Cross

Hoe bepaal ik de waarde van mijn bedrijf?

juni 27, 2021

Hoe bepaal ik de waarde van mijn bedrijf?

 

Misverstanden bij het bepalen van de waarde van een bedrijf

Er bestaan veel misverstanden over de waarde van een bedrijf. Maar al te vaak wordt gekeken naar de historie van een bedrijf, maar het gaat toch echt om het toekomstige verdienvermogen. Om een inschatting te maken van de waarde van dat toekomstige verdienvermogen zijn er verschillende formules ontwikkeld. Waarde is bovendien iets anders dan prijs. De prijs is een kwestie van onderhandelen. Soms ligt een deel van de waarde van de onderneming buiten het bedrijf. Bijvoorbeeld een concurrent waarvoor de overname ook een strategisch belang heeft. Het huis van de buurman staat maar één keer te koop.

Verschillende manieren om de waarde van een bedrijf te bepalen

Vaak wordt er gekeken naar de winst van het bedrijf, maar winst is geen objectief gegeven. De winst is te manipuleren door voorzieningen te treffen, stelselwijzigingen door te voeren of door belastinglatenties. Winst is een opinie, geld is een feit. Kasstromen geven een beter beeld, maar een inschatting van de toekomstige kasstromen moeten wel worden teruggerekend naar het hier en nu. De meest populaire manier is om de netto contante waarde (de discounted cashflow, of DCF) te berekenen. Het uitgangspunt is dat het huidige geld meer waard is dan geld in de toekomst. Door de lage rente is die huidige waarde fors gestegen. Op het moment dat de rente zelfs negatief is dan is de toekomst zekerder dan het heden. Gelukkig worden bedrijven (nog) niet gewaardeerd met een negatieve rente. De hoogte van de verdisconteringsvoet is afhankelijk van het risico dat er een andere kasstroom uit de bus komt dan wordt voorspeld. Dus als er over de kasstromen volledige zekerheid bestaat, dan gaat de discussie vooral over de verdisconteringsvoet.

Value drivers van de onderneming bepalen de prijs van een bedrijf

In de praktijk zijn er tal van mogelijkheden om de verdisconteringsvoet naar beneden te krijgen. Het beste is om daarmee ruim op tijd te beginnen. Een ondernemer moet daarom oog hebben voor de value drivers van de onderneming. Meer value drivers zorgen voor een hogere waardering. Denk bijvoorbeeld aan brutomarge en de groei van de omzet, maar ook innovatie zoals de uitgaven aan R&D en de waarde van patenten. Door veel value drivers te identificeren en te verbeteren is een bedrijf verkoopklaar. De omgeving bepaalt dan wat de prijs is voor die waarde. Dat hangt onder meer samen met de economische cyclus, de stand van de rente en de vooruitzichten voor de desbetreffende branche.

Wanneer moet een een waardebepaling van uw bedrijf doen?

De waardebepaling van een bedrijf is van belang voor wie een bedrijf wil overnemen of verkopen, maar het kan ook zijn dat de ondernemer gewoon wil weten hoe het bedrijf er voor staat. Bij het verkopen van een bedrijf spelen tal van zaken een rol. Het beste is om voorafgaande aan de verkoop daarover na te denken.

Download ons whitepaper hieronder

De waardebepaling is slechts één van de onderdelen waar u aandacht aan moet besteden wanneer u uw bedrijf wilt verkopen. Wanneer u wilt weten waar u nog meer aan moet denken kunt u ons whitepaper downloaden.

Download nu: Tien dingen die u moet weten voordat u uw bedrijf verkoopt

{{cta(‘eeb0ab6b-f738-480b-b9f2-e98df32c018e’,’justifycenter’)}}

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.