april 16, 2023
Uiteindelijk is de kracht van een munt afhankelijk van de kracht van de onderliggende economie. Noorwegen heeft als grote energieproducent een krachtige economie en daarmee ook een krachtige munt. Recent is de Noorse munt opvallend verzwakt, vooral ten opzichte van de euro, tot het laagste niveau in drie jaar tijd. Nu zijn er veel factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van munten en vaak is pas achteraf duidelijk welke factor de doorslag heeft gegeven. Als energieproducent is de Noorse munt wat sterker gekoppeld aan de dollar en daarmee aan de ontwikkeling van de olieprijs, maar dit is niet voldoende om de val dit jaar te verklaren. Wel wordt een belangrijk deel van de opbrengsten van de energieopbrengst geïnvesteerd via het Noorse oliefonds, wat toch neerkomt op het ruilen van Noorse kronen naar een andere munt. Soms is het zo simpel als het volgen van de geldstromen. Het Noorse oliefonds is natuurlijk een factor van betekenis, zowel in de Noorse economie als in de Noorse kroon. Vorig jaar waren er weken dat de het fonds per Noor per Week 10.000 euro rijker werd. Tegelijkertijd leed het Noorse oliefonds in 2022 stevige verliezen op de financiële markten. Naast de gevoeligheid voor ontwikkeling van de olieprijzen is de Noorse kroon daarmee ook gevoelig voor de ontwikkeling van de financiële markten.
Mogelijk dat de renteverschillen ook bijdragen aan de daling van de Noorse kroon versus de euro. De ECB lijkt vastberadener te zijn in het verhogen van de rente dan de Norges Bank. Afgelopen maand verhoogde de Norges Bank de beleidsrente nog met 0,25 procent tot 3,0 procent en de verwachting is dat de beleidsrente uiteindelijk blijft steken op 3,5 procent. De ECB lijkt hoger in te zetten. Gelet op de ontwikkeling van de inflatie in Noorwegen is dat mogelijk onvoldoende. De inflatie steeg afgelopen maand sterker dan verwacht met 6,5 procent, onder meer als gevolg van stijgende elektriciteitsprijzen. Dat terwijl Noorwegen aanvankelijk de inflatie goed onder controle had.
De Noorse kroon is de slechtst presterende munt in de G10 dit jaar. De Noorse economie krimpt door ontwikkelingen in de bouw en de energie-gerelateerde activiteiten. Die zwakke kroon kan voor meer inflatie zorgen, een reden voor de Norges Bank om de munt te ondersteunen. Handelsgewogen oogt de Noorse kroon inmiddels ondergewaardeerd. Wellicht dat de zwakte van de Noorse kroon kan worden verklaard door de beperkte liquiditeit van de munt. Daardoor is die sterk gevoelig voor de ontwikkeling van de financiële condities en die zijn tegenwoordig erg krap. Mogelijk dat een draai van de Fed en in ieder geval de ECB helpt om de Noorse Kroon weer onder de 11 Kronen versus de euro te krijgen. Ondertussen is Noorwegen als vakantieland in korte tijd dus zo’n 15 procent goedkoper geworden voor de rest van Europa.
De zwakke Noorse kroon creëert mogelijk ook een aantrekkelijk instapmoment voor de Nordic bond-markt. Dit is een relatief kleine markt (dus ook niet zo liquide en dat wordt in dit soort tijden extra afgestraft) vergeleken met de Amerikaanse of de Europese obligatiemarkten. Het effectief rendement op deze obligaties ligt hoger dan in West-Europa en de Verenigde Staten terwijl dat hogere rendement niet verklaarbaar is op basis van de onderliggende fundamenten. Op dit moment ligt het aanvangsrendement rond de 8 procent, een rendement dat vergelijkbaar is met dat van aandelen op lange termijn. Een relatief groot deel van de obligaties in deze markt hebben een variabele rente. Verder zijn Scandinavische markten goed beschermd tegen stijgende energieprijzen komende winter. Ongeveer de helft van alle Nordic Bonds hebben geen rating, terwijl de achterliggende bedrijven meestal wel zouden worden ingedeeld als investment grade. Bovenop dit stevige aanvangsrendement komt dan het herstelpotentieel van de Noorse kroon. Gemiddeld rekent de markt nu op een herstel van 6,5 procent in 12 maanden tijd.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek