Cross

Het leven na topsport

oktober 15, 2023

Het leven na topsport

De overgang van topsport naar sportpensioen verloopt niet altijd soepel. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Zo maakt het nogal wat uit of de sporter bewust kan kiezen om te stoppen. Verder is het voor elke sporter relevant of persoonlijke doelen zijn bereikt. De overgang kan ook zo abrupt zijn, dat actief blijven in de sport een beter alternatief is. Dan nog is de overgang zowel in fysiek als in mentaal opzicht niet eenvoudig. Bij topsport hoort namelijk ook de identiteit van een sporter. Sport staat centraal in het leven en sporters hebben vaak een groot sociaal netwerk. Als ze stoppen met de sport kunnen topsporters dat ervaren als verlies van persoonlijke identiteit, met fysieke en zelfs mentale gezondheidsproblemen tot gevolg.

 

 

Pensioen: fysieke, mentale en financiële uitdagingen

Topsporters zijn de hele dag bezig met de sport. Alles moet wijken om op het juiste moment te pieken. Gelukkig hoeven veel topsporters zich dan meestal geen zorgen te maken over de financiën, maar dat kan op het moment dat de sporter stopt plotsklaps veranderen. Dat komt dan bovenop de fysieke en de mentale uitdagingen die nu eenmaal horen bij het stoppen met topsport. Nu worden topsporters vaak hun hele leven al begeleid. Zo zijn er verschillende onderwijsinstellingen die het mogelijk maken om sport te combineren met de studie. Op het moment dat de topsporter moet pieken, zijn er ook volop organisaties die financieel, fiscaal en administratief de topsporter ontzorgen, maar als de topsporter daarna stopt met sporten wordt het gat alleen maar dieper, ook financieel.

 

Financiële geletterdheid

Topsporter hebben vaak een korte carrière. Traditioneel werken veel mensen 30 tot 50 jaar voordat ze met pensioen gaan. Veel sporters bereiken die fase al na enkele jaren. Topsporters zijn vaak op zeer jonge leeftijd plotseling rijk. Dat is meestal niet iets waar een tiener of een twintiger op voorbereid is. Vaak missen ze de financiële kennis om de grote sommen geld die ze verdienen te beheren. Dat is voor de meeste jongeren al niet eenvoudig, maar voor een sporter die ook nog eens de hele dag bezig is met de sport is het nog lastiger. Iemand die in tientallen jaren een carrière of een eigen bedrijf opbouwt, heeft simpelweg veel meer tijd om te leren hoe ze met dat geld moeten omgaan en hebben gedurende die jaren ook een veel groter netwerk opgebouwd van langdurige, vertrouwde en goed geïnformeerde specialisten om hen te helpen.

 

Het leven na de topsport

De levensstijl van topsporters is vaak gebaseerd op hun piekinkomsten. Veel van de atleten die failliet gaan, zijn big spenders. Ze maken de fout om hun bestedingen te baseren op het huidige inkomen. Wanneer het inkomen dan opeens stopt, lopen de kosten door. Met meerdere huizen en auto’s kan het hard gaan. Gelukkig zijn er ook voldoende voorbeelden van topsporters die ook na hun periode als topsporter blijvend financieel succes boeken. Dankzij sponsoring en de juiste investeringen is het zelfs mogelijk dat topsporters het grootste deel van hun vermogen verdienen na hun actieve periode als sporter. Financiële geletterdheid en een goed beheer van het vermogen helpen hierbij. Door het vaak omvangrijke vermogen is het beheer daarvan ook een vorm van financiële topsport en juist door de karaktereigenschappen van een topsporter op een juiste manier in te zetten, kunnen topsporters niet alleen succesvolle ondernemers, maar ook succesvolle investeerders worden. Een family office gespecialiseerd in het begeleiden van topsporters, ook na de actieve periode als sporter, kan daarbij een positieve rol spelen.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

.

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.