel ter discussie als gevolg van aanval van short seller Hindenburg op de Gautam Adani van de Adani Group, tot begin dit jaar de op twee na rijkste man op aarde. Adani wordt door Hindenburg beschuldigd van onder andere belastingontduiking en koersmanipulatie. Volgens Adani is er niets aan de hand, maar desondanks ging er in februari van dit jaar wel meer dan 100 miljard dollar van de marktkapitalisatie van de bedrijven in de Adani Group af. Inmiddels heeft MSCI het gewicht van de aandelen uit de Adani group in index verlaagd door de free float terug te brengen. Verder zijn er ook grote beleggers die afscheid hebben genomen, waaronder het Noorse oliefonds.

Adani

Adani heeft goede connecties met premier Narendra Modi. Sinds de grote overwinning in de verkiezingen van mei 2019 heeft deze Hindoe nationalist/populist het voor het zeggen in India. Dat heeft er onder andere voor gezorgd dat de semiautonome status van Kasjmir is ingetrokken. Ook is er geen democratie ter wereld waar de overheid zo veel van het telefonie- en internetverkeer aan banden legt. Verder heeft hij moslim-migranten uit Bangladesh de Indiase nationaliteit ontnomen en zijn er meer grensconflicten met Pakistan en India. Afgelopen maand werd de leider van de oppositie (Rahul Gandhi, niet de achterkleinzoon van Mahatma Gandhi, maar wel de achterkleinzoon van Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India) veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf omdat hij tijdens de verkiezingen laster zou hebben verspreid over de familienaam Modi. Zo’n veroordeling betekent ook dat hij niet mee kan doen aan de volgende verkiezingen. Overigens heeft de populariteit van Modi niet geleden onder de connectie met Adani.

08692a34-5cb8-4cf2-9ce3-d6076a3d3329

Maar Modi is ook de man met een economische hervormingsagenda. Dan wordt het interessant voor beleggers, want de outperformance van opkomende markten is vooral een gevolg in hoeverre opkomende markten zich aanpassen naar ontwikkelde markten. De hervormingsagenda heeft de afgelopen maand een impuls gekregen door overwinningen in lokale verkiezingen in Uttar Pradesh, Uttarakhand, Manipur en Goa. Later dit jaar volgen verkiezingen en Gujarat en negen andere staten waaronder Rajasthan en Madya Pradesh. In de afgelopen jaren heeft de partij van Modi enkele belangrijke financiële hervormingen doorgevoerd. Die hervormingen zullen er voor zorgen dat India in de toekomst sterker kan groeien en ook minder last heeft van vertragende effecten van bureaucratie en corruptie.

1003x-1-4

Die hervormingen zijn buitenlandse investeerders ook opgevallen. Tegenwoordig worden er iPhones geproduceerd in India. De verplaatsing van de productie is in de eerste plaats ingegeven door de verslechterende verhoudingen tussen China en de Verenigde Staten. Hoewel er waarschijnlijk meer landen zijn in Zuidoost Azië, waar de iPhone beter en goedkoper kan worden geproduceerd, is toch gekozen voor India. Het voordeel van India is natuurlijk de grote binnenlandse markt, maar ook dat India duidelijk buiten de invloedssfeer van China valt. Nu is het nog geen probleem dat de hoogwaardige chips vanuit Taiwan naar de Apple-fabrieken in China gaan, maar dat kan zo maar opeens veranderen.  Een voordeel is wel dat werknemers in India veel goedkoper zijn en ook veel loyaler. In China ligt het maandelijkse personeelsverloop bij de productie van telefoons al snel op 30 tot 40 procent. Wel zijn de Chinese werknemers veel productiever. Daarom worden nog altijd 95 procent van de iPhones in China gemaakt.

 

Geopolitiek is India een stuk interessanter geworden. De Verenigde Staten spreken niet meer van de Azië-Pacific, maar van de Indo-Pacific waarmee ze China proberen te isoleren. Maar ook de Russen hebben voet aan de grond in China. Rusland lijkt tegenwoordig wel een vazalstaat of zelfs een kolonie van China. Als de Russen nog wat willen voorstellen op het wereldtoneel dan moeten ze op eigen kracht hun invloedssfeer vergroten. Dat kan niet via het Oosten, maar wel via het Zuiden. De Russen hebben via de basis in Sebastopol nog altijd toegang tot de Middellandse zee, hebben meerdere bases in Syrië, kunnen goed overweg met de Turken, zijn vrienden met Iran, een land dat veel invloed heeft in Irak. Ook Pakistan neigt veel meer naar Rusland dan naar de Verenigde Staten. Voor de steun in de strijd tegen het terrorisme betaalde Pakistan een hoge prijs, de Russen geven tenminste economische steun en tonen respect. In die halve maan die op de kaart begint in Sebastopol  en kan worden doorgetrokken tot aan Mumbai wordt veel olie geproduceerd. Als India iets goed kan gebruiken dan zijn het wel grondstoffen, bijvoorbeeld uit Rusland. De Russische olie is 30 procent goedkoper en kan ook nog eens worden betaald in lokale valuta. De Russen hebben na de boycot van de Amerikanen immers niets meer aan dollars.

Scherm­afbeelding 2023-04-16 om 11.10.47

Het moet relatief eenvoudig zijn voor India om te laveren tussen de Russische, Amerikaanse en Chinese belangen. Iedereen wil vrienden zijn met India. Zowel in koude oorlogen als in wereldoorlogen waren landen die neutraal bleven voor beleggers interessant. Neem bijvoorbeeld Zweden en Zwitserland, maar Zweden wordt lid van de Navo en er zijn nog maar weinig Russen die een bankrekening in Zwitserland willen openen. De Nazi’s konden tot 20 jaar na de oorlog vanuit Uruguay nog geld van hun Zwitserse bankrekening halen, maar voor iemand met een Russische achternaam is het nu lastig om in Zwitserland een bankrekening te openen. Dat betekent dat naast de Russen, ook Arabieren en Chinezen in de toekomst liever ergens anders hun geld willen stallen en investeren. Zo groot zijn Dubai en Singapore dan ook niet weer, maar India geeft in dat opzicht veel meer ruimte. Die sterke instroom van buitenlands geld helpt de munt en de economie, net zoals het Zwitserland ook in het verleden heeft geholpen.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.